Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2019. Március 27. 07:38, szerda | Helyi
Forrás: Kerecsényi Zoltán

A Világ emlékezete

A Világ emlékezete

A 75 esztendeje zajlott sátáni szörnyűség, a holokauszt egyik mártírjáról, Emanuel Ringelblum történészről, politikusról, szociális munkásról sajnos kevesen tudnak mifelénk, azonban hazájában, Lengyelországban manapság is nagy példaadóként emlegetik, méghozzá a zsidók deportálásáról és a varsói gettóban történtekről fönnmaradt ritka dokumentum-archívum kapcsán.

De mi is ez az archívum pontosan? A második világégés alatt, a varsói gettó lakójaként Emanuel Ringelblum – több más zsidó értelmiségivel, írókkal, tudósokkal együtt – egy titkos műveletben, az Oneg Szabatban („Szombat öröme”) vesz részt (A műveletről ezen emlék-weboldalon lehet részletesen tájékozódnia az érdeklődőknek: https://onegszabat.org/en/). Ennek keretében hívják életre azt az archívumot, amelyben kézzel írt följegyzéseket, okmányokat, plakátokat, aprónyomtatványokat stb. kezdenek egybegyűjteni, majd tíz fémládába és három tejeskannába elrejtve különböző helyeken elásni, hogy a halálra ítélt zsidó közösség iratai fennmaradhassanak az utókor számára, – hogy majd azokra rátalálva a későbbi emberek megismerhessék a néhai ott élők mindennapjait és a gettóban történteket.

Először 1946 szeptemberében kerül elő a tíz fémdoboz Varsó romjai alól, aztán 1950 decemberében egy romba döntött ház pincéjéből két tejeskanna, bennük földalatti újságokkal, iratokkal, a deportálásokról szóló utasításokkal, például a chełmnoi és a treblinkai megsemmisítő táborból származó jelentésekkel és a varsói gettóban pusztító éhínség hatásairól végzett tudományos elemzésekkel, valamint hétköznapi dolgokkal, úgy mint tejkuponokkal, koncertmeghívókkal, csokoládés papírokkal és a Zsidó Tanács hirdetményeivel. A harmadik tejeskanna megtalálása sajnos még várat magára, egyes kutatók szerint – valószínűsíthetően – Varsó kínai nagykövetsége környékén rejtheti azt a föld.

Egy bizonyos Artur Eisenbach lengyel zsidó történész 1983-ban Ringelblum valamennyi fennmaradt feljegyzését és írását könyv alakban közreadta „A varsói gettó krónikája” címmel. Ringelblum archívumát kerek húsz esztendővel ezelőtt, 1999-ben az UNESCO felvette „A Világ emlékezete” (Memory of the World) listára is!

Emanuel Ringelblum kilététről tudnunk kell, hogy 1900. november 21-én látja meg a napvilágot az Osztrák–Magyar Monarchia tartománybeli Galíciában, Bucsács városában. Az első világháború hadi eseményei elől szüleivel és testvéreivel menekül Dél-Lengyelországba, a Krakkó közeli Újszandecbe. Emanuel a lengyel iskola mellett elvégzi a zsidó ifjak számára előírt hagyományos képzéséket is, majd végül pedig a varsói egyetem bölcsészettudományi karán szerez PhD-fokozatot. Tanulmányai befejeztével zsidó iskolákban kezdi tanítani a történelmet; elsősorban a középkori és a 18. századi lengyel zsidó történelem történészeként válik ismertté. Mindemellett a Zsidó Szociális Segély Alapítvány vezetőjeként is munkálkodik, főként a kiutasított németországi zsidók megsegítésén dolgozik a német határhoz közeli Zbąszyńban, majd a varsói gettóba kerülve pedig az ott éhező emberekért fáradozik. De Ringelblumot aktív tagként ismerik a baloldali-cionista mozgalomban is; a Poale Cion (Cion munkásai) szervezetben is tagként munkál. Az 1943-as varsói felkelés idején hozzátartozóival együtt kijut a gettóból, és egy jóakaratú családnál lelnek rejtekhelyre, mindaddig, amíg 1944. március 7-én a Gestapo rájuk nem talál. Pár nap múlva bujtatóikkal együtt kivégzik őket.

Jó pár esztendeje, az Emanuel Ringelblum fönnmaradt naplójából megjelentetett – fönt már említett – varsói „gettó-krónika” könyvből a magyar Múlt és Jövő folyóirat közölt megkapó részleteket. Ezen részletek a lap online felületén (http://www.multesjovo.hu/hu/folyoirat/2003/2003-1.html) megtalálhatóak, letölthetőek, melyeket ezúton ajánlunk a Kedves Olvasók figyelmébe! Ugyanakkor a Yad Vashem oldalán (https://www.yadvashem.org/) is föllelhető egy online „bemutató” a szóban forgó archívumról, melyet szintén ajánlunk szíves figyelembe. De az érdeklődők számára ajánlani kell ezúton az Emanuel Ringelblum Zsidó Történeti Intézet (The Emanuel Ringelblum Jewish Historical Institute) weboldalát is: http://www.jhi.pl/en/ringelblum-archive, illetve a nemzetközi YouTube-csatornán megkereshető, elsősorban angol nyelvű, Ringelblummal és a varsói gettóval kapcsolatos, hallatlanul érdekes és értékes dokumentumfilmeket is!

(Összeállította: Kerecsényi Zoltán)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 13:25, szombat | Helyi

Elballagott a pápai ifjúság!

A pápai középiskolák idén érettségiző diáksága sétált végig a belvároson, hogy hódoljon a hagyománynak és így búcsúzzon el a pápai diákévektől és a várostól.

2024. Május 04. 09:21, szombat | Helyi

Harcászati gyakorlat miatt fokozott légi és közúti forgalomra kell számítani Pápa térségében

Többnemzeti harcászati gyakorlat zajlik a pápai légibázison.

2024. Május 03. 17:35, péntek | Helyi

Bölcsődét avattak Mihályházán

Biztonságos és kiszámítható környezetet teremt a kormány a családok számára - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára pénteken a Manóvár Mini Bölcsőde átadása Mihályházán.

2024. Május 03. 09:32, péntek | Helyi

Grőber Attila: Több mint 20 millió forintba került a most felbontásra kerülő, tavaly megépített aszfalt a Kossuth utcán

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint tervezettebben és gondosabban kell egy várost fejleszteni.