Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Június 16. 14:08, péntek | Belföld
Forrás: mti

Félmillió forintos fizetésre vágynak a pályakezdők egy felmérés szerint

Félmillió forintos fizetésre vágynak a pályakezdők egy felmérés szerint

Tavaly óta jelentősen nőtt a pályakezdők bérigénye, a 18 és 25 év közöttiek ma már félmillió forint körüli fizetést szeretnének - közölte a Work Force munkaerőközvetítő.

Míg a fiatalok legnagyobb része tavaly még 350 ezer és 450 ezer forint közötti bruttó fizetésre vágyott, ma már a legtöbben 450 ezer és 600 ezer forintot szeretnének keresni kezdésként, a budapestiek még többet. Jelentősen csökkent közben azok aránya is, akik 200 és 350 ezer forint között keresnének, és jóval többen bíznak 800 ezer forint fölötti keresetben.

A visszajelzések szerint a munkahelyválasztást elsősorban a fizetés határozza meg a fiatalok körében, és a többségük nem tart attól, hogy nem talál a képzettségének megfelelő állást. A pályakezdők 71 százaléka szerint nem nehéz megfelelő munkahelyet találni, 64 százalékuk nem fél attól sem, hogy megfeleljen a munkáltatói elvárásoknak. A legtöbb pályakezdő közösségi médiában néz álláslehetőség után, de nőtt a munkaerőközvetítők jelentősége is, a tavalyi 24 százalék után idén már 43 százalék keresett náluk munkát. A munkaügyi központok szintén népszerűek, a munkáltatók saját hirdetési felületeit viszont egyre kevesebben keresik föl - tették hozzá.

A felmérést 18-25 év közöttiek 500 fős, reprezentatív mintáján 2023 májusában készítették. A válaszadók 18 százaléka a kereskedelmi és fogyasztói szektorban, 14 százaléka a gyártóiparban, 11 százalékuk az idegenforgalomban és a vendéglátásban dolgozott, a megkérdezettek között ez a három ágazat a legnagyobb foglalkoztató - olvasható a közleményben.

Címkék: fizetés, kezdő bér

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk