Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Február 10. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hibridhajó a Balatonra?

Hibridhajó a Balatonra?

Jelentősen meghaladta a tervezett összeget a Balatoni Hajózási Zrt. nyeresége. A társaság az elmúlt öt év legjobb szezonját zárhatta tavaly. A cég egy hibridhajtású gyorshajóval kívánja bővíteni flottáját - áll aVilággazdaságcikkében.

Egy éve attól tartott Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. (BH) vezérigazgatója, hogy a társaság 2014-es nyeresége jelentősen csökkenni fog az előző évihez képest, ám valójában tovább emelkedett.

A 22 balatoni önkormányzat tulajdonában lévő társaság az elmúlt évben is jelentős összegeket fordított beruházásokra.Idén a Siófok katamarán 54 millió forintos felújítása mellett a nemrég a Dunáról a Sión felvontatott úgynevezett Lelle típusú hajó teljes újjáépítésére 125 millió forintot szán a társaság, amely le akarja cserélni a hat szegecselt alumínium testű elavult vízibuszát.

De nem csak épít, hanem vásárol is a BH. Miután üzletileg sikeres lett a 2008-ban 30 millió forintért vásárolt 13 személyes gyorshajó, a Calypso, két éve két, egyenként 193 ezer euróba kerülő 22 személyes gyorshajót vásárolt egy horvátországi gyártótól. A legfeljebb 40 kilométeres sebességre engedélyezett hajók a szezon kezdetétől Siófok, Balatonfüred és Tihany között szállítják az utasokat. Miután a három gyorshajó nagy népszerűségnek örvend, hiszen tavaly együttesen 15 ezer turistát szállítottak az északi és a déli part között, még egy ilyen jellegű hajó beszerzését tervezik. „Tárgyalásban állunk egy magyar céggel, amely hibridhajtású gyorshajót épít. Ez azt jelenti, hogy kis sebességnél villanymotor hajtja, nagy sebességnél pedig hagyományos dízel motor” – mondta a BH vezérigazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.