Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Március 30. 15:48, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Éjszakai kiképzés Pápán

Éjszakai kiképzés Pápán

Április 3-a és 6-a között a Brit Királyi Légierő (Royal Air Force – RAF) pilótái érkeznek Pápára egy C−17-es repülővel, hogy az éjszakai taktikai leszállás képességét gyakorolják.

Az MH Pápa Bázisrepülőtér az Egyesült Királyságon kívül Európában egyedüliként kínál lehetőséget a C−17-esek pilótáinak többek között arra, hogy éjjellátó felszereléssel (Night Vision Goggle – NVG) hajtsanak végre ilyen kiképzést.

A C−17-esek legfontosabb képessége, hogy felszerelést, utánpótlást, csapatokat tudnak szállítani válságövezetekbe, olyan repülőtereken leszállva, amik csak korlátozottan alkalmasak nagyobb szállítórepülőgépek fogadására. Nem ritka, hogy a pilótáknak éjszaka, rövid, nem jól kivilágított leszállópályákon kell landolniuk. Ahhoz, hogy ezeket a műveleteket biztonságosan tudják végrehajtani, megfelelő feltételek melletti alapos kiképzésre van szükség. Az MH Pápa Bázisrepülőtér betonján az ilyen kiképzésekhez alakítottak ki egy szűk zónát, ami eredeti hosszúságú pályán jelöl ki egy kisebb területet, lehetővé téve a taktikai leszállás biztonságos gyakorlását.

A brit C−17-es flotta igyekszik fenntartani ezt a képességet a repülőszemélyzet tudásának fejlesztésével. A szigetországon kívül a pápai bázis Európában egyedüliként tudja biztosítani a szükséges feltételeket, így nem véletlen, hogy a brit pilóták itt hajtják végre az éjjellátós kiképzésüket. A repülőtéren rendelkezésre állnak a megfelelő technikai feltételek, a szükséges tűzoltó-, egészségügyi és biztosítóegységek, valamint a megfelelő tapasztalattal bíró légiforgalmi irányítók.

A RAF és a Magyar Honvédség között létrejött megállapodás alapján április 3-tól 6-ig a britek tervezetten 3-3 órát repülnek a pápai légtérben az éjszakai és a nappali órákban. Az esetlegesen megnövekedő zajhatás miatt az MH Pápa Bázisrepülőtér kéri a lakosság szíves türelmét és megértését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.

2024. Április 22. 14:55, hétfő | Helyi

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott