Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Február 12. 13:51, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Átadták az UNESCO dokumentumot a pápai Kékfestő Múzeumban

Átadták az UNESCO dokumentumot a pápai Kékfestő Múzeumban

Átadták a kékfestés hagyományát a világ szellemi kulturális örökségévé nyilvánító dokumentumot.

A kékfestést november végén nyilvánították az emberiség szellemi kulturális örökségévé, ezzel a mohácsi busójárás, a matyó népművészet és a magyar solymászat mellett kapott helyet a kékfestés hagyománya az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) listáján. A jelölést Magyarország, Németország, Ausztria, Csehország és Szlovákia közösen nyújtotta be.

Az igazoló dokumentum átadására kedden délelőtt került sor a pápai Kékfestő Múzeumban. Az ünnepségen dr. Áldozó Tamás polgármester elmondta, a múzeum épülete ugyan nem a város tulajdona és számos nehézséggel jár a múzeum üzemeltetése, de úgy gondolják, tartoznak annyival a város hagyományainak, a pápai ipartörténetnek és a Kluge családnak, hogy a nehézségek ellenére működtetik az intézményt. A polgármester bejelentette, a múzeum homlokzatának megújítására és a nyílászárók cseréjére 11 millió forintot különítenek el az idei költségvetésben. Áldozó Tamás hozzátette, az önkormányzat elkötelezett a kékfestés hagyományának ápolása mellett.

Nagy-L. István, a pápai Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója azt mondta, az UNESCO listájára való felkerülés a magyarországi kékfestés értékének elismerését jelenti. Három és fél évvel ezelőtt indult el a kékfestés a hungarikummá válás útján és reményei szerint a jövőben sikerül majd megszerezni a címet. Az igazgató a múzeum működtetése kapcsán elmondta, a 2011-es újraindulás óta sikerült a látogatószámot és a bevételeket megduplázni, köszönhetően a dolgozók munkájának és az önkormányzat támogatásának. Nagy-L. István bízik abban, hogy az épület teljes megújítására is sor kerülhet majd, hiszen ez elengedhetetlen a további fejlődéshez.

Krucsainé Herter Anikó kultúráért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: a kékfestés tudománya családon belül öröklődő hagyomány, amely nem tanulható meg az iskolapadban. Egy kékfestőnek szakértőnek kell lennie a kémia, fizika, matematika világában és művészeti vénával is kell rendelkeznie.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő azt mondta, a szocializmusnak sok kártétele volt, így például a pápai kékfestő üzem államosítása is, de szerinte mindig a végeredmény számít ez pedig az, hogy a kékfestő szakma jelentős eredményt ért el.

A felvételt igazoló UNESCO-dokumentumot az ünnepségen Csonka-Takács Eszter, Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója adta át a bácsalmási, a győri, a nagynyárádi, a szombathelyi, a tiszakécskei és a tolnai kékfestő műhelynek, valamint elismerésben részesült a pápai Kékfestő Múzeum és a magyarországi kékfestés hagyományinak ápolásáért végzett tevékenységéért Domonkos Ottó.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.