Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Február 25. 08:21, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápa-ma.hu

Reformátusoké lehet a Csókai Óvoda

Reformátusoké lehet a Csókai Óvoda

Pápai Városi Óvodák Csókai Tagóvodájának fenntartói feladatait Pápai Református Egyházközség láthatja el a jövőben.

Bővül a térfigyelő kamerarendszer

A munkaértekezleten határoztak a közterületi térfigyelő rendszer bővítéséről is. A rendelet értelmében a városban öt helyen – a Huszár lakótelep 4. számú épülete mellett, a Vásár tér 4. számú épülete mellett, a Korvin utca 29. számú beépítetlen területen, a Vásár utca 1. számú ingatlan előtt és a Vajda lakótelep 16. számú épülete mellett - építenek ki térfigyelő kamerát, melynek üzemeltetése és kezelése a Közterület-felügyelet feladatai közé tartozik. A kamerák telepítésével elsősorban az illegális hulladéklerakást szeretné a város visszaszorítani, de a kihelyezett eszközök más jogsértések megelőzését is eredményezhetik. A rendelet-tervezettel kapcsolatban Szappan Csaba rendőrkapitány hozzászólásában arra figyelmeztetett, az illegális hulladéklerakás és egyéb jogsértések a megfigyelt területekről más helyszínekre tevődhetnek át, ennek ellenére a digitális, nagy felbontású felvételeket készítő kamerák kihelyezése mindenképpen segíthet a jogsértések megfékezésében. Hozzátette, a rendőrség partner a város azon törekvésében, hogy a kamerák segítségével a jogsértő magatartások megfékezésében előrelépés történjen. A képviselők egyhangúan támogatták a rendelet-tervezetet, így várhatóan május 1-jétől a kijelölt helyszíneken megkezdődik a kamerás térfigyelés.

Református óvoda?

Az ülés talán legfontosabb napirendjeként a testület döntött a Csókai Óvoda református egyház fenntartásába adásának szándékáról. A Pápai Református Egyházközség Presbitériuma ez év elején küldte meg az önkormányzatnak szándéknyilatkozatát, mely szerint át kívánják venni a Pápai Városi Óvodák Csókai Tagóvodájának fenntartói feladatait. A tagóvoda 4 csoporttal maximum 100 fő engedélyezett gyermeklétszámmal működhet, a jelenlegi gyermeklétszám 91 fő. A napirend megtárgyalásán jelen volt Csákvári Judit, a Pápai Városi Óvodák intézményvezetője, Márkus Mihály, lelkészi elnök és dr. Böröczky Zoltán főgondnok. Az önkormányzati határozati javaslat azt tartalmazta, hogy a képviselő-testület szándékát fejezi ki arra vonatkozóan, hogy a Csókai Óvoda fenntartói jogát a Pápai Református Egyházközség részére át kívánja adni.

Kikérik a szülők véleményét

A témával kapcsolatban Süle Zsolt képviselő azt vetette fel, hogy meglátása szerint az egyház jól el tudná látni ezt a feladatot, de azokat szülőket kell megkérdezni, akiket ez a döntés érint. Áldozó Tamás polgármester válaszában hangsúlyozta, a jogszabályok értelmében előbb a testületnek kell meghoznia az átadási szándékról szóló döntést, ezt követően kell az óvodába járó gyermekek szüleinek a véleményét kikérni az intézményátszervezésről. Kiemelte, a jelenlegi törvény szerint intézményátadásról csak akkor lehet szó, ha a szülők több mint fele támogatja ezt, a képviselők pedig pontos tájékoztatást kapnak arról, hogy ez az egyeztetési folyamat mikor, milyen lépésekből fog állni. Kerecsényi Zoltán, a DK képviselője hozzászólásában az óvoda múltját idézte fel, mint mondta az intézmény református óvodaként kezdte meg működését az 1930-as években s egyházi intézmény volt az államosításig. Hozzáfűzte, sajnálja, hogy az intézményátvétel nem történt meg már a rendszerváltáskor, és támogatja, hogy a Csókai Óvoda visszakerüljön az egyház fenntartásába, ezzel biztosítva a protestáns nevelés-oktatást az óvodától az egyetemi szintű képzésig. Márkus Mihály hozzászólásában hangsúlyozta, az átvételről szóló döntés meghozatalát követően 3 év átmeneti idő következik, s már ez idő alatt is választhatnak a családok, hogy az egyházi óvodába kívánják-e járatni gyermeküket. Csákvári Judit azt hangsúlyozta az esetleges egyházi fenntartásba vétel esetén sem az óvodapedagógusok, sem a többi dolgozó munkahelye nincs veszélyben, hiszen minden dolgozójukra szükség van. Ezt erősítette meg reagálásában a városvezető is, aki hozzáfűzte azt is, meglátása szerint méltányolható, hogy legyen a városban református óvoda. Ezzel a Pápai Városi Óvodák kilenc tagintézménnyel működne – a beíratási körzeteket ehhez kell igazítani – emellett pedig egy katolikus és egy református óvoda fogadná a kisgyermekeket. A két egyházi intézmény beíratási illetékessége az egész városra kiterjed.
A képviselők végül 10 igen szavazattal, Grőber Attila tartózkodásával fogadták el a határozatot, mely szerint szándékukat fejezik ki arról, hogy a Csókai Óvoda fenntartói jogát a Pápai Református Egyházközség részére át kívánják adni és felhatalmazták a polgármestert, hogy az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat folytassa le.

