Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Február 15. 09:04, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Áldozó Tamás: 1,3 milliárd forint jut idén fejlesztésre Pápán

Áldozó Tamás: 1,3 milliárd forint jut idén fejlesztésre Pápán

A polgármester keddi sajtótájékoztatóján aláhúzta, az ellenzéki hangulatkeltéssel ellentétben a 2016. évi költségvetés lyuk nélkül teljesült, az idei évben pedig négyszer annyi jut fejlesztésre, mint amennyit állítanak.

Süle Zsolt jobbikos és Grőber Attila szocialista önkormányzati képviselők bírálták a közelmúltban elfogadott 2017-es városi költségvetést.

Lyuk nélkül teljesült

- Grőber Attila 2016 novembere óta heroikus küzdelembe kezdett a város költségvetésének számaival. Különböző időpontokban tartott sajtótájékoztatóin eltérő mértékű költségvetési lyukakat vélt felfedezni, az önkormányzat fizetésképtelenségét vizionálta, továbbá azt, hogy az adóbevételek nem folynak be, mert azokat túlterveztük.Úriember ilyen magas labdát nem üt le; s bár év végén ezekkel az állításokkal nem foglalkoztam, most fontosnak tartom elmondani: a 2016. évi költségvetés lyuk nélkül teljesült, az önkormányzatnál szó sem volt fizetésképtelenségről, a várt adóbevételek – a gondos és körültekintő tervezésnek köszönhetően – közel 99 százalékban teljesültek. Grőber Attila novemberi ügybuzgalma nem volt több, mint idejében lelepleződött pánikkeltési kísérlet - fogalmazott a városvezető.

Négyszer annyi pénz jut fejlesztésre, mint amennyit Grőberék mondanak

Áldozó Tamás felhívta a sajtó figyelmét arra, hogy Grőber Attila azt állította, a 2017-es költségvetésben mindössze 306 millió forint értékű feljesztés szerepel. A polgármester szerint a valóság ennek csaknem négyszerese, 1 milliárd 338 millió 544 ezer forint. - Azt elismerem, hogy az összeg pontos ismeretéhez a költségvetési rendelet mélyebb összefüggéseinek ismerete szükséges, de ezt az ismeretet én egy tapasztalt képviselőtől, bizottsági elnöktől – legalábbis a legutóbbi időkig – reméltem - tette hozzá Áldozó Tamás.

A szocialista kormányok alatt sokkal rosszabb volt az önkormányzatoknak

A polgármester szerint a kormányzati forráselosztás valóban lehetne bőkezűbb az önkormányzatokkal, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a mai állapot még mindig összehasonlíthatatlanul előnyösebb, mint a 2002-2010 közötti időszaké volt, az önkormányzatok ugyanis teljesen eladósodtak a szocialista kormányok kizsákmányoló politikája miatt.

Hibás gazdasági döntések?

Grőber Attila korábban – Süle Zsolt jobbikos képviselőre rímelve – hibás gazdasági döntésekről beszélt, illetve arról, hogy a város gazdasági teljesítőképessége pang. - Korábban sem a 2011-es, sem a 2015-ös gazdasági program elkészítése során nevezett képviselő urak értékes gondolataikkal nem segítették az önkormányzat munkáját; alternatívát nem mutattak, a helyes irányt sem Grőber, sem Süle képviselő urak nem jelölték meg. Szeretném elmondani, hogy a város iparűzésiadó-bevételei a 2011. évi 938 millió Ft-ról 2016-ra 1.347 millió Ft-ra nőttek (úgy, hogy tavaly a Pápai Hús egy forint iparűzésiadót sem fizetett), amit pangásnak nevezni elhamarkodott véleményalkotásnak tűnik. Ma Pápán teljes a foglalkoztatottság, 500 fő alatt a munkanélküliek száma, több száz üres álláshely van, mindössze 210 fő (a munkaképes korú lakosság kevesebb, mint 1 százaléka) van közfoglalkoztatásban; példátlan beruházások történtek, illetve zajlanak a helyi gazdaságban. Gyakorlatilag majd minden munkaképes korú pápai ember dolgozik; én tisztelem őket azért, mert munkájukkal nemcsak a maguk és a családjuk anyagi biztonságát teremtik meg, de munkájuk évről évre nagyobb lehetőségeket biztosít a város egésze számára is; tisztelet illeti őket, s a teljesítményüket, a kitartásukat, a felmutatott értékteremtést – Grőber képviselő úrral ellentétben – nem minősítem pangásnak, inkább nevezném becsületes helytállásnak. Az ezredfordulótól kezdve a hol kisebb, hol nagyobb mértékű munkanélküliségért a helyi ellenzék (elsősorban az MSZP, majd velük együtt a Jobbik) a város vezetőinek, az önkormányzatban többségben lévő Fidesznek a felelősségét, az elhibázott döntéseiknek a következményeit látták. Ha ezt az állítást korrektnek látják visszamenőleg is, akkor most az a tisztességes, ha elismerik: a helyi gazdaságot leíró pozitív változások, az álláskeresők számának a 26 éves rekordra való csökkenése, a növekvő adóbevételek egyaránt a város vezetőinek, a várost vezető Fidesz-KDNP koalíciónak köszönhetők. Ez az eredmény lehetett volna közös is. Ha közös a döntésekért való felelősségvállalás is - zárta gondolatait Áldozó Tamás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.