Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2019. Május 27. 13:13, hétfő | Helyi
Forrás: EpVE

A XX. századi európai irodalom kiemelkedő alakjának emlékezete

A XX. századi európai irodalom kiemelkedő alakjának emlékezete

A napokban nyílt meg Pápán, a hajdan szebb napokat látott helyi zsinagóga épületében a Kertész Imre Intézet gyűjteményéből az a vándorkiállítás, amely „Az ismeretlen Kertész Imre – Tanulóévek 1934–1955” címet viseli, s amely 2019. június 23-ig látogatható.

A vándorkiállítás a szerző tanulóéveire koncentrál, azokra az élményekre, amelyek az alkotói pálya későbbi irányát, témaválasztásait is meghatározták. A tárlat anyaga nem csupán az életmű rejtett rétegeire kívánja ráirányítani a figyelmet, hanem választott címéhez híven valóban eddig ismeretlen fotókkal és javarészt kiadatlan vallomásokkal kíséri végig e korai életperiódus állomásait; – azonban a pápai kiállítás egy fotótabló erejéig az író hajdani pápai látogatásának az emlékét is megidézi a látogatók számára.

A nagy múltú Pápai Református Kollégium Gimnáziuma közönségtalálkozóra hívta 2003. december 15-én az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imrét, aki másnap a következőket jegyezte fel naplójában: „2003. december 16. – ...tegnap Pápán, a Református Gimnázium meghívására. Megható volt. A templomban tartották a rendezvényt, a nagyszabású érdeklődő miatt. Ahogy beléptünk Magdival, a templomban felálltak az emberek és egy zsoltárt énekeltek; majdnem kijöttek a könnyeim. A beszélgetés maga annyira »komoly« volt, hogy nem sikerült semmi humort belelopnom, mint más alkalmakkor... Hosszú sor a dedikálásért, Parkinson-kóros kezemmel legalább ötszáz könyvet írtam alá, a végén a firka már nem is hasonlított a nevem betű-ábrájához. Utána beszélgetés a tanári karral – jó arcú, agyondolgozott pedagógusok, akik nehezen élnek és mégis teljesítik nehéz kötelességüket; sorsukért senki sem felel, életüket senki sem igyekszik megkönnyíteni, mégis tartják magukat; becsület – így hívják ezt, s ma már elég kevesen rendelkeznek ezzel az erénnyel.” (Kiadatlan naplójegyzet – Forrás: Kertész Imre Intézet)

Kertész Imrét az irodalmi Nobel-díj átvétele után három helyre hívták: Pápára, Pannonhalmára és Szegedre. Szegeden már járt a tárlat, most Pápán látható, a Kertész Imre Intézet munkatársai úgy gondolták, ezekre a helyszínekre mindenképp eljuttatják a válogatást.

Anno a találkozóról, a Veszprém megyei napilap hasábjain az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) ügyvivője, Kerecsényi Zoltán – akkor diákként – is megemlékezett, aki többek között akkor a következőket írta: „December 15-én jó érzés volt magyarnak és pápainak lenni. Szűkebb pátriánkba látogatott az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre. Az a kiváló magyar irodalmár, akit 1944-ben Auschwitzba deportáltak, aki megrendítő történelmi idők tanújaként, túlélőjeként vált nemzetközileg elismert magyarrá; az, aki műfordítóként anyanyelvünkre ültette át többek között Freudot, Hofmannsthalt, Nietzschét, az, aki papírra vetette a holokauszt borzalmait – figyelmeztetve mindenkit arra, hogy hasonló többé ne forduljon elő. Nekünk, magyar állampolgároknak büszkének kell lennünk arra, hogy van egy Kertész Imrénk, aki műveivel – a világ sok-sok híres-neves magyar tudósa mellett – megbecsülést, elismerést szerzett kicsiny európai hazánknak...”

Kertész Imre pápai emlékkiállítása, idei – közelítő – 90. születési évfordulója, a MegTÖRTént elnevezésű pápai holokauszt-emlékév, 1944 május 29-e – 3600 pápai zsidó honfitársunk gettó falai közé zárásának – napokbéli 75. évfordulója kapcsán az EpVE nevében Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő pápai, piros-kék színezetű szalaggal átkötött emlékkoszorút vitt és helyezett el a XX. századi európai irodalom kiemelkedő alakja, a „legmegrázóbb magyar holokauszt-regény”, a Sorstalanság szerzőjének és feleségének nemzeti sírkertbeli nyugvóhelyére. ( A 2016 márciusában elhunyt író után pár hónappal, 2016 szeptemberében elhunyt özvegye, Kertész Magda is. Haláluk előtt nem sokkal nyilatkozta Magda asszony az egyik hazai újságnak: „Mivel a férjemmel együtt komoly, gyógyíthatatlan betegséggel élünk, sokat beszélünk a halálról is. Felkészülni igazán nem lehet erre, pedig ez a természet rendje. Ugyanakkor azt is hiszem, hogy az élet tele van csodákkal és szerencsével, a végén pedig valahogy minden a helyére kerül. A férjemnek van egy mondása: minden élet teljes, akármeddig élünk...” )

(Forrás, fotók: EpVE)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.