Városlista
2019. január 20, vasárnap - Sebestyén

Hírek

2018. Augusztus 06. 09:26, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu - Pápa-ma.hu

Autót adományoztak a moldvai csángó magyaroknak

Autót adományoztak a moldvai csángó magyaroknak

Egy kilencszemélyes kisbuszt adományozott Császár Endre önkormányzati képviselő és a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület a somoskai csángó magyaroknak.

A járművet a napokban vehette át a magyar nyelv és kultúra megőrzésére továbbadására, tanítására létrehozott egyesület elnöke, Benke Pál.
A pápai képviselő nemes adományának története évekkel ezelőttre nyúlik vissza, ennek felidézésére Áldozó Tamás polgármestert kértük. A városvezető elmondta, 2012-ben pápai óvónők tettek szakmai látogatást Csángóföldön, ő pedig Rádi Róbert akkori osztályvezetővel önkéntes sofőrként segítette az óvónői delegációt. A csángóföldi magyar oktatás programvezetője, Márton Attila Somoskára is elkalauzolta a társaságot.
- Azon a vidéken nem nagyon vannak éttermek, panziók, a vendégeket háznál fogadják. Benke Pál és Benke Paulina volt a vendéglátónk, a megismerkedésből pedig barátság lett. Attól kezdve évente kétszer-háromszor meglátogattuk a somoskaiakat, aztán egyre több kapcsolatunk lett, így például Magyarfaluban is, és mindig kerestük a lehetőséget, hogy mivel tudjuk őket segíteni - idézte fel a kezdeteket. Áldozó Tamás kiemelte, a csángóföldi kapcsolatnak nagyon komoly háttérországa alakult ki Pápán és Veszprémben, sőt távolabbról is csatlakoztak a segítő csapathoz, így ma már, ha Csángóföldre utaznak, vagy onnan vendéget fogadnak 20-30 ember mozdul meg, hogy támogassa az ügyet. Időközben Somoskán létrehoztak egy egyesületet, ennek elnöke, Benke Pál kereste meg őket azzal, hogy szeretnének egy autót, amivel csángóföldi útjaikat (a gyermekeket számos versenyre és fellépésre viszik) és rendszeres magyarországi látogatásaikat biztosítani tudják. E gondolatot karolta fel Császár Endre.
-Nagyon büszke vagyok arra, hogy egyik képviselőtársam, egy pápai vállalkozó ennek az ügynek az élére állt. Ez megerősít abban, hogy vannak jó emberek, vannak, akik megértik, hogy mi az, ami minket, magyarokat összetart. A városunkban élő emberek és szervezetek csángóföldi kapcsolatát nem kell közpénzből finanszírozni, mindenki a saját hozzájárulásából fedezi az útiköltségeket, az adományokat, a vendégfogadást - mondta Áldozó Tamás.

Császár Endre szintén évek óta jó kapcsolatot ápol a somoskaiakkal. A kapcsolatépítés első lépéseinél csatlakozott a segítők csapatához, azóta minden alkalommal saját házában is fogadja a Pápára érkező csángó vendégeket, az autóval kapcsolatos megkereséskor pedig természetes volt számára, hogy gépkocsiforgalmazóként mindent megtesz, hogy segítsen.
-Már az első találkozásunknál nagyon megfogott, hogy Benke Pálék azokat a gyermekeket hozzák el Magyarországra, akik tanulják a magyar nyelvet, plusz órákra járnak, hogy folyékonyan beszéljék nyelvünket. Amikor legutóbb nálunk jártak, egy beszélgetésben merült fel, hogy milyen nagy problémát okoz számukra az utazás, hiszen személyautóval csupán négy gyermeket tudnak szállítani, a bérelt jármű költségeit viszont nem tudják finanszírozni. Ekkor merült fel bennem, hogy az autóforgalmazással foglalkozó cégemmel tudok segíteni és egy kilencszemélyes busszal kisegítem csángó barátainkat - mesélt a kezdetekről. Keresni kezdték a megfelelő járművet, közben pedig Császár Endrével felvette a kapcsolatot a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület vezetője, aki szintén segítséget ajánlott a nemes ügyben. Így felesben vásárolták meg az autót, s a hivatalos ügyek rendezését követően a napokban át is adhatták a somoskai egyesület vezetőjének.

A felajánlott kisbusz egy nagyon jó állapotú, használt kilencszemélyes Ford, amit Császár Endre szervizében alaposan átnéztek, felkészítettek a további használatra.
Benke Pál egyesülete nagy örömmel és köszönettel fogadta az adományt, nagy segítség ez számukra, hiszen eddig saját személyautóikkal szállították a gyermekeket a versenyekre, magyarországi utakra. Igaz, megoldották így is vállalt feladatukat és szívesen is tették, a kisbusz azonban sokkal könnyebbé teszi ezt a munkát.
-Nagy hasznát vesszük az autónak otthon is, sok kisgyermek jár a magyar iskolába a szomszédos falvakból is, és a 4-5 éves kicsiket a szülők úgy engedik el, ha szállítjuk őket. Ezt éveken át a saját autómmal tettem, most könnyebb lesz, hogy több gyermek fér be a buszba. Szeretjük a gyerekeket elvinni találkozásokra, versenyekre, fesztiválokra, eddig ezzel is probléma volt. Nagyon hasznos ez az ajándék, sok gyermeknek szerzünk örömet ezzel és nagyon köszönöm mindenkinek, aki hozzátette erejét, akaratát, pénzét - fogalmazott Benke Pál.

Címkék: adomány

Ezek érdekelhetnek még

2019. Január 19. 15:55, szombat | Helyi

Edzőmeccsen találkozott a Perutz és az ETO

A Perutz FC csapata felkészülési mérkőzésen 2-0-ra kikapott az NB II-es pontvadászat 10. helyén álló WKW ETO FC Győr gárdájától.

2019. Január 18. 10:41, péntek | Helyi

Késsel a kezében próbálta meg kirabolni az egyik pápai dohányboltot egy maszkos nő

A Pápai Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri.

2019. Január 18. 09:02, péntek | Helyi

Meghaladja az országos átlagot a pápai vásárlóerő

A Pápai Polgári Kör januári rendezvénye Projekt Partyval kezdődött, melyen dr. Áldozó Tamás polgármester egy friss kutatás eredményeit is ismertette a hallgatósággal.

2019. Január 17. 12:42, csütörtök | Helyi

Hat baleset az elmúlt héten

Az elmúlt héten – 2019. január 7. és 2019. január 13. között – a Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén hat közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.