Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Február 17. 14:18, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Hajnalban fenyeget halállal a vérmérgezés

Hajnalban fenyeget halállal a vérmérgezés

Fontos tényezője lehet a napszak annak, hogy egy fertőzést elkapunk-e vagy sem – idézte amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja.

Tanulmányukban azt mutatták meg a Yale Egyetem kutatói, hogy az immunrendszer egyik fehérjéjét miként befolyásolják a nap folyamán a szervezetünkben lejátszódó kémiai változások. Kiderült, hogy egy fertőzés súlyossága függ a napszaktól is.

Az élőlények, így az állatok, a növények, de még a baktériumok is cirkadián ritmus szerint élik életüket, általános a nappalok és éjszakák váltakozásához igazodó 24 órás körforgás, biológiai óra. Ismert volt az is, hogy az emberi immunrendszer változik a nap során. Az amerikai Yale Egyetem orvosi karának kutatói most azt vizsgálták meg, hogy mi okozza ezt a változékonyságot.

Valamely fertőzést okozó ágenst először is fel kell ismernie az immunrendszernek ahhoz, hogy küzdeni tudjon ellene. Ebben a felismerési folyamatban vesz részt a TLR9 jelű receptorfehérje, amely azonosítani tudja a baktériumok és vírusok DNS-ét.

Egérkísérletekben sikerült megmutatni, hogy a termelődő TLR9 mennyisége és működésének módja a napszaktól függően változott. Ha a napon belüli immunitási csúcson lévő egereket vakcinálták, amikor a TLR9 aktivitása a maximumon volt, akkor az állatok erőteljesebb immunválaszt adtak.

A kutatók szerint eddig is tudták például, hogy a vérmérgezésben (szepszis) szenvedő embereket leginkább éjjel 2 és reggel 6 óra között fenyegeti a halál. Egerek esetében a szepszis súlyossága függött attól is, hogy a nap mely időpontjában kezdődött el a fertőzés, és ez az időpont egybeesett a TLR9 aktivitásának változásaival. „Közvetlen molekuláris kapcsolatot találtunk a cirkadián ritmus és az immunrendszer között” – foglalta össze Erol Fikrig kutatásvezető, a Yale Egyetem munkatársa.

„Úgy tűnik, hogy a cirkadián ritmus megzavarása befolyásolja a kórokozókkal szembeni esendőségünket” – tette hozzá Fikrig. A megállapításnak fontos következményei lehetnek a betegségek megelőzésében és kezelésében is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.