Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Október 07. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bevált a stabilitási törvény

Bevált a stabilitási törvény

Hitelfelvételek helyett ma már szinte kizárólag pályázati pénzekből, állami támogatásokból és saját erőből finanszírozzák beruházásaikat az önkormányzatok. A 2012-es 57,1 milliárdról idén alig több mint négymilliárd forint összegben engedélyezett a kormány adósságot előidéző ügyleteket az önkormányzatoknak - írja a Magyar Nemzet.

Miközben az önkormányzatoktól 2012. január elseje óta alig több mint két év alatt körülbelül 1100 milliárd forint adósságot vállalt át több ütemben az állam, idén összesen csupán néhány milliárd forintnyi hitel felvételéhez járult hozzá a kormány. Az önkormányzati hitelfelvételek száma és a felvett összegek nagysága is alaposan mérséklődött a stabilitási törvény 2012. január elsejei hatályba-lépése után, amióta ezek az ügyletek kormányengedélyhez kötöttek. A cél ezzel az volt, hogy a kormány mentőakciója után megakadályozzák az önkormányzatok ismételt eladósodását.

Nem csak az átvállalt adósságokhoz képest csekély a felvett hitelek összege, a tételek is drasztikusan csökkennek évről évre. A kormány 2012-ben még 75 ügyletre mondott igent összesen 57,1 milliárd forint értékben, tavaly 86-ra, 19,4 milliárd forint értékben. Ezzel szemben idén az engedélyezett ügyletek összege összesen 4,079 milliárd forint, amelyek adósságnövelő hatása 2,69 milliárd forint volt. – A két összeg között a különbség abból adódik, hogy nem minden ügylet növeli az év végi adósságállományt. Ilyen a kezesség- és garanciavállalás, illetve az az ügylet, ahol az év végéig bármilyen mértékű törlesztés történik – közölte a tárca. Hozzátették: a hitelfelvételi igényeknél azt vizsgálták, hogy az érintett önkormányzatok képesek-e a törlesztésre.

2014-ben eddig 41 önkormányzat 54 ügyletre nyújtott be igényt, ezek összesen 73 fejlesztést érintenek. Ezek közül hét fejlesztés esetében nem támogatta a hitel felvételét a kormány, de 66 kérelem zöld jelzést kapott. Van olyan önkormányzat, amelynél egy ügylet több fejlesztést érint (Budapest III. kerület), és akad olyan is (Ipolydamásd), amely több ügyletet adott be többféle fejlesztésre.

Ami az előző két év adatait illeti, 2012-ben összesen 83 kérelem került a kormány elé, ebből nyolcat utasítottak el. Tavaly a kormány 118 ügyletről tárgyalt, és ebből 32-re nem adtak engedélyt. Ha a felvenni kívánt és a kormány által befogadott hitelek összegét vizsgáljuk, akkor 2012-ben az 59,2 milliárd forint összértékű kérelmekből csupán 2,1 milliárd forintnyi tételt nem engedtek felvenni. Tavaly az engedélykérelemmel érintett ügyletek értéke 38,4 milliárd forint volt, és ennek csaknem felét, 19 milliárd forint összértékű ügyletet utasítottak el.

Hajdúnánás az egyik olyan település, amely egy fejlesztéséhez idén nem vehetett fel hitelt a kormány döntése miatt. Több beruházásnál viszont megkapták az engedélyt a hitelfelvételre. – Mivel úgysem tudtunk mást tenni, elfogadtuk a döntést, és örülünk annak, hogy a többi fejlesztést meg tudjuk valósítani – mondta lapunknak Szolláth Tibor polgármester. Hozzátette: abban bízik, hogy azért nem kaptak engedélyt a hitelfelvételre, mert a közeljövőben pályázati forrásból is el tudják kezdeni a beruházást. Szolláth Tibor a tervezett felújítás hátteréről elmondta, elődje elkövette azt a hibát, hogy egy háromszintes, 32 lakásos társasházban sűrítette össze a város problémás családjait, és az ingatlan gettósodott.

A végén ki kellett üríteni a házat, a nyílászárókat pedig be kellett falazni, mert olyan mértékű volt az áramlopás, hogy nem lehetett mást tenni. Elkezdtük felújítani az ingatlant, de saját erőből nem tudjuk befejezni a beruházást. Ha mégis sikerül teljesen rendbe hozni a házat, akkor az ottani lakásokba nagyon kedvezményesen költözhetnek be lakók.

Valamelyest más helyzetben van a kalocsai önkormányzat, amely a helyi huszonöt éves sportcsarnok felújításához szeretett volna hitelt felvenni. – A kézilabda-klubunk taós pályázatához biztosította volna hitelből a harmincszázalékos önerőt az önkormányzat, de a kormány formai okok miatt elutasította az igényünket. A fejlesztést azonban befejeztük, a taós támogatáshoz más módon biztosítottuk az önerőt – jelezte az önkormányzat sajtóreferense.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk