Városlista
2019. január 22, kedd - Vince

Hírek

2018. Október 19. 09:16, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Az egyházkritikus egyházi vezető

Az egyházkritikus egyházi vezető

Köntös László főjegyző, a Pápai Református Gyűjtemények igazgatója volt a kávéházi beszélgetések elnevezésű rendezvénysorozat második alkalmának vendége.

A Pannonia Reformata Múzeum és Kávézó csodálatos udvarán megtartott beszélgetésen Mátyus Alíz szociológus, a szervező Pápai Művelődéstörténeti Társaság alelnöke köszöntette a jelenlévőket és tette fel megszokottnak cseppet sem nevezhető kérdéseit. A beszélgetés elején Mátyus Alíz Köntös László, Részletek című kötetének előszavát olvasta fel, melyben Steinbach József püspök jellemzi az igazgatót. Rendkívüli embernek nevezi, abban az értelemben, hogy nem beskatulyázható. - Köntös László rendkívüliségében ott van minden korábbi rend, hagyomány, azaz örökségünk tisztelete; és mégis az azokon való túllépés, a valódi megújulás szándékával - áll az előszóban.

Köntös László önmagát elsősorban református lelkésznek tartja, örök kamaszként, de nem forradalmárként beszél magáról, sok iróniával és flegmatizmussal, önkritikussággal és filozófikus hajlammal. Keresi a szellemi kihívásokat, kíváncsi és reflektáló. - Messze nem voltam még főjegyző, de már egyházkritikus ember voltam. Abban különböztem a többi egyházkritikustól, hogy nem azt mondtam, hogy "le a püspökkel" és a többi egyházi vezetővel, hanem azt, hogy nincs elég végrehajtó hatalom az egyházban, a "király meztelen". Sokkal centralizáltabb egyházi vezetésre lenne szükség, erőteljesebb egyházfegyelemre és sokkal nagyobb odaadásra - fogalmazott Köntös László, aki a hagyomány folytonos újraéledésében hisz, szerinte "nem kell újat kitalálni", minden le van írva a Bibliában.

Azt mondta, azért képes hosszú évtizedek óta vezetője lenni a gyűjteményeknek, mert nem tartja magát mindentudónak, a kollégák kiválasztásakor azonban a szakmaiságot helyezi első helyre, a kerestyénséghez való hűség mellett.

A beszélgetés során - melybe a közönség is bekapcsolódhatott - szóba kerültek a református egyházat érintő kihívások, a pénz, a fogyatkozó gyülekezetek, a falvak kiürülése, a modernitás és az ateizmus. Köntös László ezen nehézségek ellenére kiáll a keresztyén igazság mellett, nem siratja az egyházat, hanem azt mondja, az "Úristen az egyedüli objektív valóság".

A Pannonia Reformata Múzeum kialakításával kapcsolatban elhangzott, nem néprajzi, vagy egyháztörténeti kiállítást akartak összeállítani, hanem az evangéliumot akarták megeleveníteni, a pápaiakon keresztül. Köntös László kiemelte Halászné Kapcsándi Szilviát, a Pápai Református Gyűjtemények munkatársát, aki a kiállítást berendező céggel közösen álmodta meg a modern, mégis a hagyományokat őrző tárlatot.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Január 21. 17:48, hétfő | Helyi

Idegenben győzött a Concordia Motax KC

A Concordia Motax KC az NB1/B zöld csoport bajnokságának 15. fordulójában Kecskemétre látogatott.

2019. Január 21. 15:01, hétfő | Helyi

Őrizetben a dohányboltban késsel fenyegető nő

A pápai rendőrök egy 35 éves helyi lakost gyanúsítanak a rablás kísérletével

2019. Január 21. 14:03, hétfő | Helyi

Egyetemi diplomát hamisított, hogy felvegyék egy csóti céghez

Közokirat-hamisítás bűntette miatt indult nyomozás egy 29 éves pápai férfi ellen, a helyi rendőrkapitányság befejezte az ügyben folytatott vizsgálatot

2019. Január 21. 13:03, hétfő | Helyi

Figyelmeztet a rendőrség: Bűnözői csoportok strómanjává válhatnak gyanútlan álláskeresők

Az EUROPOL figyelemfelhívó kampánya a könnyű pénzszerzési lehetőséggel kecsegtető állásajánlatok mögött megbúvó pénzmosás ellen irányul.