Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Október 26. 09:38, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápa-ma.hu

A reformáció 500. jubileumára emlékeztek a Refisek

A reformáció 500. jubileumára emlékeztek a Refisek

A reformáció 500 éves jubileuma alkalmából projekthetet tartanak a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma tanulói és tanárai számára.

Kedden csendes napot szerveztek a pedagógusoknak, ekkor egy imasétát követően Dr Szűcs Ferenc professzor emeritus, a Károli Gáspár Református Egyetem korábbi rektora tartott előadást. A professzor arról beszélt, hogy a protestáns iskoláknak a XXI. században is fontos szerep jut, hisz az értékvesztett világban kapaszkodót nyújtanak a fiataloknak, valamint egy egyházi intézmény mindig kapcsolatot teremt a hit és a kultúra között.

Ma már a tanulók is bekapcsolódtak a programokba, délután az intézményvezetők a három legfiatalabb és a három legidősebb refis diákkal eperfát ültettek az Erzsébet ligetben. Gránásiné Bácsi Tünde igazgató elmondta, hogy a pápai kollégiumot 1531-ben alapították, 1752-ben azonban a református egyházat száműzték Pápáról, a következő harminc évben a kollégium a közeli Adásztevelen folytatta működését. A hagyomány szerint innen származik a kollégium címerében szereplő eperfa, a kis falusi iskolában ugyanis nem fértek el a pápai diákok, ezért egy terebélyes eperfa alatt folyt az oktatás. S innen a jelmondat is, a Szabadon tenyészik - jelképe annak a nyitottságnak, ami mindig is jellemezte a kollégiumot, jelképe a biztonságnak, amit nyújt az iskola, valamint a jelképe a lehetőségeknek, ami megnyílik az itt tanulók számára. Az alkalmon Kerpel Péter mondott verset. Lucza Levente végzős volt az egyik faültető, mint mondta, számára a ligetben ültetett eperfa azt is jelképezi, hogy bárhova kerül innen, mindig kicsit pápai marad.

A faültetés után a Fő térre vonultak a diákok. Ott a Refi összes diákjának és a tanárának részvételével kirajzolódott az 500-as szám. A zenei aláfestésről a hévízi Musica Antiqua Együttes gondoskodott. A zenekar 1977-ben alakult Hévízen Adorján József karnagy úr vezetésével az Illyés Gyula Általános Iskola tanulóiból és elsősorban a régi zene előadását tűzte ki célul. A kamarazenekar jellegzetes, egyedi hangzását a különböző furulyák és a vonós hangszerek különleges összhangja adja. Pápára a reformáció korához kapcsolódó zenéket, késő reneszánsz dallamokat hoztak. S hogy az iskola megmutassa művészi arculatát is, a táncos növendékek reneszánsz táncokat mutattak be, sőt néhány lépést meg is tanítottak a vállalkozó kedvű diáktársaknak Müller Anita tanárnő irányításával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.