Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2022. December 22. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Gróf Esterházy Károly Múzeum

A pápai mozi története

A pápai mozi története

1939 óta működik a filmszínház a Deák Ferenc utcában, ahol jelenleg is található a Petőfi Mozi.

Magyarországon 1929 őszén mutatták be az első hangosfilmet. 1930-tól kezdve a legtöbb mozi már csak ezt játszotta, a némafilm korszaka ezzel végleg lejárt. A közönség kezdetben idegenkedve fogadta az új eljárást. A hang és képminőség romlása miatti heves ellenállást végül a technikai újítások törték le. Ennek köszönhetően - rendkívül rövid idő alatt - óriási érdeklődés mutatkozott az új filmek iránt - írja a Simon Zsolt helytörténész a Gróf Esterházy Károm Múzeum közösségi oldalán.

Pápán hosszú ideig két mozi működött párhuzamosan. Az egykori Ady sétányon lévő Jókai Mozgó 1930-ban, a gazdasági válság idején épült, és színházi funkciókat is betöltött.

1938. szeptember 28-án budapesti székhellyel, 10000 pengő törzstőkével alapították meg a Pápai Mozgóképipari Kft-t, ismertebb nevén a „Corso Filmszínházat”. Ügyvezetői Pink Béla, Görgénvi Béla és Gobbi Ede budapesti lakosok voltak.

A mozi felépítésére Singer Antal (1868-1944) kocsmáros Deák Ferenc u. 8. alatti házát vásárolták meg. Az épületterv Pink Béla beltag, budapesti építészmérnök kulcsmunkája volt, aki a kivitelezésre ifj. Faa Mihály helyi építészt kérte fel.
A végeredménye egy hatalmas modernista épülettömb lett, amelybe a téglafalakon kívül döntően beton és vas elemek kerültek beépítésre. Egyedi megoldás volt az üvegpanelekkel tagolt főhomlokzathoz kapcsolódó tetőszerkezet, az úgynevezett függő tető, aminek belső felét a korban modernnek számító tűz-, hő- és hangszigetelő Heraklith-tal szigetelték. A nézőtér fölé egy praktikus emeleti karzat épült, ezzel 450 ember befogadását tették lehetővé. Az emeleti részen volt a gépház és a vetítő. Az alagsorban működött a fűtő-, hűtő és szellőztetőrendszert üzemeltető gépház. A Bauhaus stílusjegyek a belsőépítészetben és a fényes fekete bútorzat formatervezésében is megmutatkoztak.

1939-től a városban minden nagyobb középületet elláttak légoltalmi pincével, a mozit is ennek megfelelően építették meg. A légoltalmi parancsnok Csillag Antal (1898-1978) rendőr főfelügyelő volt. Az ő felügyeletével az alagsorban eredetileg két bombabiztos óvóhely épült, amely 30-30 embernek adott menedéket. A kiépítése során viszont nem számoltak a mozi nézőtere alatt húzódó betoncsövek közé szorított Cinca-patak szivárgásával, amely állandó gondot jelentett a fenntartásukban.

A mozi első igazgatója Gobbi Ede (1887–1963), Gobbi Hilda színművésznő édesapja volt, aki először 3 évig állt az intézmény élén. Gobbi Ede egykor a pápai honvéd 7. huszárezred tisztjeként szolgált, a filmszakmával 1930-ban került kapcsolatba. 1942-ben mint századost a pápai 20. Kiegészítő Parancsnokságra vezényelték. 1944 áprilisában elhagyta a várost, az I. Hadtestparancsnokságnál főleg fővárosiakból szervezett zsidó munkaszolgálatos század irányítására kapott parancsot. A nyilashatalom átvétele után visszatért Pápára, élt a Gróf út 4. szám alatt, utolsó ismert lakhelye a Fő tér 18. szám alatt volt. 1945. április 19-én lefolytatott igazolóbizottsági meghallgatásán az egykori mozgószínház üzemvezetőt Major Tamás nemzetgyűlési képviselő igazolta le.

Mozigépésznek a Jókai Mozgó gépészét, a körmendi Hacker Gyulát szerződtették le. Pénztárosnak és jegyszedőnek hadirokkant, hadigondozott férfiakat vettek fel.
A Pápai Mozgóképipari Kft. 1939 tavaszán kapta meg a használatba vételi engedélyt, és 1948-ig működött. A mozi az államosítás után a MAFIRT kezelésébe került, ahol már Gobbi Ede volt a gazdasági igazgató. Az intézmény felvette a „Petőfi Filmszínház” nevet. (Simon Zsolt)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.