Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 04. 08:39, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ez az injekció nem fog fájni

Ez az injekció nem fog fájni

Selyemfehérjéből olyan mikrotűrendszert hoztak létre amerikai kutatók, amely fájdalom nélkül juttatja a gyógyszereket a bőr alá – számolt be róla a Scientific American című ismeretterjesztő portál.

A Tufts Egyetem mérnökei a hernyóselyem fő alkotórészének számító fehérje, a fibroin apró szálaiból készítették el a tűket, hogy azok fájdalom nélkül hatoljanak a bőrbe. A rácsozatba került tűk hosszúsága mindössze 500 mikrométer, átmérőjük pedig 10 mikrométer volt. Utóbbi egy normál emberi hajszál vastagságának tizede.

A fibroin és a bejuttatásra váró gyógyszer oldatát beleöntötték a formába, ahol szárítás után kialakultak a hatóanyagot tartalmazó tűk. Az egész lapka egy kis méretű tapaszra hasonlít, amelyet a bőrre nyomva végezhető el az injekciózás, vagyis a gyógyszer szervezetbe juttatása. A tesztekben jól vizsgázott a mikrotűket tartalmazó tapasz, a szer bekerült a szervezetbe, ahol kifejtette az elvárt hatást.

A mikrotű túl rövid ahhoz, hogy a bőr alatt lévő idegeket elérje, ezért gondolják úgy kifejlesztői, hogy alkalmazása nem jár fájdalommal, ráadásul megoldható, hogy fokozatosan bocsássa ki a gyógyszert. Így olyan orvosságoknál is megoldható a fokozatos felszívódás, amelyek tabletta vagy hagyományos tapasz formájában nem használhatók hatékonyan, ezért jelenleg injekcióként adják be azokat.

Konstantinos Tsioris kutatócsoportja eredményeit részletesen az Advanced Functional Materials című szakfolyóiratban ismertette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.