Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Október 08. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Először jelenti be nő az irodalmi díj nyertesét

Először jelenti be nő az irodalmi díj nyertesét

Az irodalmi Nobel-díjról döntő Svéd Akadémia új állandó titkáraként az elismerés 1901 óta íródó történetében először fogja bejelenteni nő a díjazott kilétét: Sara Danius csütörtökön 13 órakor áll a világsajtó elé.

Az 53 éves irodalomkritikus 2013-ban lett a 229 éves Svéd Akadémia tagja, ő a kilencedik nő a testületben, jelenleg hatan vannak a tizennyolcból.

Danius egy napokban adott interjúban azt mondta, a díjazott kiválasztásánál a minőséget tartja a legfontosabbnak, és nem a jelöltek nemét. Az eddig kiosztott 107 irodalmi Nobel-díjból mindössze 13 került női íróhoz, az utóbbi 25 évben azonban jobb volt a tendencia, a díjak harmada nőkhöz került.

Annak idején az akadémia nem mindegyik tagja fogadta szívesen Alfred Nobel arról szóló rendelkezését, hogy ők ítéljék oda az irodalmi elismerést.

A tizennyolcak 1901 óta minden évben a hagyományokat szigorúan követve választják ki az irodalmi Nobel-díjast. A testület összetételét és munkáját pedig még régebbi, az akadémia alapításáig visszanyúló rendelkezések szabályozzák.

A svéd királyi akadémiák sorába tartozó testület az előírások szerint 18 embert számlál, mindannyian életre szóló tagsággal bírnak. Jelenleg írókból, nyelvészekből, történészekből, irodalomtudósokból és egy jogászból áll a testület, amelynek titkára - és ezáltal az akadémia vezetője - 2015 júniusa óta Sara Danius.

Kerstin Ekman több mint két évtizede inaktív tagja a testületnek: az akadémia tagjai között vita alakult ki arról, hogy állást foglaljanak-e a Salman Rushdie-t ért halálos fenyegetések után, és miután az a döntés született, hogy nem, Ekman két társával együtt elhagyta az akadémiát. Tagsága azonban élete végéig megmarad. (Werner Aspenström és Lars Gyllensten már korábban elhunyt.)

Ulf Linde zene- és műkritikus 2013 októberi halála után az egyik hely megüresedett a testületben. Utódjának Klas Östergrent választották, őt azonban csak 2014. december 20-án iktatták be, így a 2014-es Nobel-díjba nem, csak az ideibe volt beleszólása.

Az irodalmi kitüntetettről szóló döntést az akadémián belüli öttagú bizottság készíti elő. E testület tagjait három évre választják. A Nobel-díjról folytatott tanácskozások anyaga és a jelöltek listája 50 évig titkos.

A De Aderton, azaz A tizennyolcak néven emlegetett akadémiát évek óta bírálatok érik, mondván, túlságosan is Európa-központú. A testület ezért az utóbbi időben a korábbinál több szakértőt kér fel, hogy nagyobb figyelem háruljon az Európán kívüli nyelveket képviselő írók alkotásaira. 2012-ben kínai író, Mo Jen kapta a Nobel-díjat. Évek óta favoritnak tartják Ngugi wa Thiong'o kenyai és Murakami Haruki japán írót is.

A jelölési folyamat első lépéseként a bizottság szeptemberben 600-700 szervezetet, illetve személyt kér fel levélben, hogy tegyen javaslatot a következő évi díjazottra. Ajánlást korábbi díjazottak, nyelv- és irodalomtudósok, tudományos intézmények, illetve írószövetségek is tehetnek, saját magát senki sem jelölheti. Az indítványoknak legkésőbb január 31-ig kell beérkezniük Stockholmba. A 2015. évi díjra 198 író jelölését fogadták el, közöttük 36-ot most első ízben jelöltek a rangos kitüntetésre.

Ezt követően a Nobel-bizottság áprilisra 15-20 fős névsort állít össze az akadémiának, a lista májusban ötfősre szűkül. Ezt követően az akadémia tagjai a nyár folyamán tanulmányozzák a jelöltek munkásságát, a bizottság tagjai pedig beszámolókat készítenek. Az akadémia tagjai szeptemberben találkoznak, hogy megvitassák a listán szereplő írók érdemeit.

A díjazottról október elején döntenek: az akadémiai tagok legalább felének szavazatát elnyerő jelölt kapja az irodalmi Nobel-díjat, amelyet Alfred Nobel (1833-1896) kémikus, feltaláló és multimilliomos alapított. Egyhangú döntésre alig volt példa.

Címkék: irodalom, nobel-díj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése