Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. December 28. 15:10, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápai Rk.

Ha pirotechnikai eszközt vásárolna szilveszterre, ezt mindenképpen olvassa el

Ha pirotechnikai eszközt vásárolna szilveszterre, ezt mindenképpen olvassa el

Pirotechnikai termékeket egyre többen használnak az év végi ünnepek alkalmával, ezért fontos tisztában lenni azzal, hogy mely típusú pirotechnikai terméket mikor lehet jogszerűen vásárolni és működtetni.

Alapvető előírás, hogy petárdát nem birtokolhat magánszemély. Vannak azonban olyan pirotechnikai termékek, amelyek használata csekély vagy alacsony kockázattal jár, zajszintjük és hatóanyagtartalmuk is alacsony, így egész évben vásárolhatók, használhatók és olyan üzletekben is forgalmazhatók engedéllyel, amelyeket nem kifejezetten csak ilyen termékek forgalmazására hoztak létre. Ezek az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékek, mint pl. a tortagyertya, amit már 14. évét betöltött személy is vásárolhat, használhat. A 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek, mint pl. a római gyertya, röppentyű, tűzforgó szintén szabadon vásárolhatók és használhatók, de csak 16. életévét betöltött személyek számára.

A 3. pirotechnikai osztályba tartozó termékek használata már közepes kockázattal jár, zajszintjük is magasabb, bár az egészségre még nem ártalmas. Ezeket nagyobb, nyílt területeken szabad használni. Ilyenek a bombatelepek, magas hatóanyag-tartalmú rakéták. Ezek azok a termékek, amelyeket csak 18. évüket betöltött személyek vásárolhatnak meg kizárólag december 28. és 31. között, használni viszont csak december 31-én este 6 órától január 1-jén reggel 6 óráig lehet.

Az 1. és 2. osztályba sorolt termékek az egész év folyamán megvásárolhatók a működési engedéllyel rendelkező üzletekben, az év végén azonban a rendőrség többek között bevásárló központok környékén felállított konténerre is engedélyezheti a forgalmazást, és itt már a 3. osztályba tartozó pirotechnikai termékek is elérhetőek.

Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket magánszemély egy időben és helyen összesen 1 -1 kg nettó tömegig tárolhat, míg a csak év végén megvásárolható 3. osztályba tartozó tűzijáték termékekből egy időben és helyen összesen 3 kg nettó hatóanyagot tartalmazó termék tárolható.

A fel nem használt, 3. osztályba tartozó terméket, szilvesztert követően 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani. A forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

Aki a tilalom ellenére petárdát birtokol vagy felhasznál, továbbá 3. osztályba tartozó terméket az engedélyezett napokon túl használ, vagy birtokol, tárol, 150.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, a terméket pedig el kell kobozni.

Néhány tanács a termékek biztonságos használatához :

  • Tűzijáték terméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásároljon! Ne vásároljon lejárt felhasználhatósági idejű terméket!
  • Úgy tárolja azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!
  • Olvassa el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat!
  • Ne szerelje szét, vagy alakítsa át a terméket!
  • A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, azokat beltérben soha ne működtesse!
  • Kézben tartva ne működtessen el a tűzijáték terméket, és ne hajoljon fölé!
  • Győződjön meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsa be a gyártó által meghatározott, a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságokat!
  • A tűzijáték rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrja be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsa, mely lehet egy üres pezsgősüveg is! Eltört vezetőpálcás rakétát ne indítson. A kisebb telepet eldőlés ellen biztosítsa (pl. támassza meg oldalról téglával, esetleg egy másik teleppel). Vetőcsöves (golyós) bomba betöltésekor figyeljen rá, hogy mindig a gömb rész legyen fölfelé.
  • A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék - de minimum egy vödör víz -, hiszen az ördög sosem alszik!
  • A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigye vissza a forgalmazóhoz!
  • A petárda birtoklása és felhasználása magánszemélyek számára tiltott!
  • Vigyázzon arra, hogy az Ön szórakozása ne veszélyeztessen másokat (személyeket, állatokat), tárgyakat, épületeket, a természeti környezetet!

Biztonságos ünnepeket kíván a Pápai Rendőrkapitányság!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.