Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Augusztus 10. 16:38, csütörtök | Belföld
Forrás: mti.hu

Egyre több támogatási lehetőség nyílik startupok számára a szakértők szerint

Egyre több támogatási lehetőség nyílik startupok számára a szakértők szerint

Egyre több támogatási lehetőség nyílik a magyarországi startup vállalkozások számára, amelyeknek a nemzetközi piacon nagyon erős versenyben kell helyt állniuk -

-állították szakértők csütörtökön Budapesten, a szeptemberben induló InnoEnergy PowerUp! verseny kapcsán tartott háttérbeszélgetésen.

Kovács Zsolt, az Enterprise Hungary alapítója, az EH Invest inkubátorház igazgatóságának elnöke elmondta, hogy az állam új szemlélettel tekint a kezdő vállalkozásokra, így a korábban hiányzó kezdő finanszírozások - egyebek között a startup-ökoszisztéma fejlesztésére kiírt programok által - biztosítottak, a magyar startupok új generációja pedig nemzetközi szinten is sikeres lehet a következő években.
Kiemelte, hogy a tervek szerint a Millenárison létrejövő Startup Campus is segíteni fog abban, hogy a régió innovációs versenyében Budapest előrébb léphessen.
Hangsúlyozta, hogy az energetikai startupokat nagyvállalati együttműködésekkel is segíteni kell, a szektorhoz kapcsolódó innovációk kiaknázásában pedig - kutatási kapacitásuknak köszönhetően - az egyetemeknek is fontos szerep jut.
Fazekas Esztella, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Kft. tudásmenedzsment központjának szakértője úgy látja, hogy a magyar startupok érdeklődnek a versenylehetőségek iránt, a startup közösség fejlődik és egyre jobb ötletekkel jelentkezik. Bár a külföldi megjelenés nehéz és a nemzetközi pályázatokon is az érettebb fázisú pályázatok esélyesebbek, a nemzetközi kapcsolatrendszerek a kezdőket is segíthetik, és ezt a szakértő szerint a magyarországi vállalkozások egyre jobban értik. Hozzátette, hogy ötletek megvalósításához nemcsak humán erőforrásra, hanem költséges infrastruktúrára - például kutatólaborokra, költséges eszközökre - is szükségük lehet a vállalkozásoknak, emellett érdemes figyelniük a nemzetközi fejlesztési irányokat, hiszen a nemzetközi trendekhez nem illeszkedő fejlesztések nehezebben jutnak nemzetközi forrásokhoz.
Fischer Zoltán startupper, a tavalyi PowerUp! verseny döntőse úgy fogalmazott, hogy a startup a "mai kor aranyláza", de a többség a rendkívül erős versenyben nem képes fennmaradni. A sikeres cégek viszont hosszú távon várhatóan megalapozottabban tudnak majd működni - tette hozzá.
Dervalics Ákos energiaipari innovációs és business coach a rendezvényen arról beszélt, hogy az energetika lassan változó iparág, a mostani változások mégis jelentősnek látszanak, hiszen átalakul többek között a hálózatmenedzsment, előtérbe kerül az energiatárolás probléma, az elektromos autózás pedig új igényeket generál.
Az InnoEnergy PowerUp! versenyre szeptember 11-ig lehet pályázni, ekkor indul az elbírálási időszak. A magyarországi elődöntő október közepén lesz, a regionális döntőt pedig november 22-én tartják Budapesten.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni