Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Június 25. 20:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Érdekes programokat kínált Pápán a Múzeumok Éjszakája

Érdekes programokat kínált Pápán a Múzeumok Éjszakája

Számos érdekes és látványos programelem várta azokat, akik a fülledt nyári melegben felkeresték a városban található múzeumokat.

A reformátusok jól ismert látványossága a Hori titkai című kiállítás, mely nemcsak Magyarországon, de világszerte is szinte egyedülálló műkincset, egy egyiptomi koporsót és múmiát mutat be. A Pápai Református Gyűjtemények október 28-tól egy másik nagyszabású attrakcióval is készül, melynek első lépcsőfokának bemutatására és átadására a szombati Múzeumok Éjszakáján került sor.

Még a pápaiak körében sem feltétlenül ismert az a torony nélküli református ótemplom, mely a Fő utca 6. szám alatti udvarban található. Pedig egy igazi ékszerdoboz van itt "elrejtve", vagyis egészen pontosan csak volt "elrejtve". Kormányzati támogatásból csodálatosan felújították ugyanis a 18. század végén épült ódon épületet és az utcára néző egykori parókiát.


Korzó a Csáky utca és a Fő utca között

Steinbach József püspök igei köszöntőjét követően Köntös László gyűjteményi igazgató elmondta, a megújult épület tereiben múzeumot alakítanak ki a következő hónapokban és az a céljuk, hogy az épület megnyíljon a nagyközönség előtt és azt mindenki magáénak érezhesse. - Egy félig meddig eltemetett magyar kultúrkincs újra a nagyközönség elé kerülhet a kormányzattól kapott támogatásnak köszönhetően - fogalmazott Köntös László. A gyűjtemények igazgatója köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a megújítás tervezésében, támogatásában, vagy kivitelezésében.

Venczel Csaba önkormányzati képviselő Áldozó Tamás polgármester üdvözletét tolmácsolva úgy fogalmazott, a Dunántúli Református Egyházkerület jóvoltából egy újabb ékszeresdobozzal lett gazdagabb városunk kincsestára. Mint mondta, sikerült az ismert épületrészeket, a feltárt évszázados épületmaradványok megjelenítésével, a hely történetiségét szem előtt tartva, 21. századi igényeknek megfelelően újraformálni.


Zsúfolásig telt a megújult református ótemplom

Mezei László építész, az épületegyüttes felújításának tervezője arról beszélt, hogy egy kapu tervezése volt a célja. - Az egyháznak jelenleg ki kell nyitnia egy kaput és be kell engednie mindazokat, akik nem tudják, hogy merre tartanak, keresik a helyüket ebben a világban. Én hiszek abban, hogy az az egyszerű kávézó, ahonnan bejárhatjuk az egész épületet, be tud tölteni egy ilyen kapu szerepet - fogalmazott az építész.


Mezei László a felújítás részleteiről is beszélt az érdeklődőknek

Az Esterházy-kastély is sokakat vonzott a Múzeumok Éjszakáján

A kastélyudvarán J.S. Bach: h-moll miséje nyújtott kiemelkedő zenei élményt.

A kasélyban tárlatvezetés, barokk ruhás fotózás, játszóház, kézműves műhely, valamint a Salvador Dalí kiállítás mellett Dalí vacsora is várta a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján. Az Esterházy-kastély udvarán a Szent Iván éji tűzgyújtás sem maradt el.

Természetesen a Kékfestő Múzeum ipartörténeti kiállítása is nyitva állt a közönség számára. A múzeum szárító padlásán Szemnek szép kelmék, Asszonyok hímzett álmai címmel nyílt kiállítás. Érdekes programok is szerveződtek, így Fekete királynő - Detektika címet viselő nyomozós játékba bárki bekapcsolódhatott, együtt keresve meg Almásy Gergely gyilkosát.

Az udvari színpadon gyermekprogramok, majd Kormos Anett stand up komedije szórakoztatta az egybegyűlteket.

A kemencében pedig ízletes kenyérlángos sült

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.