Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Január 14. 07:00, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Emlékezzünk a doni katasztrófára és tanuljunk belőle

Emlékezzünk a doni katasztrófára és tanuljunk belőle

A doni áttörés 76. évfordulója alkalmából rendeztek megemlékezést Pápán, a II. világháborús emlékműnél.

A Himnusz közös eléneklését követően Pusztai Boglárka szavalta el vitéz Somogyváry Gyula, A boldog szunnyadókhoz című versét.

Emlékbeszédet Gangler László ezredes, a Magyar Honvédség Parancsnokság Csoportfőnökség, Logisztikai és Gazdasági Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese mondott. Az ezderes a második magyar hadsereg megsemmisülését a magyar történelem egyik legnagyobb hadikatasztrófájának nevezte. – A becslések szerint 42 ezer honvéd esett el a harctéren, 28 ezren sebesültek meg és 26 ezren kerültek fogságba. A közhiedelemmel ellentétben Magyarország a lehetőségeihez mérten a legjobban felszerelt hadsereget indította útnak, a győzelembe vetett hittel. Ennek ellenére évtizedeken át tartotta magát az a vélekedés, hogy a katonákat meghalni küldték a Donhoz – fogalmazott a szónok hozzátéve, a nyár során is súlyos veszteségeket szenvedett már a második magyar hadsereg, amely az orosz tél beköszöntével rosszabbodott. – Katonáink a végsőkig kitartottak. Bizonyították a magyar katonák helytállását és hősies küzdelmét. A magyar történelem egyik legtöbb áldozatot követelő csatája nyomán családok tízezrei veszítették el hozzátartozóikat, de a hazatérő katonák is lelki-fizikai sebeket hordoztak – hangsúlyozta Gangler László.

Az ezredes szerint nekünk, maiaknak feladatunk, hogy emlékezzünk a hős elődökre, de az is, hogy tanuljunk a múltból és életünk, döntéseink során tegyünk azért, hogy ehhez hasonló katasztrófa ne fordulhasson elő újra. Fel kell ismernünk a béke valódi értékét és minden erőnkkel védenünk kell azt. Gangler László szerint ezt a célt szolgája a Magyar Honvédség évtizedek óta nem látott fejlesztése, a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program, mely a jövő kihívásaira is választ ad. – Olyan fejlődési pályára állhat a Magyar Honvédség, amellyel meghatározó erővé válhat, tovább erősítve Magyarország biztonságát, Európa közös védelmét és a NATO szövetséget – mondta Gangler László.

Emlékezzünk Magyarország vérzivataros múltjára, a doni katasztrófára és tanuljunk belőle. Soha ne felejtsük el, hogy a béke megőrzése mindannyiunk feladata, melynek ára van. A Donnál harcoló erőink példát mutattak nekünk hazaszeretetből, helytállásból, becsületből. Hajtsuk meg fejünket a hősök előtt, legyünk méltók örökségükre és vigyük azt tovább – zárta beszédét az ezredes.

A megemlékezés koszorúzással, gyertyagyújtással és a Szózat hangjaival zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.