Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2020. Szeptember 24. 19:15, csütörtök | Helyi
Forrás: Elsősorban Pápai Városbarát Egylet - Kerecsényi Zoltán

Emlékkoszorú, emlékplakett, emlékprojekt

Emlékkoszorú, emlékplakett, emlékprojekt

Kerek tíz esztendővel ezelőtt, 2010. szeptember 25-én hunyt el Kövy Zsolt (1926-2010) református lelkipásztor, egyháztörténész, helytörténész, a Dunántúli Református Egyházkerület Pápai Tudományos Gyűjteményeinek néhai igazgatója, a Pápai Református Kollégium újraindításában oroszlánrészt vállalt hajdani főigazgató, Pápa város egykori alpolgármestere. Az évforduló alkalmából az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) kis küldöttsége nemzetiszalaggal átkötött emlékkoszorút vitt Kövy Zsolt nyugvóhelyére, a pápai Alsóvárosi köztemetőben. A szerény koszorúelhelyezésen, a főhajtó kis küldöttség tagjai a sírnál állva felolvasták a Bibliából Pál apostol Galátziabeliekhez írt levelének 2. részét, melyből Kövy Zsolt sírkövén egy rövidke, márványba vésett részlet olvasható.

Kövy Zsolt a történelmi Felvidéken, Losoncon született 1926. április 30-án. Édesapja, Kövy Árpád losonci református lelkipásztor, teológiai tanár, író, újságíró volt.
Középiskoláit Losoncon, Pécsett és Sopronban végezte. 1944-ben érettségizett. Debreceni egyetemi tanulmányait félbeszakította a második világégés. Harmincegy hónapot szenvedett orosz hadifogságban. Hazakerülve a Pápai Református Teológiai Akadémián folytatta és fejezte be tanulmányait (1947-1949). 1950-ben szerzett Pápán lelkészi oklevelet. 1949 nyarán Kaposvárott szolgált segédlelkészként. Utána 1953 nyaráig volt káplán Enyingen. 1953-1992-ig – mintegy harminckilenc esztendőn át – volt a Pápa melletti Kéttornyúlak református lelkipásztora. A pápai egyházmegyének évtizedeken át missziói és tanulmányi előadója, majd tanácsbírája volt. 1989-1992-ig pedig esperes-helyettesként működött.
A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek 1956. január 1-től – kisebb megszakításokkal – 1993. november 1-ig levéltárosa, könyvtárosa, s 1981-1993-ig a Gyűjtemény igazgatója volt Pápán. Ezen időszak alatt számos szakmabeli tanulmányt írt, könyveket szerkesztett, kiállításokat rendezett. 1989-ben pápai öregdiák társaival együtt életre hívta a Mándi Márton István Pápai Református Kollégiumi Alapítványt, amely igen-igen jelentős összegekkel támogatta az 1991-ben újraindult Pápai Református Kollégiumot. Tevékenyen részt vállalt a Pápai Református Kollégium visszaállításában. 1990-ben szervező, majd 1991-ben az újraindult iskolát irányító kollégiumi főigazgatóvá választották. Ezen tisztségét 1993. november 1-i nyugdíjba vonulásáig töltötte be. Haláláig az intézmény tiszteletbeli főigazgatója volt.
A Mándi Alapítvány kuratóriumának a kezdetektől titkáraként, az 1990-ben alapított Pápa Város Erdélyért Alapítvány kuratóriumi elnökeként, az 1991-ben létrejött Trócsányi Alapítvány kuratóriumának tagjaként is munkált. 1990 őszétől az 1993-as esztendő első napjáig Pápa Város Önkormányzatának képviselőjeként, illetve alpolgármestereként is tevékenykedett. Elnökölte a város oktatási, kulturális és vallási bizottságát is.
1988 és 1995 között betöltötte a Pápai Művelődéstörténeti Társaság elnöki tisztét, tagja volt a Magyar Irodalomtörténeti Társaságnak, a Kölcsey Ferenc Társaságnak, a Magyar Levéltárosok Egyesületének, a Magyar Protestáns Közművelődési Egyesületnek, a Magyar Református Egyház Doktorok Kollégiuma egyháztörténeti és pedagógiai tagozatának, a Pápai Jókai Körnek; aktív munkásságot fejtett ki a Magyarok Világszövetségénél, mint Veszprém megyei elnök és országos választmányi tag. Az 1989/90-es magyar rendszerváltoztatási folyamatban is aktív szerepet játszott; vezette a Magyar Demokrata Fórum (MDF) pápai szervezetét, részt vett az MDF országos választmányának döntéseiben, majd a pártszakadás folytán az 1996-ban létrejött Magyar Demokrata Néppárt (MDNP) Veszprém megyei elnöke s annak országos választmányi tagja lett. Az 1998-as választásokon Pápa és térsége MDNP-s országgyűlési képviselőjelöltjeként indult.
Irodalmi munkásságát számos könyv és több száz cikk, tanulmány őrzi a helyi és országos lapokban, folyóiratokban, úgy egyházi, mint művelődéstörténeti és helyismereti témákban. Életpályáját, munkásságát többek között „Művelődésügyi miniszteri elismerés a könyvtárosi munkáért” (1987), 1956-os emlékérem (1992), „Elismerés a honismereti munkáért” (1993), „Veszprém Megye Érdemrendje” (1994), „Pro Pannonia Reformata” (1998) kitűntetésekkel ismerték el.

