Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Február 14. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Devizahitelek: márciustól indul az elszámolás

Devizahitelek: márciustól indul az elszámolás

Márciustól postázzák a devizahitelek elszámolásáról szóló tájékoztató leveleket a bankok, a küldeményeket mindenképpen érdemes átvenni. Az adósok panaszt tehetnek, ha nem értenek egyet a hitelintézet közlésével.

Leróhatják a bankok a magyar családokkal szemben fennálló régi adósságukat – ezzel kezdte csütörtöki sajtótájékoztatóját Rogán Antal. A Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a Magyar Nemzeti Bankban (MNB) tett látogatást, és az elszámolás, a forintosítás folyamatának állásáról érdeklődött. – A pénzügyi szervezetek nagyjából ezermilliárd forintot adnak vissza ügyfeleiknek – mondta a politikus. A hitelfelvevők tőketartozása 950 milliárd forinttal csökken, és hatvanmilliárd jut azoknak, akiknek korábban már megszűnt a hitelszerződésük. Utóbbiaknak az összegeket készpénzben fizetik ki a hitelintézetek.

Rogán Antal fontos tudnivalókat közölt a folyamat menetéről. A devizaügyi elszámolás részleteit tartalmazó tájékoztató leveleket március elsejétől postázzák a bankok. A frakcióvezető példaként egy dokumentumot is bemutatott a sajtó előtt – efféle nyomtatványt azok kapnak majd kézhez, akik annak idején devizakölcsönt vettek fel, s tartozásukat még nem fizették vissza. A táblázatokat is tartalmazó küldemény két részből áll.

Az egyik arról tájékoztatja az érintettet, hogy mekkora összeg jár neki vissza, a másik azt mutatja be, mennyivel mérséklődik a jövőben a törlesztése.

Az átlagos kölcsönt felvevő devizahitelesnél akár 25–30 százalékkal is csökkenhetnek a részletek – jegyezte meg a kormánypárti politikus. Rogán Antal azokra az esetekre is kitért, amikor a devizakölcsönöket nem váltották át, a forintosítás ugyanis a jelzáloggal biztosított hiteleknél történik meg. – A bankok elszámoltatása a gépjármű- és a fogyasztói hiteleknél sem marad el – mondta a politikus, megjegyezve, hogy a tájékoztató leveleket az ilyen ügyletek adósai is megkapják márciusban és áprilisban. – Az átlagos autóhitel törlesztése 18 százalékkal mérséklődik – tette hozzá.

Lényeges kiegészítést fűzött mindezekhez az MNB alelnöke. Balog Ádám elsőként azt emelte ki, hogy a pénzügyi szereplők már készülnek az ezermilliárdos visszatérítésre. Feladatuk ugyanakkor az adósoknak is adódhat. Az érintettek jól teszik, ha mihamarabb utánanéznek annak, hogy a bank a helyes levelezési címüket ismeri-e. Fontos az is, hogy az ajánlott leveleket mindenki átvegye.

– Probléma persze akkor sincs, ha az ügyfél nem kapja meg a küldeményt, az új feltételek ekkor is életbe lépnek – mondta Balog Ádám. Ám aki nem jut hozzá a tájékoztatáshoz, az eleshet a számsorok áttekintésének lehetőségétől s ezzel a további érdeklődés jogától. Az adós ugyanis – harminc napon belül – panaszt tehet a banknál, ha nem érti vagy nem tartja megfelelőnek az elszámolást. A hitelfelvevő így részletes közléshez juthat a banktól, mégpedig ingyenesen.

– Az esetleges hibákat ugyanakkor igyekszik megelőzni az MNB, ezért a jegybank szakemberei már kiszálltak a pénzügyi intézményekhez – mondta az alelnök, hozzátéve: a nemzeti bank az egész folyamatot végigköveti, s ellenőrzéseket is tart majd. A további tudnivalókat pedig a jövő héten újabb tájékoztatón tárják a nyilvánosság elé, ekkor a levelek aprólékos bemutatására kerül sor. A teendőkre egyébként televíziós reklámokban, illetve internetes és más közlésekben is igyekeznek majd felhívni a figyelmet.

Fontos lehet, hogy többféle levéltípus is elképzelhető: kapnak küldeményt a forint- és a devizakölcsönt felvevők, valamint azok, akiknek él a hitele, s azok is, akiknek már lejárt a szerződésük. Az időközben követeléskezelőhöz került tartozások adósai viszont csak akkor juthatnak hozzá a részletes tájékoztatáshoz, ha külön kérelmezik. Elsőként a devizahitelesekhez érkezhet meg az elszámolás, a forintban eladósodottaknál a postás augusztusban és szeptemberben hozza meg a kimutatást.

A csütörtöki tájékoztatón az elszámolás, a forintosítás egy átmeneti, de hangsúlyos eleméről is szó esett. Február elsejétől – a törvény alapján – lényegében mindenkinek forinthitele van, ám az adós a forintkölcsön feltételeit csak azután fogadhatja el, hogy kézhez kapta az elszámolásról szóló tájékoztatást. Aki márciusban veszi át a pénzintézet levelét, az májustól fizeti az új törlesztést, ha pedig az adósnál áprilisban csönget a postás, úgy júniustól jelentkezik a kisebb összeg. A február elsejétől az új feltételek életbelépéséig eltelő időre

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 14:04, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: