Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. November 01. 00:00, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

A vártnál rosszabb állapotban van a Nagytemplom, ezért tovább tart a felújítása

A vártnál rosszabb állapotban van a Nagytemplom, ezért tovább tart a felújítása

A rekonstrukció első ütemében statikailag kell megerősíteni az ország második legnagyobb templomát, illetve a födémet is rendbe kell tenni. Csak ezt követően kezdődhet meg a homlokzat felújítása.

Mint ismeretes, az elmúlt héten felállványozták a város egyik legemblematikusabb épületét. Két évvel ezelőtt jelentették be, hogy jelentős kormánytámogatásból kívül-belül megújul a Nagytemplom, ám látszólag ebben az időszakban nem történt semmi. De csak látszólag, ugyanis az épület teljes körű felmérése történt meg, valamint a beruházás előkészítése. Ma délelőtt sajtótájékoztatón ismertették a már elvégzett munkát, illetve a kivitelezőkre váró feladatokat. A sajtótájékoztatón részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Udvardy György veszprémi érsek, valamint dr. Áldozó Tamás polgármester.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a templomfelújitás I. ütemében az eredetileg tervezett felújitási munkákat megelőzően - statikus szakvélemény alapján - szerkezetmegerősítési feladatokat szükséges elvégezni. A tartószerkezeti tervezés során a templom falazott szerkezeteiben (a falakon, boltöveken, boltozatokon, padlástérben) jelentős mennyiségű, különböző mértékű (akár több cm-es) repedéseket tártak fel.

Eszerint a következő munkálatok elodázhatatlanná váltak: a hajó, a szentély, a toronysisakok tetőzetének megerősítése (fa elemcserék, vonórudak beépítése) a falak és a boltozatok feszítőkábeles megerősítése (a homlokzaton nem látható, a falak hosszában való furataiban elhelyezett kábelek összefeszítése). A templom falazott szerkezetei állapotának minél hosszabb ideig történő megőrzése érdekében a tartószerkezeti szakvélemény feszítőkábeles megerősítést javasolt, ami hatékonyan tudja biztosítani a templom hosszirányú, keresztirányú és koszorúszerű összefogását is.

Az épület födémszerkezete is megerősítésre és felújítása szorul, jelentős mennyiségű faanyag cseréjére, és acél megerősítésre van szükség. A plébániatemplom szerkezeti megerősítésére 2023. július 21-én örökségvédelmi engedélyt kaptott a főegyházmegye. A munkák- az időjárás függvényében - várhatóan a jövő év első felében fejezõdnek be, amellyel párhuzamosan a homlokzat megújítása is megkezdődhet.

S, hogy mikorra készülhet el a teljes felújítás? A kormányzat első körben 600 millió forintot adott a főegyházmegyének, majd ezt jövőre további 300 millió forint követi (korábban 1,2 milliárd forintról volt szó, ám egyelőre 900 millió a tényleges összeg). Minden bizonnyal ennyi pénz nem lesz elegendő a teljes körű megújításra. Egyelőre tehát még kérdéses, hogy mikor zárulhat le teljesen a projekt, de Soltész Miklós államtitkár hangsúlyozta, hogy biztosan nem fog félben maradni a felújítás.

- A templom méretéből és az épület problémáiból adódóan is meghaladja a helyi közösség és az egyházmegye képességeit a felújítás nagyságrendje. Ugyanakkor nagy jelentőségű épületről van szó, ami nemcsak művészeti, kulturális értéket képvisel, hanem a hívőközösség számára is nélkülözhetetlen – fogalmazott dr. Udvardy György veszprémi érsek köszönetet mondva a kormányzat támogatásáért, hiszen a pápai Nagytemplom mellett az elmúlt években az érsekség területén több mint 80 templom újult meg a kormány támogatásával.

Soltész Miklós államtitkár a felújítás jelentőségéről beszélt, kiemelve, hogy korábban azt tervezték, hogy mostanra végeznek a felúítással, ám a templom állapotfelmérése arra hívta fel a figyelmet, ha valóban komoly felújítást szeretnének és egy évszázadra szeretnék a templom állagát megőrizni, akkor az előkészítő munkákra hatalmas figyelmet kell fordítani. Mint mondta, először kevésbé látványos, de annál fontosabb munkálatok zajlanak.

A támogatás megszerzésében fontos szerepe volt dr. Kovács Zoltánnak. Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy az elődeink nagyon szép várost építettek, amelyet nekünk kötelességünk megőrizni - utalva a templom hitéleten túli szerepére.

Dr. Áldozó Tamás polgármester igazodási pontnak nevezte a pápai Nagytemplomot, amely szinte a város minden pontjáról látható. A városvezető hozzátette, a templom környéke az elmúlt 10 évben nagyon sokat változott, megújult a Fő tér, az Esterházy-kastély, újjáépült a kastélykerítés, ennek a folyamatnak a betetőzéseként is értelmezhető a templom megújulása, amelynek eredményeként egy olyan épületet láthatunk majd, amilyet ma élő ember nem láthatott - mondta Áldozó Tamás, köszönetet mondva a kormányzat támogatásáért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.