Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. November 24. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Adaptive Hussars 23 - Szalay-Bobrovniczky Kristóf: sikeresen zárult a hadgyakorlat

Adaptive Hussars 23 - Szalay-Bobrovniczky Kristóf: sikeresen zárult a hadgyakorlat

Sikeresen zárult az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti hadgyakorlat - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön az MTI-vel.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert idézve azt írták: közel 6000 fő, 47 katonai szervezet részvételével lezárult a Magyarországon harminc éve nem látott méretű és komplexitású Adaptive Hussars 2023 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat, amelynek keretében sikeresen vizsgázott mind a Magyar Honvédség, mind a védelmi igazgatás.

A hadgyakorlatot azért rendelte el a honvédelmi miniszter, hogy a magyar haderő védelmi képességét teszteljék, hiszen a veszélyek korában - amikor háború, migráció és azzal együtt terrorizmus fenyegeti Európát - Magyarország biztonsága az első - emlékeztettek.

Az Adaptive Hussars 2023 elnevezésű, négy NATO-tagállam katonái részvételével megtartott, 9 napos többnemzeti hadgyakorlat keretében "megmozdult az egész katonai rendszer" - emelte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Az ország védelmi rendszerét 5 vármegyében és 40 helyszínen mintegy 6 ezer fő és 700 technikai eszköz mozgatásával sikerült tesztelni. A katonák jelen voltak földön, vízen és levegőben, a haderő gyakorlatilag egész héten háborús üzemmódban működött - közölte a miniszter.

A gyakorlat célja az volt, hogy megismerjék és leteszteljék, hogyan reagál a magyar haderő a kiszámíthatatlan helyzetekre - húzta alá.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf jelezte, a váratlan incidensekkel is végrehajtott nemzetközi gyakorlat részeként például egy szimulált akció miatt vadászgépeket kellett Kecskemétről Sármellékre telepíteni.

"Itt a katonák lepróbálták, hogy hogyan tudják az üzemanyag-ellátást, mint legfontosabb logisztikai feladatot biztosítani egy esetleges terrorfenyegetés esetén" - tette hozzá.

Kitért arra, eredményesen integrálták az ország területén települt NATO-erőket a védelmi műveleteikbe, illetve sikeresen felkészültek a szövetség védelmünkre kirendelt erőinek fogadására és velük együttműködésben a védelem megszervezésére.

A miniszter elmondta: sikerült eredményesen együtt alkalmazni az aktív és tartalékos képességeket, ugyanakkor úgy látja, a védelmi képességek 500-600 tartalékos részvételével lezajlott tesztelése rámutatott arra, hogy a jövőben javítani és egyszerűsíteni kell a tartalékosok "behívásán".

A tárca ezért párbeszédet kezdeményez a munkaadói oldallal is annak érdekében, hogy a jövőben megkönnyítsék a tartalékosok részvételét a gyakorlatokon.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: bár a gyakorlat tanulságainak elemzése még folyamatban van, az már most megállapítható, hogy az ország védelmi rendszere fejlődik, és képes betölteni létfontosságú szerepét a dinamikusan változó biztonsági környezetben - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.