Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Október 23. 20:39, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Dicsőség a legyőzötteknek - Az 1956-os forradalomra emlékezett a város

Dicsőség a legyőzötteknek - Az 1956-os forradalomra emlékezett a város

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója és a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezést Pápa város önkormányzata.

Az október 23-i megemlékezés Kiss Zoltán emléktáblájánál vette kezdetét a Himnusz közös eléneklésével, majd koszorúzással. Ezt követően az emlékezők a Márton István utcában lévő Katona István emléktáblához vonultak, tiszteletüket kifejezni. Az ünnepi beszédet és a műsort a JMSZK színháztermében tekintette meg az emlékező közösség. Kovács Zoltán államtitkár a forradalom leverését követő kommunista propaganda szövegeinek felidézésével kezdte beszédét. Mint fogalmazott, az idézett mondatok hűen tükrözik azt, hogy hogyan ünnepelte a diktatúra a nemzetet leigázó idegen hatalmat és hogyan hamisították meg a forradalmat, hogyan írták át '56 szellemiségét.

Dr. Kovács Zoltán október 23-át tiszta forradalomként jellemezte, melyet nem a reformkommunisták robbantottak ki, hanem az utca embere, akik közül sokan még sosem élhettek szabadon. - A forradalmárok a kitört kirakatokból sem vittek el semmit. Szinte még gyermeki kezek emelték a nehéz fegyvert, vagy készítették a benzines palackokat. Nem ijedtek meg a világ egyik legnagyobb hatalmának hadseregétől. Az összetartozás erőt adott és félelem nélkül szálltak szembe a túlerővel. Ők voltak azok a fiatalok, aki élére álltak annak a szabadságharcnak, amelyben egy nép azt mondta: elég volt.

Az államtitkár felidézte a november eleji eseményeket is. - Hiába fordult Nagy Imre miniszterelnök és Bibó István államminiszter a nyugathoz, a segítség elmaradt. A magyar felkelők ellenállását november végére sikerült megtörni. A harcok következtében Budapest ismét romokban hevert, közel húszezer fő megsebesült, több mint két és félezren meghaltak, mintegy száznyolcvanezren elmenekültek. A szovjet hatóságok ötezer embert elfogtak, tizenötezret elítéltek, kölülük kétszázhuszonkilencet kivégeztek.

Dr. Kovács Zoltán szerint kötelességünk '56 hőseinek bemutatása, emlékük méltó ápolása, hogy az országban mindenhol ismerjék meg a nevüket és az arcukat. - A hősök tisztelete önmagunk tiszteletére tanít. Mi, magyarok nem tűrjük a rabságot, készek vagyunk küzdeni a szabadságunkért. Ma is, holnap is, minden nap meg kell védeni az önrendelkezés jogát. Nem hagyjuk, hogy más államok, nemzetek érdekei szerint befolyásoljanak bennünket. Magyarország az európai közösség tagjaként, de az önrendelkezés jogát fenntartva, önálló nemzetek együttműködésében képzeli el jövőjét. Emlékezzünk tisztelettel '56 hőseire, Isten áldja a magyar nemzetet - zárta beszédét az államtitkár.

A szónoklatot követően Gloria Victis! Dicsőség a legyőzötteknek címmel láthattak az emlékezők ünnepi műsort, a Pegazus Színház művészeinek előadásában.

A rendezvény koszorúzással és a Szózat közös eléneklésével ért véget a Magyar Pieta 1956 szobornál.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék