Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Május 09. 00:00, kedd | PR
Forrás: Infopapa.hu

Csapadékvíz szikkasztás

Csapadékvíz szikkasztás

Egyik legfontosabb természeti kincsünk az esővíz, amit célszerű módszerekkel akár gyűjthetünk és felhasználhatunk.

Az átlag csapadékmennyiség Magyarországon 600 mm-t tesz ki. A burkolt felületekre hulló csapadékvíz (pl. útburkolat, parkoló, stb.) magával viszi a felületen található szennyeződést, így szennyezetten kerül be az út menti árokba, illetve az egyesített, elválasztott rendszerű csatornahálózatba. A nagy mértékű beépítettség miatt az épületek, az út- és térburkolatok nagyobb mértékben akadályozzák, hogy a megújuló természeti erőforrás, a lehullott csapadékvíz a talajba kerüljön és ott hasznosuljon. Megfelelő megoldás lehet, ha a lehulló csapadékot lokálisan visszatartják, lehet hasznosítani vagy lefolyását késleltetni, vagy csökkentett intenzitással a befogadóba vezetni. Az újfajta, modern szikkasztórendszerek minőségi, műszaki és gazdasági értéke megkérdőjelezhetetlen.

A Pureco Kft. által forgalmazott, újgenerációs ENERGIS szikkasztó-rendszerek új lehetőséget kínálnak a modern és költséghatékony csapadékvíz-gazdálkodáshoz. A gyártott rendszerek elemei akár egy személy által is beépíthetőek, kis tömegüknek köszönhetően ez könnyedén megoldható. A mindenkori felhasználási célokhoz a jól strukturált tartozékprogramok is hozzájárulnak. Ez lehetővé teszi a műszakilag korszerű, élenjáró, költségcsökkentő és egyúttal gazdaságos szikkasztó és csapadéktározó rendszerek építését, illetve tervezését.

A szikkasztó-rendszereket a csapadékvíz-gazdálkodás első lépcsőfokaként használhatjuk a csapadékvíz helybeni szikkasztására, csapadékvíz lefolyásának csillapítására, csapadékvíz átmeneti tárolására. Könnyedén fenntarthatjuk a csapadékvíz körforgását, nem kell feleslegesen csapadékvíz-csatornát létesítenünk. Nincs szükség átemelőkre, ezért energiatakarékos megoldás. Üzemeltetése olcsó és egyszerű, valamint kiegészíthető vízvisszaforgató rendszerekkel. A szennyvíz-csatornát is tehermentesíthetjük vele, szennyvíztelepet könnyebben üzemeltethetjük. Olyan helyeken szikkaszthatunk, ahol a talajminőség megfelel a kf=10-3-10-7 m/s-nak. Talajvízszint felett minimum 0,5 méter szükséges, és a csapadékvíz megfelelő előkezelése is fontos.

Az ENERGIS X-Boksz a nagyméretű rendszerekhez készült, különösen extrém terhelésre. A szikkasztó boksz kocka kialakítású egy 500 mm átmérőjű ellenőrző és tisztító aknarendszerrel rendelkezik. Alkalmas közutak és utcafelületek mentén vonalas vízelvezetőként is. Az innovatív gyártási folyamat és a rendkívüli terhelhetőség eredményeként alkalmazható víztározásra nagy mennyiségben, valamint a felszín közelében síkbeli szikkasztórendszerként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.