Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Június 24. 07:15, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.) MTI

BREAKING! A Britek kilépnek az unióból!

BREAKING! A Britek kilépnek az unióból!

Megszerezte a brit EU-tagságról tartott népszavazás voksainak többségét a kilépést pártoló tábor, így véglegessé vált győzelme.

A végeredmény:

  • Brexit-pártiak 52 százalék, 17 410 742 szavazat
  • EU-pártiak 48 százalék, 16 141 241 szavazat

Nagy-Britannia 43 éve, 1973-ban csatlakozott az Európai Unió elődszervezetéhez, a Európai Gazdasági Közösséghez. Két évvel később is tartottak egy népszavazást arról, hogy Nagy-Britannia az EGK tagja maradjon-e, de akkor a brit választók kétharmada a bennmaradásra voksolt.

Lemondott Cameron

Három hónapig marad hivatalban a kormány, lemondott David Cameron. A kormányfő elismerte: szerinte az EU-ban biztonságosabb helye volt Nagy-Britanniának, de az emberek másképp döntöttek.
Az EU elhagyását megcélző tárgyalásokat már másik kormányfővel kell megkezdeni – mondta Cameron, aki a toryk októberi konferenciájáig marad hivatalban.

Már le is minősítették

A Brexit máris meghozta első mérhető eredményét, leminősítették Nagy-Britannia adósbesorolását: a világ egyik vezető hitelminősítője, a Standard & Poor's pénteken jelezte, hogy nem tartható Nagy-Britannia jelenlegi adósi besorolása – írta az MTI.

Orbán: Meg kell hallani a nép hangját

A brit népszavazás legnagyobb tanulsága Orbán Viktor szerint, hogy Brüsszelnek meg kell hallania az emberek hangját.
A kormányfő péntek reggel a Brexit valószínűsíthető győzelme ismeretében nyilatkozott így a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Orbán szerint elemezni kell, milyen ügyek voltak meghatározóak a brit EU-tagság vitájában. Úgy látja, a meghatározó erejű kérdés a bevándorlás volt. „A britek keresték arra a kérdésre a választ, hogyan tudnak ellenállni a modern kori népvándorlásnak” – idézte a kormányfőt az MTI.

Tiszteletben kell tartani a britek döntését, mert minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy a saját sorsáról ő maga döntsön – tette világossá.

Ez mindenkinek rossz

Sajnáljuk, ugyanakkor tiszteletben tartjuk a brit szavazók döntését, amely mindazonáltal jelentős károkat okoz a briteknek és az EU-nak is – idézte az MTI Manfred Webert, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetőjét
„A kiválási tárgyalásokat két éven belül le kell zárni, Nagy-Britanniának nem lehet része különleges bánásmódban. A távozás távozást jelent” – emelte ki Twitter-üzenetében a német politikus, hasonlóan Angela Merkel német kancellár korábbi nyilatkozatához.
"Jobb és okosabb Európát szeretnénk" – közölte Manfred Weber, aki szerint kulcsfontosságú feladat lesz, hogy közelebb hozzák a lakossághoz az EU-t.

Zuhan a font

A font három évtizedes mélypontra zuhant. Nigel Farage, a brit EU-tagság feladásáért kampányoló legnagyobb brit politikai párt, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezetője péntek reggel azonnali lemondásra szólította fel David Cameron konzervatív párti miniszterelnököt arra az esetre, ha a Brexit-tábor, vagyis a kilépés hívei győznek.

Közép-európai idő szerint reggel fél 6-ig a 382 választókörzetből 299 jelentette be a szavazás helyi eredményét, és ezek alapján a Brexit-tábor 52 százalékos többségben járt.

A szavazóhelyiségek csütörtök esti zárása után a legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGoV által közzétett felmérés még azt valószínűsítette, hogy országosan a bennmaradásra a választók 52 százaléka, a kilépésre 48 százalék voksolhatott.

Egy másik nagy brit közvélemény-kutató, az Ipsos MORI még szélesebb, 54:46 százalékos megoszlást valószínűsített az EU-párti tábor javára csütörtök éjjel közzétett felmérésében.

A referendum első nagy meglepetésével az északkelet-angliai Newcastle szolgált, amelynek választópolgárai közül 65 404-en szavaztak a bennmaradásra, és 63 598-an a kilépésre, vagyis az EU-párti tábor itt épphogy 50 százalék feletti eredményt ért el. Newcastle-t a brit választási szakértők előzetesen a népszavazás várható kimenetelének egyik meghatározó választókörzeteként tartották nyilván, és sokkal jobb eredményt vártak a bennmaradást pártoló tábornak.

Nigel Farage, a UKIP vezetője, aki két évtizede kampányol azért, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból, péntek reggeli nyilatkozatában kijelentette: David Cameronnak "azonnal" le kell mondania kormányfői tisztségéről, ha a népszavazást a Brexit-tábor nyeri. Farage szerint június 23-a "Nagy-Britannia függetlenségi napjaként fog bevonulni a történelembe".

A szavazóhelyiségek zárása után a kormányzó Konzervatív Párt 84 képviselője - köztük az összes kabinettag - mindazonáltal nyílt levelet tett közzé David Cameronnak címezve, kérve a kormányfőt, hogy a népszavazás kimenetelétől függetlenül maradjon tisztségében, mivel érvelésük szerint "ez a kötelessége". Boris Johnson, London konzervatív párti előző polgármestere és Michael Gove igazságügyi miniszter is aláírta a levelet, jóllehet mindketten a kilépésért kampányoló tábor frontemberei voltak.

Cameron hivatalos álláspontja a kampányban az volt, hogy Nagy-Britanniának az EU-ban kell maradnia.

Szét is eshet az Egyesült Királyság

Skóciában, Wales-ben és Észak-Írországban is győztek az EU-tagság támogatói. A legnagyobb arányban az északi országrészben, 62-38 százalékos aránnyal. Nicola Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt vezetője folyamatosan azt emlegeti, hogy ha a skótokat akaratuk ellenére akarják kirángatni az EU-ból, megint függetlenségi népszavazást tartanak. Ebbe ugyanakkor hivatalosan a brit kormánynak is bele kell egyeznie.
Talán megpróbálják arra hivatkozva elütni a kérést, hogy két éve már voksolhattak erről, de azért elég képmutató lenne, ha miután az EU-val szembeni nemzeti önrendelkezésről szónokoltak, eljátszanák ezt. Wales nemzeti pártjának vezetője egyébként hasonlót pedzegetett, mint skót kolléganője, bár ő óvatosabban fogalmazott.
Az meg megint más kérdés, hogy az EU-ba visszalépést garantáltan akadályoznák a spanyolok, nehogy az elszakadni vágyó katalánok vérszemet kapjanak, és várhatóan más, szeparatista mozgalmaktól félő országok is keresztbe feküdnének

Fotó: ujszo.com

Címkék: brexit, Európai Unió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.