Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Február 22. 10:13, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Elfogadta az idei költségvetést a pápai képviselő-testület

Elfogadta az idei költségvetést a pápai képviselő-testület

Az ellenzéki képviselők szerint hiába van vége az energiaválságnak, a tavalyinál is rosszabb az idei büdzsé, míg Áldozó Tamás szerint az uniós források érkezése javíthat a képen.

Megtartotta idei első ülését Pápa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, amelynek legfontosabb napirendi pontja a 2024-es költségvetés tárgyalása volt. Az ellenzéki képviselők bírálták a büdzsét. Süle Zsolt szerint az idei tervezet rendkívül kevés fejlesztési forrást tartalmaz, mint mondta, az elmúlt években hallott magyarázat, vagyis a Covid járvány és az energiaválság az idei költségvetést nem érinti, mégis rendkívül szegényes a büdzsé. A képviselő az önkormányzat korábbi hitelfelvételét szükségtelennek nevezte, helyi gazdaságpolitikai hibákról beszélt, továbbá a központi költségvetés elvonásait bírálta, amelyek komoly terhet jelentenek a városnak.

Grőber Attila úgy fogalmazott, hogy az idei költségvetés a túlélésről szól, rendkívül csekély fejlesztési forrást tartalmaz. A képviselő ugyan a hitelfelvételt, mint olyat szükségesnek tartja a fejlesztésekhez, ám a felvételkor számolt kamatterhek azóta jelentős mértékben emelkedtek, komolyan szűkítve az önkormányzat mozgásterét. A kormányzati elvonásokat is bírálta Grőber Attila, aki szerint jelenleg Magyarországon nincs mozgástere az önkormányzatoknak. A költségvetés egészéről szólva úgy fogalmazott, az a 2023-asnál is rosszabb. A 68 milliós fejlesztési forrás elmarad a Megafon másfél heti reklámköltésétől - hangsúlyozta.

Áldozó Tamás a korábbi hitelfelvételt szükségesnek nevezte, hiszen az uniós forrásból megvalósuló beruházások befejezéséhez szükségesek voltak, áthidaló megoldásként. A polgármester szerint az idei büdzsé is tartalmazhat bőséggel fejlesztési forrást, ha az uniós források beérkeznek, korábbi döntés értelmében 11 milliárd forint fejlesztési pénzt várhat Pápa városa. A Megafon párhuzamról a polgármester azt mondta, lehet, hogy ez így van, de az a 68 millió forint "attól is elmarad, amit magyar állampolgárok, egymást követő sorszámú Euro kötegekben, adománygyűjtő ládikákba préselnek bele egy baloldali rendezvényen".

A városvezető elmondta, a költségvetés számos önként vállalt feladatot tartalmaz, többszáz millió forint értékben. Kultúra, tömegközlekedés, sport és civil szervezetek támogatása, rendezvények szervezése mind-mind ilyen feladat, amelyek hozzátesznek a város életéhez, működéséhez. Ha ezekről lemondanánk, sok-sok pénzt fordíthatnánk fejlesztésekre - mondta el Áldozó Tamás, aki bízik abban, hogy a kamatkörnyezet rendeződik és a hitelfizetés kisebb terhet fog róni a költségvetésre, valamint a makrogazdasági környezet javulására is lehet számítani. Az állami elvonásokról szólva a polgármester elmondta, vannak olyan területek, amelyekről kivonul az állam, de olyanok is, amelyekbe belép, többek között az oktatás és az egészségügy terén magára vállalt feladatokat.

A képviselő-testület 9 igen, 3 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett elfogadta a költségvetést.

A teljes ülést itt lehet visszanézni:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.