Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Február 03. 09:32, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Brutális állatkínzások Pápán

Brutális állatkínzások Pápán

Töreki Milán, a Jobbik Veszprém Megyei Ifjúsági Tagozatának elnöke súlyos és brutális esetelkről számolt be. Pártja és saját véleménye szerint is a bizonyított, súlyos állatkínzások büntetési tételét meg kellene emelni.

A közösségi oldalakon, híradásokban havi rendszerességgel számolnak be brutális állatkínzással kapcsolatos esetekről, ezért a fiatal politikus kíváncsi volt arra, hogy ez a probléma mennyire jellemző városunkban. - Felkerestem a pápai Második Esély Állatmentő Csoportot, akiknek már többször gyűjtöttünk adományokat. Nagy megdöbbenésemre súlyos és brutális esetekről kaptam tájékoztatást - mondta el Töreki Milán hozzátéve, a leggyakoribb, hogy nem megfelelő körülmények között tartott kutyákat, macskákat, csont sovány állapotban találjál őket, fedél nélkül, kikötve, a szabad ég alatt.

Az állatmentő csoport tagjai néhány elképesztő esetről is beszámoltak (csak erős idegzetűeknek!). Kettő évvel ezelőtt a volt Kilián lakótelepen egy kandúr macskának a fejéből, közel 120 darab kukacot szedtek ki, sajnos már későn érkezett a beavatkozás, a cica menthetetlen volt, el kellett altatniuk. Jellemző bűncselekmény, hogy a macska farkát leégetik vagy lesavazzák. Ilyen esetekre a Huszár lakótelep környékén volt és sajnos van még példa. Ezeken kívül egy bizonyos életvitelt élő népcsoportra nagyon jellemző a felelőtlen nagytestű harci kutya tartás, illetve erős a gyanú az állatvédőkhöz befutott információk alapján, hogy ugyanez a csoport illegális kutyaviadalokat is rendez.

Töreki Milán szerint az állatkínzások részben megelőzhetőek lennének, ha a közoktatásban nagyobb hangsúlyt fektetnének a témára, de véleménye szerint törvényi módosításokra is szükség lenne. Mint mondta, a Jobbik immáron harmadik alkalommal hívta össze az állatvédelmi kerekasztalt, ahová az ország minden pontjáról érkeznek a civil szervezetek képviselői. - A Jobbik több törvénymódosító-javaslatot is benyújtott a témában, többek közt arra vonatkozóan, hogy a bizonyított súlyos állatkínzások büntetési tétele 5-8 év letöltendő börtönre emelkedjen, amit a bíróság sem függeszthet fel. Az ilyen elkövetőek törvényileg tiltottak volna el az állattartástól, de javaslatot tettek a Vona Gábor által már említett ivartalanítási akció elindítására is, ami Ausztriában tökéletesen működött. Fontos szempont lenne, ha a gyepmesteri telepek jelen formájukban megszűnnének, a forrásokat pedig a menhellyel rendelkező, 10-20 éve bizonyító szervezetekhez juttatni. E javaslattól függetlenül a pápai állatmentő csoport is a hatékonyság szempontjából is felvette, hogy több városban, például Ajkán a gyepmesteri feladatokat az állatmentő csoportok látják el - fogalmazott Töreki Milán, aki arra kéri a lakosságot, hogyha állatkínzással kapcsolatos eset jut a tudomásukra, minél előbb jelentsék azt a hatóságoknak, ugyanis az állatkínzás bűncselekmény. Városunkban a felelőtlen állattartással kapcsolatban Pápa város jegyzője járhat el,az állatmentők elmondása alapján készségesen és a legjobb tudása szerint ellátja ezt a feladatát.

A lista kép illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.