Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2018. Március 10. 09:46, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

A mi Jókaink - Kamarakiállítás nyílt Pápán

A mi Jókaink - Kamarakiállítás nyílt Pápán

Pénteken délelőtt nyitották meg a Pápán diákoskodó író, városunkban őrzött relikviáit bemutató kiállítást, a Református Gyűjtemények könyvtárának folyosóján.

125 évvel ezelőtt alakult meg a pápai Jókai Kör és 125 évvel ezelőtt választották Jókai Mórt Pápa díszpolgárává. Ezen évfordulók apropóján Pápa Város Önkormányzata a 2018-as esztendőt Jókai-emlékévvé nyilvánította. Számos programra készülnek az idei évben az íróra emlékezve, ebbe a sorba illik a Pápai Református Gyűjtemények által megálmodott és létrehozott kamarakiállítás is. A mi Jókaink címet viselő tárlat olyan értékes anyagokat mutat be, mint például A kőszívű ember fiai című regény egy fejezetének eredeti kéziratát, melynek azonosítására csak a közelmúltban került sor. A tárlat megidézi Jókai dolgozószobáját, íróasztalán megtalálható összes művei, felette egy festmény, az író arcképével. A tárlókban olyan különlegességek is megtalálhatók, mint egy ivó kulacs, melyből a már életében is nagy népszerűségnek örvendő Jókai ivott és ezért a Nemszmélyiek megőrizték azt az utókornak.

A pénteki kiállításmegnyitón Köntös László köszöntötte az egybegyűlteket. A gyűjtemények igazgatója arról beszélt, hogy mi értelme van a mai világban Jókaira emlékezni, hiszen az emberek ma már nem igazán olvasnak papír alapú könyveket, meg egyébként is "nagyon necces a dolog". - Lehet, hogy egy ilyen megemlékezésnek a lényege maga az emlékezés. Összetartozunk, mert vannak közös tapasztalataink és közös emlékeink. Az emlékeink összetartanak. Amíg vannak olyan emberek a múltunkból, akiket a magunkénak érzünk, addig nincs baj. Baj akkor van, amikor elfelejtünk emlékezni - fogalmazott rövid beszédében Köntös László.

A kiállítás anyagát Mezei Zsolt könyvtárvezető mutatta be, aki Török Judit és Szabóné Lovász Gyöngyi segítségével válogatta össze és rendezte be a tárlatot.

A kiállítás az általános- és középiskolás csoportok számára idén ingyenesen megtekinthető, illetve a nagyközönség előtt is nyitva áll, térítésmentesen március 15-én. Egyébként a könyvtár nyitva tartási ideje a múzeumi időszakban, május 1-től október 31-ig hétvégére is kibővül.

A tárlatmegnyitón az iskola két diákja, Erdős Hajnalka és Kerpel Péter működtek közre, Jókai-szövegek felolvasásával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.