Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Október 28. 07:52, péntek | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Az amerikai elnök megkenyezlmezett 98 köztörvényes bűnözőnek

Az amerikai elnök megkenyezlmezett 98 köztörvényes bűnözőnek

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön kegyelemben részesített 98 elítéltet, akire köztörvényes bűncselekményekért szabtak ki börtönbüntetést.

Az idén ez volt a nyolcadik alkalom, hogy az elnök kegyelmet gyakorolt, s ezzel egyedül ebben az esztendőben 688 elítélt kapott kegyelmet, Obama hivatalba lépése óta pedig összesen 872 köztörvényes bűnöző került így szabadlábra, többen, mint az utolsó tizenegy amerikai elnök idején összesen.

A Fehér Ház tanácsadója, Neil Egglestone szerint a közfigyelem ugyan a kegyelemben részesültek nagy számára irányul, de - mint fogalmazott: - "minden egyes kegyelemi kérvény mögött emberi sorsok vannak". A tanácsadó hangsúlyozta azt is, hogy a most kegyelemben részesültek közül sokan nagyon fiatal korukban követtek el bűncselekményt, s azóta a börtönben mindent megtettek saját rehabilitációjuk érdekében.

A most kegyelmet kapott elítéltek között 42 olyan ember is van, aki életfogytig tartó büntetését töltötte. Ők majd csak 2018-ban kerülnek szabadlábra, s akkortól a lakóhelyükön kötelezően részt kell venniük valamilyen kábítószerellenes, rehabilitációs programon.

A Fehér Ház döntése után megjelent első amerikai kommentárok megjegyzik: Obama elnök felgyorsította az elbírálását a kegyelmi kérvényeknek, amelyekből az igazságügyi minisztérium adatai szerint október elején még 11 253 feküdt az illetékesek íróasztalán. Az elnök egyébként csakis az igazságügyi minisztérium által előterjesztett ajánlások alapján dönthet kegyelmi ügyekben.

Néhány befolyásos republikánus politikus már korábban erőteljesen bírálta Obama kegyelmi politikáját, azzal érvelve, hogy így veszélyes bűnözők is szabadlábra kerülhetnek. Bob Goodlatte, virginiai republikánus képviselő, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke például szeptemberben levélben fordult Obama elnökhöz és sürgette nála kegyelmi politikája leállítását. Ugyanakkor az igazságügyi reformot szorgalmazó civil szervezetek éppen az ellenkezőjét szorgalmazzák, vagyis azt, hogy Obama gyorsítsa fel a kegyelmi kérvények elbírálását, és még hátralévő hivatali idejében a lehető legtöbb, nem erőszakos bűncselekményt elkövető elítéltet bocsátassa szabadon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt