Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Október 28. 14:00, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.), Pápa-ma.hu

Hivatalos: Nem lesz felújítva a Perutz-stadion

Hivatalos: Nem lesz felújítva a Perutz-stadion

A csütörtöki Képviselő-testületi ülésen arról is döntöttek, hogy december 1-jétől a Városházán kifüggesztik a jelentős adótartozók listáját.

A 2016-os költségvetés módosításával kezdődött csütörtökön reggel Pápa Város Képviselő-testületének ülése. A döntéssel többek közt a Perutz Stadion rekonstrukciójának bevételi oldalát is módosították 507.060.000 forinttal, mivel a beruházás kikerült a stadionrekonstrukciós programból. Ezzel hivatalossá vált, hogy a 800 millió forintos stadionfelújítás nem fog megvalósulni.

Ezen kívül az önkormányzat adóbevételeinek teljesüléséről is szó esett a napirend tárgyalása során. Mint elhangzott, építményadóból közel 538 millió, iparűzési adóból mintegy 1.084 millió, telekadóból valamivel kevesebb, mint 26 millió, kommunális adóból 127 millió, idegenforgalmi adóból 18 millió, gépjárműadóból több mint 85 millió forintos bevétele volt az idei évben eddig a városnak. Ezzel kapcsolatban dr. Áldozó Tamás polgármester az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, az adóellenőrzési tevékenység közel 82 milliós bevételt hozott az idei évben az önkormányzat számára, és az építményadót ellenőrző munkatársaik közel 30.000 négyzetméter olyan alapterületet tártak fel, ami után korábban nem fizettek adót.

A polgármester az adóellenőrzések kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a vállalkozásoknak iparűzési adó ellenőrzésre kell számítaniuk, melynek rendszerét úgy kívánják kialakítani, hogy ötévente minden adóalanyhoz visszajusson az ellenőrzés.
Szintén a helyi adók kapcsán hangzott el, hogy december 1-jétől kifüggesztik a jelentős adótartozással rendelkezők listáját a Polgármesteri Hivatalban. Magánszemélyek 50 ezer, gazdasági társaságok pedig 100 ezer forintot meghaladó helyi adótartozás esetén kerülnek majd a listára. A polgármester, hírportálunk kérdésére elmondta, az adózók összességében több százmillió forinttal tartoznak az önkormányzatnak.

MIG-21-es a körforgalomban

A kép illusztráció - Kovács József - facebook

Kovács József volt önkormányzati képviselő kezdeményezésére a várost elkerülő út Celli úti körforgalmában egy MiG-21-es vadászgép felállításával emléket kívánnak állítani a pápai repülős hagyományoknak.

Az ülésen módosították az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló rendeletet is. Ennek kapcsán dr. Áldozó Tamás elmondta, folyamatban van a szociális bérlakások esetében egy felülvizsgálat, ami a bérlők jogosultságát vizsgálja. Az eddigi tapasztalatok szerint sokan vannak, akik jövedelmük alapján egy másik bérlői kategóriába tartoznak.

A testület ezt követően beszámolót hallhatott a Pápa Városi Óvodák tevékenységéről. A napirend tárgyalása során a képviselők kérdéseket tettek fel Csákvári Judit intézményvezetőnek többek közt a szakemberhiánnyal és az új beíratási rendszerrel kapcsolatban. Az intézményvezető ennek kapcsán elmondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a betöltetlen álláshelyekre megfelelő képzettséggel rendelkező szakembereket találjanak, de egyre nehezebb a helyzetük, főként annak tükrében, hogy az elkövetkező évek során előre láthatóan 15 óvónő megy majd nyugdíjba. Az új beíratási rendszerrel kapcsolatban Csákvári Judit úgy fogalmazott, hogy nagyon jók a központi intézményben szervezett beiratkozás tapasztalatai, a szülőktől kapott visszajelzések azt mutatják, hogy nagyon jónak tartják az új rendszert, így az elkövetkező években sem kíván ezen változtatni.
Az ülésen döntés született több öreghegyi, törzsökhegyi és kishegyi utca elnevezéséről, több városi terület átminősítéséről, illetve arról, hogy 100.650.000 forintos áron meghirdetik eladásra a Kóter Turistaszállót.
Az ülésen tájékoztató hangzott el pápai sírkertekben nyugvó híres emberek sírhelyeinek védetté nyilvánításáról, illetve arról, hogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete tulajdonába került – korábban a pápai szakszervezet tulajdonában lévő – büki ingatlant a szakszervezet átadja Pápa Város tulajdonába. A napirend tárgyalása során az ülésen részt vett Boros Péterné, az MKKSZ elnöke is.

Dr. Áldozó Tamás a sajtótájékoztatón emlékeztetett, az Acsády Ignác Szakképző Iskola korábbi leánykollégiumát 2006-ban, megyei önkormányzati támogatással korszerűsítették, és ezzel támogatták a Veszprémi Egyetem pápai kampuszának kialakítását. Az egyetem ingyenes használatba kapta az ingatlant, azzal a feltétellel, hogy ott nappali tagozatos képzést valósít meg. Ez egy-két évig így is történt, azt követően azonban nem a szerződésnek megfelelően használták az ingatlant. Időközben igény merült fel arra, hogy a Pápán kialakuló Klebelsberg Központ elhelyezését önkormányzati tulajdonú épületben oldják meg, így a központ az egyetem által nem használt épületrészbe költözik. A polgármester hangsúlyozta, nem szeretnék a Veszprémi Egyetem pápai működését ellehetetleníteni, de szeretnék, ha a célnak megfelelően használnák az ingatlant.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék