Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Február 04. 17:03, szombat | Helyi önkormányzati
Forrás: Infopapa.hu - Pápa-ma.hu

Elfogadták a költségvetést

Elfogadták a költségvetést

A város 2017. évi költségvetésének megtárgyalása volt a legfontosabb napirendi pont Pápa Város Képviselő-testületének pénteki ülésén.

A városatyák a Yanfengnél tett látogatás után a soron következő munkaértekezleten döntöttek a büdzsé elfogadásáról.

Értékesítenék a volt Tiszti Klub területét

Az ülés egy személyi ügy megtárgyalásával kezdődött: a képviselők elfogadták a polgármester idei évi szabadásáról szóló határozati javaslatot. A jogszabály szerint a városvezető szabadságának ütemezést a testületnek minden év február 28-ig kell jóváhagynia, Áldozó Tamásnak az előírtak szerint 2017-ben 47 nap szabadsága van, ebből 8 nap előző évről áthozott, 25 nap alap- és 14 nap pótszabadság. A városatyák elfogadták a 2016-os év költségvetéséről szóló rendelet módosítását és ehhez kapcsolódva a város adósságszolgálatáról szóló határozati javaslatot, mely szerint az idei évben 12 millió forintnyi hitelt kell törleszteni. A munkaértekezleten módosították a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és a belváros közlekedéséről szóló rendeletet is. Ez utóbbi szerint a Tókert utca 6. szám alatti ingatlant - melyen korábban a Tiszti Klub épülete állt, jelenleg pedig a fizető parkolási zóna részét képezi – az önkormányzat értékesíteni kívánja, így azt a fizető parkolási övezet hatályának megváltoztatásával kivették a parkolási övezetből.

Idén elkezdődhetnek az útfelújítások

A legtöbb időt a város 2017-es költségvetésének megvitatásával töltötték a képviselők a pénteki ülésen. A büdzsét Kerecsényi Zoltán, a DK képviselője óvatosan tervezettnek nevezte, meglátása szerint az iparűzési adót alultervezte a rendelet-tervezet. A Jobbikos Süle Zsolt kérdést fogalmazott meg a 650 millió forintos kormánytámogatással kapcsolatban: arról érdeklődött, mikor érkezik meg a pénz és mikor kezdődhet meg a felhasználása. A polgármester válaszában elmondta, az idei költségvetésben 1 milliárd 475 millió forint adóbevétellel számoltak, ez a múlt évihez képest 150 millióval több, vagyis több mint 10 százalékos növekedést jelent. A 650 millió forintos - helyi út és járdafelújításokra, építésekre felhasználható - összeg a kivitelezés előrehaladásának megfelelően fog megérkezni a város kasszájába, a többnyire építési engedélyhez kötött beruházásokat a szükséges eljárások lebonyolítása után lehet megkezdeni. Ezek, tekintettel arra, hogy a projektbe bevett utcákról már elkészült a javaslat, az idén elkezdődhetnek.

200 millió a Pápai Platán Nonprofit Kft.-nek

Grőber Attila az idegenforgalmi adóhoz kapcsolódó állam támogatás mértékének változásáról, a Pápai Platán működésére szánt 200 millió forintos tétel felhasználásáról és az önkormányzat folyószámla hiteléről érdeklődött. Áldozó Tamás arról tájékoztatta a képviselőt, hogy jelenleg 7 millió forint folyószámla hitele van a városnak, a hitelkeret a működtetés biztonságát szolgálja az év elején, hiszen jellemzően a márciusi adóbefizetési határnap az első időpont, amikor a városi kasszába befolynak az első adók. A Pápai Platán dologi és személyi kiadásainak fedezésére szolgál a költségvetési rendelet-tervezetben szereplő 200 milliós tétel, de fejlesztési célokat is tartalmaz az összeg, így többek között a kávézó kialakítását és az új időszaki kiállítás létrehozását. Bányai Katalin, az Együtt képviselője szakmailag jól összerakottnak ítélte a helyi büdzsét, meglátása szerint azonban a központi költségvetés miatt az önkormányzatok kényszerpályán mozognak, lehetőségeik erősen korlátozottak.

1 milliárd 310 millió forint jut fejlesztésre

A tervezett helyi adóbevételekkel és a saját forrású fejlesztésekkel kapcsolatban mind Süle Zsolt, mind Grőber Attila kritikát fogalmazott meg, előbbi attól tart, hogy a helyi adóbevételek nem lesznek tarthatók, a tervezett fejlesztések pedig jelentősen elmaradnak a tavalyitól, Grőber Attila pedig azt kifogásolta, hogy a korábban meghatározott városfejlesztési és gazdasági stratégiában meghatározottak nem teljesülnek a valóságban. A városvezető reagálásában elmondta, a rendelet tervezetben 310 millió forint szerepel a fejlesztési soron, ehhez kell hozzáadni a 650 millió forintos kormánytámogatás összegét és a vízmű gördülő fejlesztéseinek 230 milliós tételét, hiszen azokat is városi beruházásokra fordítják. Mindezek mellett az intézményi költségvetési sorok is tartalmaznak 120 millió forintnyi fejlesztést, felújítást, vagyis összesen 1 milliárd 310 millió forintot költhet a város a jelenlegi számok szerint fejlesztésekre az idei évben. Hozzátette, az önkormányzat költségvetését az idei évben 193 millió forinttal több bérköltség terheli a januártól érvényes béremelések miatt, és idén tartalékot is képeztek, mintegy 30 millió forint értékben. A városatyák végül 10 kormánypárti igen és 4 ellenzéki nem szavazattal elfogadták a rendelet-tervezetet.

Óvatosan tervezett, tartható költségvetés

Az ülés után tartott sajtótájékoztatón Áldozó Tamás úgy fogalmazott, a 2017-es költségvetés szakmailag jól előkészített – melyet minden képviselő elismert -, kevés politikai döntéssel terhelt, óvatosan tervezett büdzsé, melyben nem látszik sok olyan fordult, mely kockáztatná a fő számokat.
-Ezt a költségvetést biztonsággal tarthatónak látjuk. A bevételek között nem becsültünk túl egy lényeges előirányzatot sem, így például csak olyan ingatlanértékesítésekkel számoltunk, amire már érkezett vételi szándék – hangsúlyozta. A büdzsé tervezésekor nem számoltak olyan bevételekkel sem, melyek nagy valószínűséggel befolynak majd a kasszába, így a TOP-os pályázatok előkészítésére fordított összegekkel, melyeket a múlt évben kellett megfinanszírozni, s melyek sikeres pályázat esetén a projekt költségvetésében elszámolhatók. Ez akár 70 millió forintot is kitehet, ami a 30 millió forintos tartalékkal 100 milliót jelent; ilyen tartalékképzésre a korábbi években nem volt példa. Hozzátette, a költségvetés főösszege 6,8 milliárd forint, mely a TOP-os pályázatok elnyerése esetén 10 milliárddal is megnövekedhet.
-Az intézményi többletigények közül sokat befogadtunk, a Városgondnokság esetében pedig majdnem mindent, hiszen a városüzemeltetést egyenrangú feladatnak látom a városfejlesztéssel, az új beruházásokkal – emelte ki a városvezető, hangsúlyozva, hogy ehhez mérten fogalmazzák meg minőségi elvárásaikat is.

A munkaértekezleten a képviselők elfogadták az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás tevékenységéről szóló beszámolót, az önkormányzat idei munkatervét, döntöttek az önkormányzati ASP rendszerhez való csatlakozásról, a Pápa Városi Televízió kisfilm gyártásra elnyert pályázatával kapcsolatos Áfa kifizetések megelőlegezéséről és elfogadták az iskolai beíratási körzetekről szóló határozati javaslatot. Igennel szavaztak a képviselők a Rákóczi Szövetség Beiratkozási Ösztöndíj Programjához biztosítandó 200 ezer forintos forrásról, mellyel a Losonc településen élő gyermekek magyar iskolába való beiratkozási ösztöndíját támogatják, és döntöttek arról is, hogy az önkormányzat 100 ezer forintot támogatást nyújt a Kovászna megyei Kommandó település januárban leégett általános iskolájának újjáépítéséhez.

Izraeli testvérváros

A testület határozati javaslatban felhatalmazta a városvezetőt arra, hogy a Pápa és az izraeli Eilat város között kialakítandó kapcsolatot megalapozó együttműködési megállapodást aláírja.
Eilat, Izrael stratégiailag fontos települése, az ország egyetlen déli kikötője, melynek polgármestere 2016 őszén több napot töltött el városunkban, megismerkedve Pápa nevezetességeivel, gazdag zsidó kulturális és épített örökségével, oktatási intézményeivel. Meir Ytzhak Halevy polgármester ekkor fejezte ki szándékát, hogy a jövőben szeretnének szorosabb együttműködést kialakítani Pápával. A Vörös tenger partján fekvő, rendkívüli turistaforgalmat bonyolító izraeli településnek egyébként 18 partnervárosa van, köztük Los Angeles, Toronto, Karlovy Vary és Sopron.

Felnőtt játszótér a Spari pályán

Az ülés végén sürgősségi indítványban egyhangú igen szavazattal döntöttek arról, hogy a sportparkok létesítésére elnyert pályázat keretében a Fiumei utcai sporttelepen valósuljon meg a C típusú „felnőtt játszótér”.

Fotó: pápa-ma.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.