Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Január 21. 06:56, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu - Veol.hu

Beruházások éve - Ezt várja 2017-től a polgármester

Beruházások éve - Ezt várja 2017-től a polgármester

Áldozó Tamás a Naplónak értékelte a mögöttünk hagyott évet és beszélt az idei tervekről is.

A helyi gazdaság bővülésében bíznak

A polgármester kifejtette: a város 2016-ra tervezett adóbevételei összességében teljesültek. A jelenlegi adóbevételek mellett kevés fejlesztésre van lehetőség, ugyanakkor ebből nem az következik, hogy a városvezetés adóemelésben gondolkodna, hanem egyrészt bíznak a helyi gazdaság bővülésében, az onnan érkező több befizetésben, másrészt szeretnék utolérni mindazokat, akik eddig kibújtak az adófizetés alól. A helyi gazdaság bővülésének irányába mutat például az, hogy soha nem látott nagyságrendű beruházások zajlanak az ipari parkban. Emellett nagy megnyugvást jelent, hogy sikeresen lezárult a Pápai Hús-csoport felszámolási eljárása, az új külföldi tulajdonosnak pedig komoly tervei vannak, bővíteni kívánja a termelést és a munkahelyek számát egyaránt.

- Nem feledkezhetünk meg a Pápa Bázisrepülőtéren zajló sokmilliárdos fejlesztésekről sem, melynek eredményeként világszínvonalú logisztikai központ épül fel Pápán, ami előbb-utóbb sokat hozhat a helyi gazdaságnak is. Mindezeknek is köszön-hetően a munkanélküliség rekordalacsony a városban, sőt, a magán- és közszférában munkaerőhiánnyal küzdenek a szervezetek - hangsúlyozta Áldozó Tamás.

Megszépülő közterületek

Mint mondta, az előző év városszerte sok pozitív változást eredményezett a közterületeken. Ez részben a város üzemeltetéséért felelős városgondnokságnál bekövetkezett szemléletváltásnak köszönhető, amit az új intézményvezető hozott magával, másrészt annak a példátlan értékű eszközfejlesztésnek, mellyel a városüzemeltetési feladatok elvégzése sokkal hatékonyabbá vált. A belváros után pedig már a külsőbb területeken is megindult ez a változás.
- Meg kell említenünk a Külső-Várkertben megkezdett rehabilitációs munkákat, melyeket a Bakonyerdő Zrt. irányít. Szeretnénk, ha itt néhány év múlva egy rekreációs célokat szolgáló parkerdő fogadná a pápaiakat és a turistákat lombkorona-tanösvénynyel, látványtóval, sétautakkal és pihenőhelyekkel - fűzte hozzá a polgármester.

Tervezett beruházások, útfelújítások

2016-ban 14, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programhoz kapcsolódó pályázatot állítottak össze a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. munkatársai. Ezen tervekben intézményi felújítások, gazdaságfejlesztési beruházások, közlekedésbiztonsági fejlesztések, zöldterületek rehabilitációja, energetikai beruházás, valamint turisztikai fejlesztés is szerepel.
- Az ezekben megjelölt összes támogatási igény meghaladja a 9,4 milliárd forintot, és bízunk abban, hogy pályázataink többségét kedvezően bírálják el. A tervezett fejlesztések anyagait egyébként bárki megtekintheti a városházán, hiszen biztosítjuk a projektek teljes nyilvánosságát. Lesz olyan program, ami két éven keresztül valósul meg, és lesz olyan időpillanat, amikor a város több közterülete munkaterületté alakul - tekintett előre Áldozó Tamás, aki kitért arra is, hogy tavaly év végén egy kormánydöntésnek köszönhetően 650 millió forint támogatáshoz jutott a város. A pénzt infrastruktúrafejlesztésre, elsősorban utak és járdák építésére, felújítására költheti el az önkormányzat.

- Sajnos kevés olyan önkormányzati út van a városban, amire ne férne rá a fel-újítás. Az elmúlt években a kátyúzáson kívül komolyabb beavatkozásra nem futotta a költségvetésünkből. Az sem vigasz, hogy ez nem csupán pápai sajátosság, a magyarországi települések többsége ezzel a problémával küzd. Bár a legutóbbi időkig nem sok reményünk volt útépítésre, tavaly elkészíttettünk egy szakértői felmérést útjaink állapotáról. A tanulmány alapján közel egymilliárd forintnyi beruházásra van szükség rövid időn belül, ezzel a kormánydöntéssel pedig a munkák nagyobb részéhez rendelkezésre áll majd a pénz. További lehetőségeket látunk benyújtott uniós pályázatainkban, illetve a vízmű rekonstrukciós munkáihoz tartozó útburkolat-felújításokban. Ugyanakkor még korai lenne bármit mondani arról, mely utcákat érinti majd a felújítás. Szakmai egyeztetések után döntünk majd a beruházásokról. Az azonban biztos, hogy a város fenntartásában lévő, legnagyobb forgalmú utak élveznek elsőbbséget.

Reformáció emlékév

A városvezető nem utolsó sorban megjegyezte, a 2017-es esztendőt a reformáció emlékévének nyilvánították Pápán: szeretnének méltó módon megemlékezni a protestáns városépítő elődökről. - Kevés magyarországi város történetében olyan meghatározóak a protestáns hagyományok, mint nálunk. Az emlékév programjában együttműködünk a református és az evangélikus egyházzal, de más rendezvények mellett külön konferenciát is szervezünk Pápa város napján. Összességében nyugodt, munkában és eredményekben bővelkedő évet remélek a városnak - zárta gondolatait Pápa első embere.

Veol.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.