Városlista
2019. február 20, szerda - Álmos

Hírek

2019. Január 14. 07:00, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Emlékezzünk a doni katasztrófára és tanuljunk belőle

Emlékezzünk a doni katasztrófára és tanuljunk belőle

A doni áttörés 76. évfordulója alkalmából rendeztek megemlékezést Pápán, a II. világháborús emlékműnél.

A Himnusz közös eléneklését követően Pusztai Boglárka szavalta el vitéz Somogyváry Gyula, A boldog szunnyadókhoz című versét.

Emlékbeszédet Gangler László ezredes, a Magyar Honvédség Parancsnokság Csoportfőnökség, Logisztikai és Gazdasági Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese mondott. Az ezderes a második magyar hadsereg megsemmisülését a magyar történelem egyik legnagyobb hadikatasztrófájának nevezte. – A becslések szerint 42 ezer honvéd esett el a harctéren, 28 ezren sebesültek meg és 26 ezren kerültek fogságba. A közhiedelemmel ellentétben Magyarország a lehetőségeihez mérten a legjobban felszerelt hadsereget indította útnak, a győzelembe vetett hittel. Ennek ellenére évtizedeken át tartotta magát az a vélekedés, hogy a katonákat meghalni küldték a Donhoz – fogalmazott a szónok hozzátéve, a nyár során is súlyos veszteségeket szenvedett már a második magyar hadsereg, amely az orosz tél beköszöntével rosszabbodott. – Katonáink a végsőkig kitartottak. Bizonyították a magyar katonák helytállását és hősies küzdelmét. A magyar történelem egyik legtöbb áldozatot követelő csatája nyomán családok tízezrei veszítették el hozzátartozóikat, de a hazatérő katonák is lelki-fizikai sebeket hordoztak – hangsúlyozta Gangler László.

Az ezredes szerint nekünk, maiaknak feladatunk, hogy emlékezzünk a hős elődökre, de az is, hogy tanuljunk a múltból és életünk, döntéseink során tegyünk azért, hogy ehhez hasonló katasztrófa ne fordulhasson elő újra. Fel kell ismernünk a béke valódi értékét és minden erőnkkel védenünk kell azt. Gangler László szerint ezt a célt szolgája a Magyar Honvédség évtizedek óta nem látott fejlesztése, a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program, mely a jövő kihívásaira is választ ad. – Olyan fejlődési pályára állhat a Magyar Honvédség, amellyel meghatározó erővé válhat, tovább erősítve Magyarország biztonságát, Európa közös védelmét és a NATO szövetséget – mondta Gangler László.

Emlékezzünk Magyarország vérzivataros múltjára, a doni katasztrófára és tanuljunk belőle. Soha ne felejtsük el, hogy a béke megőrzése mindannyiunk feladata, melynek ára van. A Donnál harcoló erőink példát mutattak nekünk hazaszeretetből, helytállásból, becsületből. Hajtsuk meg fejünket a hősök előtt, legyünk méltók örökségükre és vigyük azt tovább – zárta beszédét az ezredes.

A megemlékezés koszorúzással, gyertyagyújtással és a Szózat hangjaival zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Február 19. 14:36, kedd | Helyi

Hat év alatt két és félszeresére nő az egészségügyi szakdolgozók bére

A Magyar Ápolók Napja alkalmából Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő az egészségügyi dolgozók megbecsülésének fontosságáról beszélt.

2019. Február 19. 14:14, kedd | Helyi

Betörte egy pápai ház ablakát

Garázdaság miatt indult nyomozás egy 53 éves balatonkenesei férfi ellen, a Pápai Rendőrkapitányság befejezte az ügyben folytatott vizsgálatot.

2019. Február 19. 14:14, kedd | Helyi

Az idősek biztonságáért Mezőlakon

Mezőlaki idősek számára adtak otthonukban prevenciós tanácsokat a pápai rendőrök.

2019. Február 18. 11:17, hétfő | Helyi

Megújult épületrészt adtak át a városi könyvtárban

A Jókai Mór Városi Könyvtár Fapiac téri épület-együtesének udvarán álló épület újult meg és került berendezésre a Széchenyi 2020 program keretében.