Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Június 30. 09:11, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Grőber Attila: Ki kellene vezetni a kommunális adót

Grőber Attila: Ki kellene vezetni a kommunális adót

Az MSZP önkormányzati képviselője dr. Bányai Katalinnal közösen tartott sajtótájékoztatót, a múlt heti képviselő-testületi üléssel kapcsolatban.

Az ülésen a városatyák az iparűzési adóból származó bevétel összegét 50 millió forinttal megemelték, a vártnál jobb gazdasági kilátások miatt. Grőber Attila ezt örvendetesnek nevezte, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a kommunális adó bevezetésekor, annak legfőbb indoka az iparűzési adóból származó bevétel csökkenése volt (a Pápai Hús felszámolása miatt - a szerk.), ezért szerinte a javuló tendencia tartóssága esetén érdemes lenne elgondolkodni az adónem kivezetésén.

A szocialista politikus örvendetesnek tartja a köztisztviselői illetményalap növelését, de hozzátette, korábban a felsőfokú végzettségő köztisztviselők mellett a középfokú végzettségűek illetményalapjának növelésére vonatkozóan tett javaslatot a testületben, melyet akkor nem fogadtak el.

Grőber Attila a város által elnyert TOP-os pályázatok kapcsán örömét fejezte ki, hozzátéve, aki ezeknek a támogatásoknak nem örül, az nem is nevezhető pápainak.

A múlt heti képviselő-testületi ülésen a városatyák meghallgaták a többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok beszámolóit. Ennek kapcsán Grőber Attila elmondta, két társaság esetében merültek fel kérdések. A Közszolg Kft. esetében csökkent az ügyfélelégedettség, mely a tavalyi és az idei évben is tapasztalható számlázási elmaradással hozható összefüggésbe. Az elmúlt évben létrejött NHKV Zrt. nem megfelelő működése okolható ezért a helyzetért, mivel a központi döntésnek megfelelően ennek a cégnek kellene elvégezni a számlázást.

A Várkertfürdő működésével és marketingjével kapcsolatban Grőber Attila szerint súlyosabb problémák merültek fel. A politikus hangsúlyozta, a Várkertfürdőben az elmúlt évben mintegy 10 ezer fővel kevesebben voltak, mint egy évvel korábban. Grőber Attila szerint ahhoz, hogy emelkedhessen a fürdő látogatottsága, bővíteni kellene a cég marketing tevékenységét, minél több pápai, minél többször járjon a fürdőbe. A politikus támogatja a fürdő szállodaépítési törekvéseit, de a nem pápai vendégszám növelése mellett a pápaiak körében való népszerűsítésre is nagy hangsúly kellene fektetni véleménye szerint.

Az ülésen elfogadták a helyijárat menetrend módosítását is, annak ellenére, hogy számos lakossági kritikát kapott a tervezet. Bányai Katalin, az Együtt képviselője szerint a véleményezésre megadott két hetes határidő kevés volt, ezért azt javasolta, hogy vegyék le a módosítást a napirendről és adjanak további időt a véleményezésre. Ez a javaslat nem nyert támogatást és a többség elfogadta a helyijárat menetrend módosítását, azzal az ígérettel, hogy beépítik a menetrendbe a lakossági igényeket.

A sajtótájékoztatón szó esett a két képviselő által közösen benyújtott indítványról is, mely egyes lakosságot zavaró üzletek, szórakozóhelyek éjszakai nyitva tartását korlátozta volna. A jogi szabályozás is elismeri, hogy bizonyos esetekben az üzemeltető vállalkozó és a lakosság érdekei ütközhetnek, ezért az önkormányzat jogában áll az üzletek éjszakai nyitva tartását szabályozni. - Indítványukban ezért kezdeményeztük egy rendelet megalkotását, melynek értelmében Pápán – bizonyos kivételes alkalmaktól eltekintve - 6 és 22 óra között tarthatnának nyitva az üzletek - mondta az Együtt képviselője hozzátéve, nem érti, miért nem támogatta a többség az indítványukat, hiszen a központi szabályozás nem oldja meg a lakossági problémákat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.