Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Április 08. 10:01, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A Taviani fivérek filmjével nyílik meg a Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál

A Taviani fivérek filmjével nyílik meg a Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál

Az olasz Taviani fivérek Maraviglioso Boccaccio című új Dekameron-feldolgozásával nyílik meg április 16-án a Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál.

A Variety filmes szaklap emlékeztet arra, hogy a produkció premierjét februárban tartották meg Olaszországban, és Peking után a New York-i Tribeca filmfesztivál is műsorra tűzi az alkotást.
A pekingi mustra programja érezhetően magán viseli Marco Müllernek, a velencei filmfesztivál egykori igazgatójának keze nyomát. Müllert, aki 2012 óta a Római Filmfesztivált szervezi, februárban bízták meg a kínai rendezvény általános tanácsadói feladataival.
Boccaccio Dekameronjának új adaptációja mellett további három díszvetítést rendeznek a nyolcnapos fesztiválon: bemutatják Navdíp Szingh NH 10 című indiai krimijét, az orosz Roman Prigunov Downshifter című drámáját és Roel Reiné holland rendező The Admiral című munkáját.
A pekingi filmünnepen 15 alkotás szerepel a versenyprogramban. A széleskörű merítésben láthatja a közönség Michael Almereyda amerikai rendező Experimenter című életrajzi drámáját a társadalmi pszichológiával foglalkozó Stanley Milgramről, a japán Szion Szono Love & Peace című darabját, és az olasz Michele Placido La Scelta című produkcióját. Beválogatták a versenybe azt a két kínai alkotást is, amelyeket az utóbbi hónapokban hatalmas sikerrel vetítettek az ázsiai ország mozijaiban: Jean-Jacques Annaud Farkastotem című munkáját és Hark Cui kínai forradalom alatt játszódó Cse csü vejhu san című filmjét.
Marco Müller szerint a program jól tükrözi a Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál céljait és elkötelezettségét, a fesztiválon a kortárs filmművészet legizgalmasabb alkotásainak világ- és nemzetközi premierjeit tartják.
A versenyprogram filmjei tíz kategóriában nyerhetik el a Tientan-díjat, az Ég Templomának (Tientan) körvonalát formázó nő aranyszobrát. A nemzetközi zsűri elnöke Luc Besson francia filmrendező lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk