Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Január 30. 14:14, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Népszava, Inforabakoz.hu

A Népszava szerint újra megszűnhet a Csorna-Pápa vasútvonalon a személyszállítás

A Népszava szerint újra megszűnhet a Csorna-Pápa vasútvonalon a személyszállítás

Tizennégy szakasz van veszélyben, de az önkormányzati választások előtt jegelnék az ügyet a lap szerint.

Újra napirenden van vasúti mellékvonalak bezárása – értesült a Népszava több vasutas szakszervezeti vezetőtől. Más forrásaik szerint a kis forgalmú vonalszakaszok megszüntetésének előkészítését jelzi az is: Fónagy János államtitkár irányításával már javában tart a párhuzamosságokat csökkenteni hivatott egységes országos vasúti- és buszmenetrend létrehozása.

A hírt megerősítette a Népszavának a Közlekedő Tömeg Egyesület egyik alapítója is. Gyöngyösi Máté arra emlékeztetett: a MÁV Start Zrt. már tavaly novemberben két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vasútvonalon is arra írt ki közbeszerzési pályázatot, hogy a szerelvényeket autóbusszal váltsák ki. A vasúti személyszállításért felelős állami társaság vezérigazgatója a civil szervezet információi szerint elszánt a kérdésben, és további 12 szárnyvonalat akar felszámolni, mert a cég többmilliárdos hiányából mindenképpen szeretne faragni. A korábbi két megszüntetésre ítélt szakasszal együtt 14 vonalat számolnának fel.

Ezeken a szakaszokon valóban rossz állapotban van a vasúti pálya, erre költeni kellene az államnak, de a közutak is rémesek.

A Közlekedő Tömeg Egyesület birtokában lévő nem hivatalos MÁV-Start-javaslatban most a következő vonalak bezárásának terve jelent meg:
Almásfüzitő-Esztergom
Csorna-Pápa
Zalaegerszeg-Rédics
Somogyszob-Nagyatád
Godisa-Komló
Szentlőrinc-Sellye
Mohács-Villány
Gyöngyös-Vámosgyörk
Hidasnémeti-Szerencs
Nyékládháza-Tiszaújváros
Tiszafüred-Karcag
Mezőtúr-Battonya
Bizonytalan további két korábban megnevezett szakasz sorsa is
Nyíregyháza-Nyírbátor
Mátészalka-Csenger

A Csorna-Pápa vonalon kezdetben több, de 2012 óta naponta csak 2 vonatpár közlekedik. Pápáról 06.05-kor és15.04-kor indul vonat, ami 06.55-kor, illetve 15.54-kor ér Csonára. Ezek a vonatok mennek vissza, Csornáról 09.05-kor és 16.35-kor indulnak, és 09.55-kor illetve 17.25-kor érnek Pápára. A 37 kilométeres utat 50 perc alatt teszik meg. A vonal közlekedését 3 év szünet után 2010 júliusban látványos külsőségek között, politikai felhangoktól sem mentesen indították újra. Akkor még azok is utaztak egyet rajta, akik sem előtte, sem azóta nem ültek fel erre a vonatra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.

2024. Április 22. 14:55, hétfő | Helyi

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 14:52, hétfő | Helyi

Kormánytisztviselőre támadt egy 20 éves nő

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 20 éves nővel szemben, aki tavaly nyáron a házuk udvarán helyszíni szemlét tartó kormánytisztviselőre támadt Pápán.