Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Szeptember 03. 15:43, szombat | Helyi
Forrás: Pápa-ma

Az országban egyedülálló leletekre bukkantak

Az országban egyedülálló leletekre bukkantak

Szekérnyomokkal rendelkező Árpád-kori nyomokat találtak a régészek Pápán!

Mordovir Maxim, a feltárások vezetője nyilatkozott a Pápa-ma-nak:

- Tudtuk, hogy a középkori temetőnek van egy körítőfala, viszont nem tudtuk, hogy azt megelőzően a temető meddig terjed és mi kerítette. A középkori temetőt egy három méter mély és 4-5 méter széles árok veszi körül, amely egy nagyon igényes, nagyon masszív egyházi épületre enged következtetni. Az árok külső oldalán pedig olyan karóhelyek kerültek elő, amelyek egy sövényfalra engednek következtetni. Még ennél is érdekesebb, hogy találtunk Árpád-kori sírt, amely már tárgyi bizonyítéka annak, hogy itt ezen a téren az Árpád-korban egy templom állt.
Az ásatásvezető régész kiemelte azt is, a leletanyag kitűnően mutatja Pápa várossá alakulását. A feltárt leletek azt mutatják, hogy a 14. század folyamán a jelenlegi Fő téren egy falusias település volt, gödörházakkal, gödörműhelyekkel. Majd 1300 körül hirtelen megváltozott a település szerkezete, ekkortól lett város. Ennek a leglátványosabb nyoma az a burkolt tér és út, amit a Fő tér déli oldalán, a Griff szálló előtt tártak fel a régészek. Az Árpád-kori úton mély, határozott szekérnyomok fedezhetők fel. Mindez azt mutatja, hogy az akkor kialakult városszerkezet megőrződött napjainkig. A Fő tér és a térhez vezető utcák legalább hétszáz éves múltra vezethetők vissza. Mordovin Maxim hozzátette, ismeretei szerint ez az ország egyetlen megmaradt, szekérnyomokkal rendelkező, Árpád-kori útja.

A terepszemle alkalmával épp előkerült egy vélhetően osztrák kerámia kancsó és egy víztároló edény darabja is, amelyek arra engednek következtetni, hogy Pápa elég módos, gazdag volt ahhoz, hogy a távolsági kereskedelembe bekapcsolódjon, és ne csak közvetítsen, hanem a városlakók használják is az import kellékeket – magyarázta az ásatásvezető régész.

A régészeti feltárás a végéhez közeledik. Mordovin Maxim érdeklődésünkre elmondta, majdnem két héttel a határidő előtt befejezik az ásatásokat, jövő héten már csak néhány napig dolgoznak a Fő téren.
A régészeti feltárás második üteme a jégpálya területét érinti, vagyis a tér déli oldalán zajlanak majd ásatási munkák. A második ütem megkezdésének időpontja még nem tisztázott, hiszen ahhoz újra az Ásatási Bizottság engedélye szükséges.  

 

Fotó: Papa-ma

Címkék: régészet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.