20%-kal több látogató a kastélyban, mint 2015-ben

Az üléses a képviselők meghallgatták az Esterházy-kastély működésével kapcsolatos tapasztalatokról szóló tájékoztatót. A Pápai Platán Nonprofit Kft. üzemeltetésében működő látogatóközponttal kapcsolatban Süle Zsolt jobbikos és Grőber Attila MSZP-s képviselő a kastély szolgáltatásaiból származó bevételek felől érdeklődtek és látogatók számának növelésére irányuló kezdeményezésekre kérdeztek rá. Boros Katalin, az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság ügyvezetője válaszában elmondta, 2015-höz képest közel 20 százalékkal nőtt a látogatók száma a múlt évben, a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a kastély bevételeinek 37 százalékát tették ki a programokból, szolgáltatásokból, rendezvényekből származó bevételek, a többi bevétel az önkormányzat felé kiszámlázott üzemeltetési díjból származott. A kastély ismertségének erősítéséhez és a vendéglétszám növekedéséhez jelentős pénzforrások szükségesek, hiszen húsz év kiesett a főúri épület életéből és ez idő alatt lekerült a hazai turisztikai térképről. Jelenleg a legfontosabb feladat tudatosítani, hogy a pápai Esterházy-kastély látogatható, ennek a munkának és a hasonló attrakciókkal való együttműködésnek az első eredményei azonban már megmutatkoznak. A képviselők ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadták a tájékoztatót és igennel szavaztak a Pápai Platán Nonprofit Kft. folyószámla hitelkeret kötésére vonatkozó kérelméről is.

Kitüntető címek

A városi képviselők kitüntető címek adományozásáról is döntöttek. Eszerint a testület Pápa Város Díszoklevele kitüntető címet adományoz Zsuppán István tanár úrnak, Varga György evangélikus esperesnek és Baán Istvánnénak, a Pápai Nyugdíjas Egyesület elnökének. A kitüntetettek a március 15-ei városi ünnepségen vehetik át az elismerésüket. Egy másik személyi ügyben is döntöttek a városatyák, két bizottságba választottak új tagokat. A döntés értelmében a humánerőforrás bizottság nem képviselő tagja lett Hegyi Lilla, az egészségügyi és szociális bizottságba pedig Steiner Csaba került be nem képviselő tagként. A két új tag az ülésen letette esküjét.

Útépítések

A városatyák a vegyes ügyek között jóváhagyták a Gróf Esterházy Károly Múzeum küldetésnyilatkozatát, egyetértettek a 83. számú főút fejlesztésével érintett városi területekre vonatkozó építésügyi dokumentumok módosításával és új szabályozási terv készítésével, határozatban fogadták el, hogy a Vásár utcai csőtörés okozta károk helyreállítására vis major támogatás címén igényt nyújtanak be 6, 5 millió forint értékben.

Határozati javaslatban fogadták el azt is, hogy a belterületi utak, járdák építése, rekonstrukciója támogatási céllal a kormánytól kapott forrást milyen utcák felújítására fordítják és milyen sorrendben. Eszerint a Jókai utca rekonstrukciója áll az első helyen, amit további hét utca – Szabó Dezső utca, Várkert utca, Gróf utca, Korvin utca, Korona utca és Török Bálint utca - felújítása követ. A határozat szerint a Szabó Dezső utca első üteme valósulhat meg a támogatásból, a Korona és Korvin utca sarkán pedig körforgalmat alakítanak ki.

Fotó: pápa-ma.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.