Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. December 31. 06:45, szombat | Belföld
Forrás: STOP/fidelio

Elhunyt Gyöngyössy Zoltán

Elhunyt Gyöngyössy Zoltán

A fuvolaművész ötvenhárom évesen, tragikus körülmények között vesztette életét.

"Néhány perce jött a szörnyű és még mindig hihetetlennek tűnő hír, hogy kedves kollégánk és barátunk, Gyöngyössy Zoltán tanár úr, fuvolaművész ma este autóbaleset áldozata lett. Rendkívüli veszteségünket mind szakmai, mint emberi téren felmérni sem tudjuk. Gondoljunk rá kegyelettel és imádkozzunk lelki üdvéért" - olvashatók Batta András rektor szavai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hivatalos honlapján.

Gyöngyössy Zoltán 1958. február 20-án született Komlón. A Zeneakadémia fúvóstanszékén volt egyetemi tanár, tanszékvezető-helyettes. 1981-82-ben Drezdában tanult a Carl-Maria von Weber Zeneművészeti Főiskolán, majd 1982-ben a párizsi IRCAM-ban (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique).

2001-2007 között a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának tanszékvezetője, 2001-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, 2008-tól pedig az egyetem Doktori Iskolájának fúvós-program vezetője, 2009-től szakcsoport-vezetője volt.

1986-ban szólófuvolása volt a Claudio Abbado vezette Európa Kamarazenekarnak. Tagja volt az induló Budapesti Fesztiválzenekarnak. Rendszeresen részt vett az Eötvös Péter által irányított Szombathelyi Bartók Fesztivál munkájában. 1993-ban az Ensemble Modernnel turnézott (Frankfurt, Bécs, Berlin, Basel). Rendszeresen játszott szólistaként kamarazenekarokkal (Budapesti Vonósok, Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, Erkel Kamarazenekar). Közreműködött a már megszűnt Új Zenei Stúdióban. Legutóbb a Componensemble, az UMZE és az Intermoduláció együttesek tagjaként hallhattuk.

Számtalan kortárs-zenei bemutatón vett részt, több kortárs zeneszerző ajánlotta neki darabját, számos lemez örökíti meg muzsikáját. Többször is elnyerte az Artisjus-díját a kortárs-zene tolmácsolásáért. 1993-ban Liszt Ferenc-díjjal ismerték el munkáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.