Városlista
2017. november 22, szerda - Cecília

Hírek

2017. Augusztus 24. 16:27, csütörtök | PR

COB LED-ek a világítástechnika világában

COB LED-ek a világítástechnika világában

Széles felhasználási területük és kiemelkedő tulajdonságuk miatt a COB LED-ek egyre inkább elterjedtek, az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata a LED technológiáknak.

Előfordul azonban, hogy számos helyen olyan COB LED-eket árulnak, amelyek csak a nevében egyezik meg, viszont a technológiához nincs közük, így fontos alaposan megvizsgálni, mik azok a tulajdonságok, amelyek arról tanúskodnak, hogy eredetiről van szó. Ezt a legkönnyebben a külsejük alapján lehet megállapítani, hogy milyen adott technológiával készült az adott LED. A félvezető lapkák közvetlenül az alaplemezen kapnak helyet a COB LED-ben, amelyeket általában egy igen vékony szigetelőréteg választja el az alaplemeztől. Az SMD COB LED-ek esetében nem találunk szigetelő réteget, nem úgy, mint az SMD 5630 COB LED-nél, epoxy tokozást kaptak a félvezetők, mivel nagyon sérülékenyek. Több réteg található a power LED-ek esetében, amely rétegek műanyag házat kapnak, a félvezető pedig szilikon lencsét. Ezen LED-ek a laikusok számára különbözőképpen jelennek meg, hiszen a COB-hoz hasonlóan sárga szilikonnal vannak feltöltve, ami a kisebb fizikai behatásoktól védi meg a chipeket, illetve a levegőben lévő párától. Nem ad IP 20 fölötti védettséget, így továbbra is kizárólag beltéren használhatóak ezek a burkolat nélküli típusok.

Kisebb áramfelvétel mellett nagyobb fényerőt képesek adni a COB LED-ek. 0,5 W-os chipekből rakják ki a felületet a COB esetében, így az áramerőssége a 300mA is eléri, ezeket főként párhuzamos sorba kötik. Így teljesítmény felvételben és fényerőben is jelentős. A chip 3-3,5C nyitófeszültséggel bír és 150mA az a legnagyobb áram, amely átfolyik rajta. Ezek párhuzamosan 300mA-t fogyasztanak és a chipek számának növelésével akár korlátlanul is növelhető a teljesítményük a sorokban. A gyártó nem tesz nagy különbséget a 9 és a 10W-os típusok között, hiszen a piacon már jelen vannak olyan 9 és 10W-os típusok is, amiket 10W-ként értékesítenek, ahogy a power szériában is. Ez már olyannyira általánossá vált, hogy árban nem jelenik meg nagy különbség ezekben az esetekben. Kétszer annyi chipet látunk a COB LED esetében a szilikon burkolat alatt, mint ahány wattos.

Ezek érdekelhetnek még

2017. November 02. 14:29, csütörtök | PR

Játssz!Mára fel!

Folytatódik az ország kedvenc matematikai vetélkedője.

2017. Október 05. 16:27, csütörtök | PR

Fákat ültet a Jánosik és Társai Kft.

Fákat telepít, ápol és pótol Északkelet- Magyarországon a Jánosik és Társai Kft. A külterületi munkákat közbeszerzési pályázaton nyerték el – tájékoztatott Jánosik Lajos, a cég tulajdonosa.

2017. Szeptember 28. 12:57, csütörtök | PR

A pszichoterápia jelentősége

Kívülről látni magunkat nem olyan könnyű, mint amilyennek mi hisszük. Minden ember saját magával szemben szubjektív, ezért nehéz reálisan felmérni saját lelkiállapotunkat.

2017. Szeptember 28. 12:55, csütörtök | PR

Megbízható benzinkúttechnika