Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Március 05. 15:52, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Átadták a Huszár lakótelepi orvosi rendelő megújult épületét

Átadták a Huszár lakótelepi orvosi rendelő megújult épületét

A Területi és Településfejlesztési Operatív Program pápai projektjei közül elsőként készült el a beruházás, csaknem fél évvel a tervezett befejezés előtt.

A hétfő délutáni átadóünnepségen elsőként Bocskay László, a térség önkormányzati képviselője köszöntötte a megjelent önkormányzati képviselőket, egészségügyi dolgozókat, pácienseket, érdeklődőket. A képviselő elmondta, a tavalyi év szeptemberében kezdődtek meg a felújítási munkálatok, melyek decemberben be is fejeződtek. Ezt követően történt meg a műszaki átadás és a visszaköltözés, a mai napon pedig a rendelés is megkezdődhetett a megújult épületben. Bocskay László hozzátette, nem az uniós projekt részeként, hanem az önkormányzat saját beruházásaként a rendelő környezete is megújul. Amint az időjárás is engedi, megkezdődik a parkoló és járdaépítés, valamint a tereprendezés. A képviselő köszönetet mondott a rendelő betegeinek, pácienseinek, valamint az egészségügyi dolgozóknak, akik elviselték a felújítás kellemetlenségeit és türelemmel, segítségnyújtással fordultak a kivitelezőhöz, valamint mindazoknak, akik a projekt megvalósulásáért dolgoztak.

Áldozó Tamás polgármester felidézte, a pápai önkormányzat huszonkét TOP-os pályázatot nyújtott be, melyből hármat utasítottak el, tizenötöt pozitívan bíráltak el és további négyről pedig még nem született döntés. - A tizenöt nyertes pályázatnak köszönhetően 8,5 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik a városba, mely összegből sok olyan közterület, intézmény, közlekedési infrastruktúra, zöld terület fog megváltozni, melyet valamennyien úgy ítéltünk meg, hogy fejlesztésre érdemes. Fontos, hogy ezek közül a projektek közül végre egyet meg is tudunk mutatni, be is tudtuk fejezni - mondta a városvezető hozzátéve, üzenetértékű, hogy az első ilyen projekt egy egészségügyi intézmény megújítása, hiszen ez azt mutatja, hogy az önkormányzat kötelezően nyújtott szolgáltatásai között kitüntetett szerepe van az egészségügynek.

A polgármester elmondta, az elmúlt években számos beruházás történt, mely a pápai egészségügyi ellátás infrastrukturális hátterét javította, 2012 óta összesen 3,5 milliárd forint fejlesztés történt a Gróf Esterházy Kórházban, ami példa nélküli az azt megelőző évekkel összehasonlítva. Szintén az elmúlt tíz évben újult meg az Anna téri gyermekorvosi rendelő és védőnői tanácsadó (2009), a Vízmű utcai orvosi rendelő (2009), az Aradi utcai orvosi rendelő (2009), a Vajda Péter lakótelepi gyermekorvosi rendelő (2009), a tapolcafői orvosi rendelő (2014), valamint a Vízmű utcai orvosi rendelő (2017), Borsosgyőrön pedig 2015-ben adták át az orvosi rendelő új épületét. Áldozó Tamás hozzátette, zajlik a Béke téri orvosi rendelő jelenlegi épületének a kiváltásának a tervezése, mely nagyságrendileg 100 millió forintos költségből fog megvalósulni.

A polgármester a beszédet követően átadta az épület kulcsát Vaitsuk Mária házi gyermekorvosnak, Molnár Dániel háziorvosnak, valamint a védőnők képviseletében Máténé Hubay Adriennek. Ezt követően Vaitsuk Mária mondott köszönetet mindazoknak, akik ennek a tervnek a megvalósításáért dolgoztak.

A beszédek után került sor az ünnepélyes szalagátvágásra, majd pedig a történelmi felekezetek képviselői áldották meg a megújult épületet.

A Huszár orvosi rendelő fejlesztése során az épület határoló falait 10 cm vastag grafitos hőszigeteléssel burkolták, a zárófödém 15 cm vastag hőszigetelést kapott. Az épület elavult, rossz hőszigetelő képességű nyílászáróit korszerű, hőszigetelt műanyag nyílászáróra cserélték.

Az épület korszerűsítése során kisebb belső átalakítások készültek a helykihasználás optimalizálására, a megfelelő helyiségkapcsolatok kialakítására, a hiányzó funkciók pótlására. Ezek az átalakítások belső válaszfalak építésével, illetve a meglévő teherhordó falakon nyílásbontással valósultak meg. A további hiányzó helyiségek pótlása céljából az épület előtti fedett, nyitott közlekedőt részben beépítették, így az épület alapterülete 20 m2-rel megnőtt, a bővítményben mozgássérült WC és gyermekkocsi tárolók létesültek.

Az épület belső elektromos hálózatát felújították, az elavult gázkazánt új, lényegesen jobb hatásfokkal működő kondenzációs gázkazán hőtermelőre cserélték. A fejlesztés eredményeképpen így csökken az épület fenntartási költsége és ezzel együtt káros széndioxid kibocsátása. A felújítás során az épületbelsőt újrafestették, az átalakítással érintett helyiségek új burkolatot kaptak.

Az épület körül új járda és mozgássérült parkoló épül/t (ez utóbbit az időjárás függvényében lehet kivitelezni).

A projekt új bútorzat és eszközök vásárlására is lehetőséget adott, így új szekrények, munkaasztalok, székek és várótermi berendezések állnak a betegállátás rendelkezésére.

A projekt adatai:
A projekt neve: Korszerű intézményi környezet kialakítása a Huszár lakótelepen, az egészségügyi alapellátás számára
A projekt azonosítószáma: TOP-4.1.1-15-VE1-2016-00027
Elnyert támogatás összege: 60 millió Ft
Támogatási intenzitás: 100 %
Projekt kezdete a támogatási szerződés szerint: 2017. június 1.
Projekt tervezett befejezése a támogatási szerződés szerint: 2018. augusztus 31.

Az elmúlt évek egészségügyi beruházásai a városban

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.