Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 08. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Antianyag-öv veszi körbe a Földet

Antianyag-öv veszi körbe a Földet

A tudósok felfedezték, hogy a Föld mágneses mezője nagy mennyiségű antianyagot ejtett csapdába, amely mintegy övet alkot a bolygó körül.

Az antiprotonokból álló vékony sávot a Van Allen-öv külső és belső része között fedezték fel - ez a már korábban felfedezett képződmény normál anyagból tevődik össze.

Az antianyagból álló övet a Pamela nevű műhold fedezte fel, amelyet 2006-ban indítottak útjára azért, hogy többet is megtudjanak a Naprendszeren túl található nagy energiájú részecskékről, az úgynevezett kozmikus sugarakról - írja az Astrophysical Journal Letters.

Emellett azonban a tudósok abban is reménykedtek, hogy a Pamela kis mennyiségű antianyagra is rábukkan majd a világűrben - azt azonban nem is gondolták, hogy a Földhöz ilyen közel találják majd meg a normál anyag ellentétét.

A tudósok elmondták: ilyen antianyag sávok létezését már korábban is megjósolták, ez azonban az első bizonyíték arra, hogy valóban létrejöhetnek. Hozzátették: mivel a Föld légköréhez ennyire közel van az antiproton-öv, nem kizárt, hogy a jövőben az antianyagot az űrhajók meghajtására is fel tudják majd használni.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.