Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Május 01. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Csökkent a motorforgalom a fizetős utakon egy hónap alatt

Csökkent a motorforgalom a fizetős utakon egy hónap alatt

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) díjköteles utakra telepített portálkamerái a kijárási korlátozás bevezetésétől, március 28-tól április 28-ig közel 110 ezer motor áthaladását rögzítették.

Ez 32 százalékkal kevesebb, mint a múlt év hasonló időszakában - közölte a szolgáltató csütörtökön az MTI-vel.

Bartal Tamás, a NÚSZ vezérigazgatója a közleményben elmondta, a motorosok esetében a forgalomcsökkenés mértéke a gyorsforgalmi utakon volt a legnagyobb, az autópályákon és autóutakon 43 százalékkal, a főutak esetében 25 százalékkal kevesebb motoros áthaladást láttak a kamerák.

A NÚSZ elemzése szerint a külföldi felségjelzésű motorok esetében a határzár következtében jóval nagyobb, 77 százalékos volt a visszaesés, a magyar rendszámú motorok esetében az áthaladások száma 22 százalékkal csökkent.

A kijárási korlátozás bevezetése óta eltelt időszakban a legtöbben Pest megye díjköteles útjain közlekedtek motorral. A gyorsforgalmi utak közül a legtöbben az M0-áson, az M2-esen, illetve az M8-ason motoroztak, a főutak közül pedig a 84., valamint a 10. és az 51. számú főúton látták a legtöbb motoros áthaladást a kamerák - írták a közleményben.

A tájékoztatás szerint a forgalomhoz hasonlóan alakultak az e-matrica vásárlási adatok is, az idén - a tavalyi év március 28. és április 28. közötti időszakához viszonyítva - feleannyi, mindössze 4181 havi és heti motoros matrica fogyott.

A havi motoros matricából 27 százalékkal, a haviból 57 százalékkal vásároltak kevesebbet, előbbiből 1606-ot, utóbbiból 2575-öt. Míg tavaly ugyanebben az időszakban a motoros matricák 20 százalékát külföldi felségjelzésű járműre vásárolták, addig idén ez az arány 3 százalék - tájékoztatott a zrt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során