Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Augusztus 17. 09:32, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Felújítás miatt egy évre lezárják a marcaltői Rába-hidat

Felújítás miatt egy évre lezárják a marcaltői Rába-hidat

Veszprém megye egyik legnagyobb hídját 60 évvel ezelőtt többek között az 1944-ben felrobbantott, régi szegedi közúti Tisza-híd egyik nyílásából, a régi Lánchíd és a régi Erzsébet-híd egyes elemeiből építették.

A beruházást a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. megrendelésére a KA-Rába-híd Konzorcium végzi el állami finanszírozással, nettó 632 millió forintért - közölte a NIF Zrt. kedden. A felújítási munkák várhatóan 2012 augusztusban fejeződnek be.

    A Marcaltő és Szany települések közötti híd három megye - Győr-Moson-Sopron, Vas, és Veszprém megye közös határpontja közelében található, megépítése óta, az eltelt hatvan évben felújítási munkákat nem végeztek rajta.
    A közlemény ismerteti: a következő hónapokban a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. vezetésével a híd teljes fémszerkezetét elbontják. A kivitelezést végző konzorcium tagja az A-HÍD Építő Zrt.
    A hídépítők a felújított támaszokra új acél-vasbeton szerkezetet helyeznek, a Rába folyó felett ívelő vasbeton pályaszerkezet helyére új acél pályalemez kerül, valamint a hídon és a híd környezetében új útburkolatot építenek - áll a NIF közleményében. A híd teherbírása a jelenlegi 20 tonnáról 40 tonnára nő, így az eddigi 20 tonnás súlykorlátozás megszűnik.
Az 1949-ben épült hídszerkezet medernyílásának acélszerkezetét az 1944-ben felrobbantott, régi szegedi közúti Tisza-híd egyik nyílásának felhasználásával építették. Vonórúdként a régi Széchenyi Lánchíd merevítőtartóit használták fel. Az ártéri híd főtartóinak gerinclemezei a régi Erzsébet-híd merevítőtartóinak felső övlemezéből készültek.
A munkálatok miatt a közlekedők számára terelőutat jelöltek ki, Marcaltőről, illetve Szanyból a várkeszői Rába-híd felé kell kerülni. A terelőúton kizárólag a 20 tonnánál könnyebb járművek közlekedhetnek, a várkeszői Rába-hídon csak egy sávon lehet haladni ezért a váltakozó irányú forgalom zökkenőmentes lebonyolítását jelzőlámpa irányítja. 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.