(Szöveg-forrás: Kövy Zsolt: Pályakép Szíj Rezsőről.
Szenci Molnár Társaság, Budapest, 1997.,
Kerecsényi Zoltán: Szenvedélyesen szerette a hazáját. =
Veszprém megyei Napló, 2010. szeptember 28. szám.)

A járványhelyzet és egyéb okok miatt az idén sajnos két ízben is elmaradt az Elsősorban pápai Városbarát Egylet tervezett ankétja, találkozója a tavalyi hallatlanul érdekes és értékes folytatásaként Recse Sándor ny. pápai cukrászmesterrel, a helyi Grillázs Cukrászda alapítójával. A napokban az idős mesterembert – és egyébként sportembert is – az „Elsősorban pápai Városbarát Egylet Tiszteletbeli Tagja” emlékplakettel lepték meg az Egylet önkéntesei.

Az Egylet ügyvivője, Kerecsényi Zoltán kiemelte, idén öt esztendős civil társaságuk egyfajta katalizátor-szervezet, kötött tagsággal nem rendelkezik, jó akaratú önkéntesek alkotják, a cél az egészséges patriotizmus-lokálpatriotizmus erősítése, az értékek megőrzése, továbbörökítése. Ebben Recse Sándor már jó ideje aktív segítőjük-partnerük-támogatójuk; így ezzel a jelképes elismeréssel igyekeztek most az Egylet nevében elismerni őt, kívánva számára továbbra is nagyon jó erőt, egészséget.

Vajda Péter reformkori irodalmár-természetbúvár-pedagógus-társadalomkritikus elhunytának 175. évfordulója közeledtével az Elsősorban pápai Városbarát Egylet 2020 nyarán Vajda Péter Emlékprojektet indított. Az Emlékprojekt keretében az Elsősorban pápai Városbarát Egylet a pápai Jókai Mór Városi Könyvtárral, valamint a pápai GraFirka Műhellyel közösen hirdetett „Rejtvény Vajda Péter szótárából” című online rejtvényfeladványának helyes megfejtése: a „Csatadal” című Vajda Péter vers címe volt. A magyar irodalomban hasonló címen később is született egy költemény Petőfi Sándor tollából.

A helyes megfejtők: Birkás Bíborka, Takács Annamária, Zábrák Károlyné.

A nyertesek ajándékaikat 2020. október 1-jén (csütörtökön), 15.00 órakor, az Elsősorban pápai Városbarát Egylet ankétja keretében, a pápai Jókai Mór Városi Könyvtárban (Fapiac tér 14. sz.) vehetik át. Gratulálunk, hívjuk-várjuk a nyerteseket!

(Forrás: EpVE-Hírlevél,

fotók: EpVE, grafika: GraFirka)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.