Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Április 30. 15:45, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

A pápai munkásotthonnál gyűlt össze az ellenzék és a szakszervezetek

A pápai munkásotthonnál gyűlt össze az ellenzék és a szakszervezetek

A Munka Ünnepe alkalmából tartottak megemlékezést az egykori munkásotthonnál.

A szocialisták hagyományos rendezvényére a Demokratikus Koalíció és a Jobbik helyi szervezetének képviselői is elmentek. Kovács József, az MSZP helyi elnöke köszöntötte elsőként az emlékezőket. Felidézte, a pápai munkásotthont Balla Róbert zsidó orvos építtette az 1900-as évek elején. – Nekünk, pápai szocialistáknak mindig feladatunk és kötelességünk lesz, hogy emlékét és emléktábláját védjük, megkoszorúzzuk, ne engedjük elfeledtetni a tér nevének levétele után sem a fehérterror idején kivégzett, egykor köztiszteletben álló önkormányzati képviselő emlékét – hangsúlyozta Kovács József. A képviselő hozzátette, közeleg az európai uniós csatlakozásunk évfordulója is. Ezzel kapcsolatban elmondta, a felzárkózásra kapott uniós források ellenére sem sikerült utolérnünk az uniós országos gazdasági teljesítményének átlagát, sőt, a visegrádi országok között éllovasból sereghajtók lettünk.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke köszöntőjében azt mondta, a rendszerváltáskor azt gondolta, egy jobb és élhetőbb világ felé megyünk és a társadalmunk emberibbé válik. – Ma csodálattal kell visszatekintenünk 110 évvel ezelőttre, amikor voltak olyan emberek, akik értették, érezték, hogy a munkásoknak is vannak szükségleteik, mivel mára ez a felelősségteljes gondolkodás hiánycikk lett – fogalmazott. Szerinte ma hatványozottan fontos, hogy a munkások kikapcsolódásának és tanulásának lehetőségei meglegyenek, hiszen a negyedik ipari forradalom zajlik, így az a munkás, aki nem képezi magát, egyre rosszabb helyzetbe kerül. – Ma mikor fog kikapcsolódni, feltöltődni és tanulni a 21. század magyar dolgozója – tette fel a kérdést a szakszervezeti vezető.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Elnöke szerint május elsején azokra a munkásokra emlékezünk, akik megküzdöttek azokért a szerzett munkásjogokért, amelyek mára természetessé váltak, mint a társadalombiztosítás, a nyugdíj, vagy a szabadnapok. Ugyanakkor azt mondta, hogy ezeket a szerzett jogokat a mai kormány rendre csorbítja. – A legnagyobb munkásárulás az volt, amikor 2010-ben csorbította a sztrájkjogot ez a kormány, elvéve azt az eszközt, amellyel a munkás megvívhatja a harcát a tőkéssel – mondta Kordás László, aki szerint a kormánynak fel kellene vérteznie a munkásokat, hogy tudjanak harcolni a jogaikért.

A megemlékezés koszorúzással és a Szózat hangjaival zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.