Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Szeptember 16. 20:23, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápa-ma.hu

Elkészült a MiG-21 emlékmű zsaluzata

Elkészült a MiG-21 emlékmű zsaluzata

Pénteken elérte legmagasabb pontját a MiG-21-es repülőgépet tartó szerkezet készítéséhez felépített zsaluzat és az azt tartó állványzat.

A rendkívül látványos építmény utolsó, 8 méter magasba nyúló elemét is a helyére rakták. A készülő emlékművet Áldozó Tamás polgármester és Gangler László, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka együtt tekintette meg.

A városvezető felidézte az emlékmű létesítésének gondolatától közösen együtt dolgoznak a Magyar Honvédséggel, a bázisreptérrel, az építkezés közös megtekintése is ezt az együttműködést szimbolizálja. Mint ismeretes, a honvédség a vadászgépet biztosította, gondoskodott annak felújításáról, hogy kiállítható legyen és a Pápára szállítást is ők vállalták. A város feladata volt a terület megszerzése, az emlékmű megterveztetése és megépíttetése, ennek költségei meghaladják 20 millió forintot, amit az önkormányzat saját költségvetéséből biztosít.

- A repülőezred bezárását követően már felmerült az igény arra, hogy emlékművet állítsunk az itt dolgozók, repülők emlékére, ennek a tervnek a kivitelezése mostanra érett meg - idézte fel a reptérparancsnok. Gangler László kiemelte, a reptér dolgozói nagyon várják már az emlékmű elkészültét, a már a bázison állomásozó és a körforgalomba kerülő vadászgépet a régi katonák gyakran megnézik, emlékeket idézve.
-A jelenleg szolgálatot teljesítő állomány egy része még dolgozott ezen a típuson, ők nagy nosztalgiával néznek a gépre, ha elmennek mellette hozzáérnek, megsimogatják. Akik pedig 2000-ben befejezték itt a katonai szolgálatot, azoknak is fontos érzelmi köteléket jelent - osztotta meg a sajtóval Gangler László, hozzátéve a repülőgép orra pontosan a reptér felé fog nézni - a készülő szerkezeten ez már jól látszik -, ez számukra nagyon fontos.

A kivitelezőtől megtudtuk, az emlékmű zsaluszerkezete elkészült, ennek egyik oldalát hamarosan megbontják, hogy a vasszerkezetet a zsalu belsejében elkészítsék. A műszaki ellenőri jóváhagyást követően zajlik majd a 8 méter magas építmény betonozása, ez várhatóan a következő hét végén zajlik. A beton kötési idejének letelte után - ez 28 nap - folytatják majd a munkát, felszerelik a repülőgépet tartó vasszerkezeteket, amikre a MiG-et helyezik. A projekt részeként díszkivilágítást kap az emlékmű területe, rendezik a zöldfelületet és a repülőgép belsejét is kivilágítják.

A parancsnok és a polgármester arról is szólt, ahogy az emlékmű létrehozásának első gondolatától együttműködik a reptér és a város, úgy az átadási ünnepséget is közösen tervezik, várhatóan novemberben jön el ennek az ideje.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.