Városlista
2019. március 20, szerda - Klaudia, Alexandra

Hírek

2018. Augusztus 06. 09:26, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu - Pápa-ma.hu

Autót adományoztak a moldvai csángó magyaroknak

Autót adományoztak a moldvai csángó magyaroknak

Egy kilencszemélyes kisbuszt adományozott Császár Endre önkormányzati képviselő és a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület a somoskai csángó magyaroknak.

A járművet a napokban vehette át a magyar nyelv és kultúra megőrzésére továbbadására, tanítására létrehozott egyesület elnöke, Benke Pál.
A pápai képviselő nemes adományának története évekkel ezelőttre nyúlik vissza, ennek felidézésére Áldozó Tamás polgármestert kértük. A városvezető elmondta, 2012-ben pápai óvónők tettek szakmai látogatást Csángóföldön, ő pedig Rádi Róbert akkori osztályvezetővel önkéntes sofőrként segítette az óvónői delegációt. A csángóföldi magyar oktatás programvezetője, Márton Attila Somoskára is elkalauzolta a társaságot.
- Azon a vidéken nem nagyon vannak éttermek, panziók, a vendégeket háznál fogadják. Benke Pál és Benke Paulina volt a vendéglátónk, a megismerkedésből pedig barátság lett. Attól kezdve évente kétszer-háromszor meglátogattuk a somoskaiakat, aztán egyre több kapcsolatunk lett, így például Magyarfaluban is, és mindig kerestük a lehetőséget, hogy mivel tudjuk őket segíteni - idézte fel a kezdeteket. Áldozó Tamás kiemelte, a csángóföldi kapcsolatnak nagyon komoly háttérországa alakult ki Pápán és Veszprémben, sőt távolabbról is csatlakoztak a segítő csapathoz, így ma már, ha Csángóföldre utaznak, vagy onnan vendéget fogadnak 20-30 ember mozdul meg, hogy támogassa az ügyet. Időközben Somoskán létrehoztak egy egyesületet, ennek elnöke, Benke Pál kereste meg őket azzal, hogy szeretnének egy autót, amivel csángóföldi útjaikat (a gyermekeket számos versenyre és fellépésre viszik) és rendszeres magyarországi látogatásaikat biztosítani tudják. E gondolatot karolta fel Császár Endre.
-Nagyon büszke vagyok arra, hogy egyik képviselőtársam, egy pápai vállalkozó ennek az ügynek az élére állt. Ez megerősít abban, hogy vannak jó emberek, vannak, akik megértik, hogy mi az, ami minket, magyarokat összetart. A városunkban élő emberek és szervezetek csángóföldi kapcsolatát nem kell közpénzből finanszírozni, mindenki a saját hozzájárulásából fedezi az útiköltségeket, az adományokat, a vendégfogadást - mondta Áldozó Tamás.

Császár Endre szintén évek óta jó kapcsolatot ápol a somoskaiakkal. A kapcsolatépítés első lépéseinél csatlakozott a segítők csapatához, azóta minden alkalommal saját házában is fogadja a Pápára érkező csángó vendégeket, az autóval kapcsolatos megkereséskor pedig természetes volt számára, hogy gépkocsiforgalmazóként mindent megtesz, hogy segítsen.
-Már az első találkozásunknál nagyon megfogott, hogy Benke Pálék azokat a gyermekeket hozzák el Magyarországra, akik tanulják a magyar nyelvet, plusz órákra járnak, hogy folyékonyan beszéljék nyelvünket. Amikor legutóbb nálunk jártak, egy beszélgetésben merült fel, hogy milyen nagy problémát okoz számukra az utazás, hiszen személyautóval csupán négy gyermeket tudnak szállítani, a bérelt jármű költségeit viszont nem tudják finanszírozni. Ekkor merült fel bennem, hogy az autóforgalmazással foglalkozó cégemmel tudok segíteni és egy kilencszemélyes busszal kisegítem csángó barátainkat - mesélt a kezdetekről. Keresni kezdték a megfelelő járművet, közben pedig Császár Endrével felvette a kapcsolatot a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület vezetője, aki szintén segítséget ajánlott a nemes ügyben. Így felesben vásárolták meg az autót, s a hivatalos ügyek rendezését követően a napokban át is adhatták a somoskai egyesület vezetőjének.

A felajánlott kisbusz egy nagyon jó állapotú, használt kilencszemélyes Ford, amit Császár Endre szervizében alaposan átnéztek, felkészítettek a további használatra.
Benke Pál egyesülete nagy örömmel és köszönettel fogadta az adományt, nagy segítség ez számukra, hiszen eddig saját személyautóikkal szállították a gyermekeket a versenyekre, magyarországi utakra. Igaz, megoldották így is vállalt feladatukat és szívesen is tették, a kisbusz azonban sokkal könnyebbé teszi ezt a munkát.
-Nagy hasznát vesszük az autónak otthon is, sok kisgyermek jár a magyar iskolába a szomszédos falvakból is, és a 4-5 éves kicsiket a szülők úgy engedik el, ha szállítjuk őket. Ezt éveken át a saját autómmal tettem, most könnyebb lesz, hogy több gyermek fér be a buszba. Szeretjük a gyerekeket elvinni találkozásokra, versenyekre, fesztiválokra, eddig ezzel is probléma volt. Nagyon hasznos ez az ajándék, sok gyermeknek szerzünk örömet ezzel és nagyon köszönöm mindenkinek, aki hozzátette erejét, akaratát, pénzét - fogalmazott Benke Pál.

Címkék: adomány

Ezek érdekelhetnek még

2019. Március 19. 20:33, kedd | Helyi

Lakossági fórumon kérték ki a lakosság véleményét a Külső-Várkert megújítási terveiről

Zöld Város II. projekt Külső-Várkertre vonatkozó első tanulmányterveinek megvitatására az önkormányzat lakossági fórumot szervezett, hogy a pápaiak javaslatait megismerve, azokat továbbítsa a tervezők felé.

2019. Március 19. 20:30, kedd | Helyi

Helyreigazító cikkekből csinált kiállítást a Jobbik

A tárlatot még holnap délutánig megtekintheti a pápai Március 15. téren – mondta el Süle Zsolt.

2019. Március 19. 20:00, kedd | Helyi

Pápán forgat Borbás Marcsi

A napokban városunkban készül a Gasztroangyal című műsor.

2019. Március 18. 16:28, hétfő | Helyi

Pápán is fizethet verssel a kávéért

Március 21-én a Költészet Világnapján a „Fizess Verssel” Nemzetközi kezdeményezés keretében egy előre megírt költemény elszavalásával is lehet fizetni, méghozzá Pápán is. Mutatjuk, hogy hol.