Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2019. Július 20. 16:37, szombat | Helyi

Hála a hat évtizedért

Hála a hat évtizedért

Kerek hatvan esztendeje, 1959. július 19-én a budapesti Deák téri evangélikus templomban került sor Harmati Béla lelkésszé avatására. A szép, kerek évforduló alkalmából, a veszprémi evangélikus templomban ünnepi, hálaadó Istentiszteletre került sor a legutóbbi szombaton. Ott, ahol hat évtizeddel ezelőtt, napra pontosan, július 20-án ifjú segédlelkészként Harmati Béla megkezdte szolgálatát.

„Eljöttem hát, hogy éppen ezek között a kedves falak között mondjak köszönetet azért a szolgálatért és segítségért, amit a jó Istentől kaptam évtizedeken – hat évtizeden – keresztül. Amikor lelkésszé avattak, Máté evangéliumának 28. fejezetéből ezt az Igét kaptam és hallottam: »A tizenegy tanítvány pedig elméne Galileába, a hegyre, ahová Jézus rendelte vala őket. És mikor megláták őt, leborulának előtte; némelyek pedig kételkedének. És hozzájuk menvén Jézus, szóla nékik, mondván: Nékem adatott minden hatalom mennyen és földön. Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében, Tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam néktek: és ímé én ti veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.«
Testvéreim, hálaadó szívvel teszek most tanúbizonyságot arról, hogy Isten küldetése életemben megvalósult; elküldött szinte minden földrészre, s mindvégig velem volt kegyelme és segítsége.”
– emelte ki a nyugalmazott lelkipásztor, püspök.

A Veszprémi Evangélikus Egyházközség templomában egybegyűltek – családtagok, rokonok, barátok, helyből és a környékből, Veszprémből és Pápáról érkezett tisztelők az egyházmegye esperesével, Polgárdi Sándorral – mintegy hatvan percben összefoglalva hallatlanul érdekes beszámolót kaptak a Magyarországi Evangélikus Egyház nyugalmazott elnök-püspökétől eddigi életútjáról: a veszprémi, balassagyarmati, rudabányai gyülekezeti szórványszolgálatoktól a megnyert magyar televíziós világirodalmi vetélkedőn át az ösztöndíjas genfi és zürichi egyetemi évekről, majd a Lutheránus Világszövetség genfi központjában töltött munkás időszakról, valamint teológiai és vallásszociológiai kutatásairól. Különösen jó szívvel emlékezett vissza Harmati Béla a világ evangélikus egyházai, egyetemei, intézményei bevonásával földrészenként (Európa, Afrika, Ázsia, USA) indított helyi-országos tanulmányi programjairól, köztük is kiemelten a Föld második legnagyobb és második legnépesebb kontinensén, az afrikain szervezettekkel kapcsolatosakról. De Harmati-püspök világszövetségi tevékenységein túl hálás szívvel emlékezett azon megbízatásaira is, amelyeket többek között az Európai Egyházak Konferenciája, a Vatikán nemzetközi teológiai dialógus bizottsága, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa, vagy a Magyar Bibliatanács részéről kapott. Hangsúlyozta, az ökumenikus mozgalomban az emlékezet, a szembenállás, a gyűlölet és ellenségeskedés gyógyítását, a Jézus Krisztus szerinti megbékélés és kölcsönös szeretet gyakorlását tartotta fő céljának; s szeretett egyháza és hazája javát kívánta mindig is előmozdítani. Tizenhat évnyi püspöki szolgálat után – az egyházi törvények értelmében – 2003-ban vonult nyugállományba, elnök-püspöki működése alatt – a harminc esztendővel ezelőtti magyar rendszerváltoztatás után – kapta vissza a magyar evangélikusság 1948-ban államosított egyházi intézményeit, ingatlanjainak zömét, közöttük a gimnáziumokat.

Az ordinációs, gyémántdiplomás hálaadó emlékezés Harmati Béla nyugalmazott evangélikus lelkész, teológiai tanár, elnök-püspök kérésére – az egész életén át szívének oly kedves – „Az Úr csodásan működik” kezdetű ének közös eléneklésével zárult. Orgonán Thiering Etelka, hegedűn dr. Ádám Endre működött közre.

-kerecsényi-

(Fotók, videófelvétel: Szente József, Kerecsényi Zoltán)

https://www.youtube.com/watch?time_continue=128&v=DhOQHPIvBzw

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.