Városlista
2018. október 18, csütörtök - Lukács

Hírek

2018. Augusztus 08. 13:31, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Egyre több az ételallergiás gyermek, ezért bővíteni kell a diétás konyhát

Egyre több az ételallergiás gyermek, ezért bővíteni kell a diétás konyhát

70-ről 140 főre nőtt az ételintoleranciás és ételallergiás gyermekek száma, akiknek diétás étrendet főznek az óvodai konyhán.

Az óvodai konyha bővítése régi igény volt már, korábban pályázati forrásból próbálták ezt megoldani, de mivel erre nem volt lehetőség, a képviselő-testület úgy döntött, hogy a gyermekek egészsége érdekében a beruházás teljes fedezetét az önkormányzat nyújtja. A 10 millió forintos beruházással 21 négyzetméterrel nagyobb felület áll majd rendelkezésre a diétás konyhában - mondta el a helyszínen dr. Áldozó Tamás polgármester.

Kétszeresére nőtt az érzékeny gyermekek száma

Fábián Annamária konyhavezetőtől megtudtuk, 2011 óta működik a Fáy óvoda mellett diétás konyha, a 2014-es EMMI rendelet óta teljesen különálló, ám kis méretű helyiségben. Mivel 70-ről 140 főre nőtt az érzékeny gyermekek száma, indokolttá vált a diétás konyha bővítése. A diétás konyhán bölcsődés kortól felnőtt korig elkísérik a gyermekeket, összesen 36 féle diétás ételt készítenek. A diétás étrend összeállításakor a fő étlapból indulnak ki, melyet a 36 féle diétára dolgoznak át, dietetikus szakember segítségével - mondta el a konyha vezetője hozzátéve, a beruházásból - a meglévő mellett - kialakítanak egy másik konyhát, melyben mosogató, sütőpároló, tűzhely, főzőzsámoly, olajsütő, illetve egy kis tároló is helyet kap, ahol az éthordók kapnak helyet, mivel minden gyermeknek saját éthordójába kell hogy kerüljön az étele. A bővítéssel együtt egy fővel bővül a konyha 26 fős állománya.

Ételallergia vagy ételintolerancia? Nem ugyanaz!

- Amíg az ételallergiát viszonylag egyszerű beazonosítani, hiszen a tünetek azonnal, olykor igen heves formában jelentkeznek, az ételintolerancia sokkal alattomosabb betegség: a tünetek erőssége függ az elfogyasztott ételtípus mennyiségétől is, a panaszok pedig csak órákkal vagy egy-két nappal később alakulnak ki, ezért nagyon nehéz a mindennapokban az ok-okozati összefüggést felismerni. Amíg az ételallergiát az immunrendszer okozza, az ételintoleranciát az emésztőrendszer váltja ki – világítja meg a két betegségtípus közötti alapvető különbséget dr. Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus főorvos, a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET) vezetőségi tagja. Megjegyzi: az alapvetően jóindulatú, ám sok panaszért felelős betegség életkortól függetlenül férfiaknál és nőknél egyaránt jelen lehet.

- Új kutatási területről van szó, a szakmai publikációk is csak a közelmúltban kezdtek megjelenni, ezért ma még sem a betegek, sem a szakorvosok nem gondolnak rá, hogy a megmagyarázhatatlannak tűnő emésztési gondok, gyomor- és bélbántalmak mögött ételintolerancia is állhat. Fontos, hogy panaszok esetén először az általános gasztroenterológiai vizsgálatokat kell elvégezni, ám ha nincs magyarázat az okokra, illetve a páciens hosszabb időn át marokszámra szedi a tüneteit enyhítő tablettákat, fel kell vetni és ki kell vizsgálni az ételintolerancia eshetőségét is – érvel Takáts Alajos a webbeteg.hu-n.

Ételintolerancia tünetei

Az ételintolerancia tünetei közé elsősorban - de nem kizárólag - emésztőszervi tünetek tartoznak.

  • hányinger
  • gyomorfájdalom
  • felfújódás, puffadás
  • hányás
  • gyomorégés
  • hasmenés
  • fejfájás
  • idegesség, ingerlékenység

Az étel-intolerancia tüneteinek megjelenése dózis-függõ. Az ebben szenvedők tünetei addig nem jelennek meg, amíg a kérdéses ételből nem fogyasztanak nagyobb mennyiséget, vagy nem eszik azt nagy gyakorisággal.

Például a laktóz intolerancia esetében a betegek általában minden további nélkül megihatnak egy kis porhár tejet, vagy fogyaszthatják a kávét tejszínhabbal. Tüneteik mindössze akkor jelentkeznek, ha több pohár tejet isznak egyszerre, vagy gyakran egymás után.

Természetesen a tünetek fellépte nagyon egyénfüggő. Van aki a legkisebb mennyiségre is már tünetekkel reagál.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Október 18. 16:29, csütörtök | Helyi

Változik a vonatközlekedés rendje a négynapos munkaszünet idején

Változik a vonatközlekedés rendje a négynapos munkaszünet idején - hívta fel a figyelmet a MÁV csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

2018. Október 18. 10:25, csütörtök | Helyi

Pápára látogatott az USA magyarországi nagykövete

David B. Cornstein nagykövet, aki a Nagykövetség C-12-es repülőgépén utazott, első alkalommal tett látogatást az MH Pápa Bázisrepülőtéren 2018. október 11-én.

2018. Október 18. 07:04, csütörtök | Helyi

Prostituáltaknak adta ki pápai és bakonykoppányi lakását

A Pápai Rendőrkapitányság több rendbeli prostitúció elősegítése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást egy 32 éves bakonykoppányi nővel szemben.

2018. Október 17. 15:20, szerda | Helyi

800 négyzetméteres jégpálya épül az Esterházy-kastély udvarán

Mivel a piac ideiglenesen a Fő téri korcsolyapálya helyére költözött, idén a kastély udvarán hódolhatunk a téli sportnak.