Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Július 13. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Algákból állíthatnak elő üzemanyagot

Algákból állíthatnak elő üzemanyagot

Egy egyetemi tanulmány keretein belül a tudósok jelenleg a Bath-ban található római fürdőkben tenyésző algákat vizsgálják, amelyekből a remények szerint a jövőben megújuló bioüzemanyagot állíthatnak elő.

Hasonló tanulmányokat már 20 éve végeznek a szakemberek, a jelenleg életben lévő korlátozások azonban nem teszik lehetővé, hogy a biodízelt széles körben is használhassák az emberek.

A biodízelt az algák sejtjeiből kisajtolt olajból állítják elő - az erre a célra alkalmas algák azonban nagyon kevés helyen nőnek, mivel kizárólag a 25 Celsius-fokos vízben érzik jól magukat. Márpedig azok a területek, ahol a víz hőmérséklete tartósan ilyen magas marad, általában mezőgazdasági tevékenységre is alkalmasak, így az algák csupán pár helyen találhatóak meg - írja a BBC.

A Bath-ban található római fürdőkben azonban hétféle alga is tenyészik, amelyek közül a tudósok jelenleg éppen megpróbálják kiválasztani azokat, amelyek normál hőmérsékleten is megélnek, és amelyek emellett biodízel előállítására is alkalmasak.

Mindezek mellett fontos célja a kutatásnak, hogy megtalálják azokat az algákat, amelyeket könnyebb kiszűrni a vízből, és amelyeknek a sejtfalát is könnyebb áttörni az átlagosnál, mivel így nagy mértékben csökkenthetnék a bioüzemanyag előállítási költségét, ami jelenleg meglehetősen magas.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.