Városlista
2018. november 19, hétfő - Erzsébet

Hírek

2018. Február 13. 17:49, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt) Pápa-ma.hu

Megkezdődik a Jókai utca felújítása

Megkezdődik a Jókai utca felújítása

Ha az időjárás engedi, reggel megkezdik a Jókai utca rekonstrukciós munkálatait - jelentette be ma Unger Tamás alpolgármester és Molnár István, a városfejlesztési osztály vezetője.

Az alpolgármester kiemelte, a Jókai utcának a felújítása két, jól elkülöníthető részből áll: a Március 15. tértől a Szalmavári utcáig az útburkolatot újítják meg, a Szalmavári utcától a Csóka körforgalomig pedig faltól-falig átépítik az utcát.
-Ez a munka a mostani áldatlan állapotok rendezését is jelenti, hiszen a Jókai utcán a parkolás sok helyen szinte lehetetlen. A tervek parkolóhelyek kialakítását, ehhez kapcsolódva a zöldfelületek újragondolását is tartalmazzák, így egységes utcakép alakul ki. A projekt során újjáépítik a csapadékvíz-elvezető rendszert, új alépítmény készül az úttest alatt, majd új útburkolatot kap az útpálya és a járdákat is újjáépítik ezen a szakaszon.

Az útfelújítás a Szalmavári domb és a Csóka körforgalom közötti szakaszon kezdődik, holnaptól itt folynak majd a bontási munkák. Először a páros oldalon (A Tarczy-iskola oldalán) dolgoznak: kicserélik a csapadékvíz-elvezetőket közel 200 méter hosszan. Ehhez felmarják az úttest burkolatát. A munkálatok félpályás útlezárás mellett zajlanak, a menetidő jelentős megnövekedésével kell számolniuk azoknak, akik erre közlekednek. A parkolási lehetőség ezen a szakaszon megszűnik – tudtuk meg Molnár Istvántól. Hozzátette, ezzel együtt a kijelölt fák kivágását is megkezdik, hiszen a megújuló utcában a zöldfelületek is megújulnak, az új parkolók kialakítása a növényzet átalakítását is szükségessé teszi, amit a szakági növény- és fatelepítési terv szerint végeznek el. A fakivágást az utca mindkét oldalán elvégzik a következő napokban, ez további forgalomkorlátozással jár és a körbeszalagozott helyeken – a fakivágással érintett területeken – tilos a parkolás. A harmadik munkafázis, melyet most megkezdenek, a páros oldali járdák, szegélyek elbontása, ez ugyancsak a parkolás korlátozásával jár. A munkálatok nemcsak a gépjárműforgalmat érintik, a kivitelező kéri, hogy a gyalogosok ne a páros oldali járdát használják, hanem a kórház oldalán futó gyalogosfelületen közlekedjenek.

A Jókai utca tehát mostantól néhány hónapra munkaterületté válik, a kivitelező az építkezés idején úgy dolgozik, hogy egyszerre csak kisebb szakaszokat zár le a forgalom elől. Ettől függetlenül torlódásra számítani kell, így javasolt elkerülni a Jókai utcát. Ezt erősítette meg Unger Tamás is, aki türelmet kért a pápaiaktól.
-Az előző útfelújításoknál azt tapasztaltuk, hogy az autósok nem mindig tartották be a korlátozásokat, ezért nyomatékosan kérjük, hogy a félpályás lezárások idején türelmesen, egymásra odafigyelve közlekedjenek! A Tarczy-iskola esetében azt javasoljuk, hogy lehetőleg az iskola hátsó bejáratát használják, nem szeretnénk, ha további balesetveszély állna elő, az amúgy is nagy torlódás miatt.

Az alpolgármester emlékeztetett, a Jókai utca rekonstrukciója annak a 650 millió forintos projektnek a része, melynek forrásáról 2016 végén döntött a kormány. A beruházás eredményeképpen hat utca újul meg, az első ütem már lezárult, ennek keretében a Vásár utcát, a Török Bálint utcát, a Korona utcát és a Várkert utat újították fel.
-A Jókai utca felújítása a második ütemét jelenti a projektnek, ez a legnagyobb része az útfelújításnak, a teljes beruházás egyharmadát teszi ki. A felújítandó utcák meghatározásánál olyan utcákat neveztünk meg, melyek gyűjtőutak, nagy forgalmat bonyolítanak le. A Jókai utca észak-dél irányában a város gerincét jelenti, felújítása szükségessé vált.
Unger Tamás azt is elmondta, az útfelújítási munkák harmadik ütemében a Korona utcát újítják fel, ott is faltól-falig tartanak majd a munkák, a Korona-Korvin utca kereszteződésében pedig egy kisebb körforgalmat építenek, a nagy gépjárműforgalom folyamatos haladásának biztosítására. Így összesen 3 kilométer hosszan új, jó minőségű utakon közlekedhetnek a pápaiak.

Ezek érdekelhetnek még

2018. November 19. 13:20, hétfő | Helyi

12 tanterem újult meg a Weöres iskolában

Tanulást segítő környezet javítása a pápai Weöres Sándor Általános Iskolában - című EFOP projekt zárására került sor pénteken.

2018. November 19. 09:26, hétfő | Helyi

Balesetet okozott, majd elhajtott a helyszínről

Járművezetés ittas állapotban vétség miatt indult eljárás egy 25 éves férfi ellen, a Pápai Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát.

2018. November 18. 21:17, vasárnap | Helyi

Kerékpáros emléktúra, a közlekedési balesetek áldozatainak tiszteletére

Városi kerékpártúrával emlékeztek meg a közlekedési balesetek áldozatairól, s egyúttal olyan szakaszokat jártak, ahol hamarosan kerékpársávok, vagy utak fognak létesülni, biztonságosabbá téve a kerékpáros közlekedést.

2018. November 17. 16:00, szombat | Helyi

Újra győzött a Perutz

Vallejos duplájával sorozatban harmadik mérkőzését is megnyerte a Perutz FC, mely a Csepel és a BKV Előre utána az Andráshidát is két vállra tudta fektetni.